Skip to content

Oneiroid Psychosis o experienta darkwave (interviu)

Va propun astazi sa facem o incursiune intr-o zona a muzicii per care nu am prea explorat-o pana acum. Este vorba de un interviu cu Oneiroid Psychosis, o trupa americana de progressive darkwave, un gen de muzica despre care daca ar fi sa incerc sa il definesc, asumandu-mi riscurile de rigoare, as spune ca plecand, de la new wave, imbina elemente post-punk si post-rock, cu influente electro.

 
Revenind la interviu, Oneiroid Psychosis e o trupa care a fost infiintata in 1993 in Wisconsin, Statele Unite si a lansat sase albume in perioada 1996-2008. In spatele proiectului se afla Lars si Leif Hansen, acum in varsta de 41 si 42 de ani, care sunt si armurieri… adica fac sabii. Dar sa vedem ce mai aflam din interviu:
 
Apropo.ro: Cine este Oneiroid Psychosis? Ce v-a inspirat pentru a alege numele trupei si ce artisti v-au influentat stilul muzical?
 
Lars Hansen: Oneiroid Psychosis este proiectul meu si al lui Leif. Trupa a luat nastere cu mine cantand in subsolul casei tatalui meu, cand aveam 22 de ani. Scriam versuri de ceva vreme si mi-am dorit sa am o trupa. Am cumparat treptat echipament muzical si am continuat sa scriu. Leif nu a avut initial o contributie majora in trupa, dar cu timpul s-a implicat tot mai mult, mai ales dupa ce ne-am cumparat un apartament impreuna, in Black Earth Wisconsin, loc in care am deschis si propriul studio de inregistrari. Cativa ani mai tarziu, Leif a devenit tata, si, este de inteles, prioritatile lui s-au schimbat. Am decis, insa, sa nu renunt la Oneiroid Psychosis si sa promovez trupa singur.
 
Cand am lansat-o, ascultam foarte mult Brain Eno, Kate Bush – albumul The Dreaming, Edward Ka-Spel, Renaldo and the Loaf, dar nu pot spune ca acesti artisti m-au influentat major, in sensul in care mi-ar fi schimbat traseul muzical stabilit anterior.
 
Am scris mereu versuri onirice, menite sa induca o multitudine de stari, care, in combinatie cu muzica pe care o fac, sa exploreze cotloane intunecate si seducatoare ale mintii. Desigur, transmit exact ceea ce simt, de aceea nu pot spune ca Oneiroid Psychosis a fost cu adevarat influentata de alti artisti.
 
Termenul oneiroid este corespondentul cuvantului grecesc pe care il traducem oniric, iar psychosis este termenul medical care denota o anomalie mintala – deseori descrisa ca fiind pierderea contactului cu realitatea.
 

 
Apropo.ro: Oneiroid Psychosis a fost initial un duo si acum este proiectul tau. Ce schimbari vor interveni in muzica ta?
 
Lars Hansen: Sentient a fost primul album compus integral de mine. Desi sunt foarte multumit de el, il gasesc diferit de muzica noastra de pana acum si, din nou, imi dau seama cat de importanta a fost implicarea lui Leif. Am lucrat excelent impreuna si imi este dor de acele vremuri, insa nu poate sa nu ma bucure decizia fratelui meu de a se dedica familiei. A devenit tata si se pricepe de minune la asta – are doua fiice superbe. Continui sa fac muzica pe versurile lui si, in paralel, incercam sa deschidem un nou studio de inregistrari, acasa la Leif, asa incat e posibil ca pe viitor el sa colaboreze din nou cu Oneiroid Psychosis.
 
In prezent, incerc sa extind sound-ul trupei. Mi-am dorit mereu sa fac layere ca acum, insa nu aveam suficienta experienta muzicala. Am invatat multe de-a lungul timpului si asta se va simti in noile mele piese.
 
Apropo.ro: Canti live si iti place sa aduci elemente noi in show-urile tale. Care a fost cel mai traznit lucru pe care l-ai facut pe scena? Veti avea concerte si in Europa?
 
Lars Hansen: Cred ca unul dintre cele mai traznite lucruri a fost sa distrug o chitara pe scena, in Phoenix, Arizona. Mi-am ranit urat un deget, dar m-am distrat. Fanii din Phoenix sunt extraordinari, au sustinut mereu trupa si imi face placere sa cant acolo, pentru ca mi-am facut si multi prieteni. In ceea ce priveste aparitiile, am cheltuit destul de mult pentru a include in concerte lasere, LED-uri si alte efecte cool sincronizate pe muzica.
 
Apropo.ro: Cum ai caracteriza contextul actual al muzicii live? Cat de dificil este sa promovezi trupa, avand in vedere ca abordezi progessive darkwave, un gen necomercial?
 
Lars Hansen: Nu stiu exact ce sa cred despre muzica live de acum. Cu exceptia show-urilor de death metal, rareori merg la concerte, asa incat cunostintele mele legate de acest aspect sunt limitate. Totusi, preferintele actuale par a fi orientate spre muzica de club, acolo unde DJii fac legea. Desi am multi prieteni care sunt DJi si, deci, imi este greu sa ma exprim depreciativ vizavi de muzica dance, nu pot sa nu marturisesc ca imi este greu, ca muzician, ca vad cum unii devin faimosi doar pentru ca au in spate oameni talentati. Nu contest creativitatea asa-ziselor vedete, insa este o diferenta enorma intre a canta ceea ce ti se cere si a compune muzica. Eu petrec ore in sir pentru a testa fiecare nota, pentru a crea si a imbina sunete, de aceea nu prea reusesc sa accept ideea ca unii artisti au succes trantind combinatii aleatorii de loop-uri si sample-uri pentru a obtine muzica.
 
Apropo.ro: Daca ar fi sa asociezi muzica Oneiroid Psychosis cu o stare de spirit, cum ai descrie primele emotii?
 
Lars Hansen: Cred ca cea mai potrivita descriere este cea din biografia trupei O stare de confuzie si visare (…)
 
Continuarea interviului si mai multe imagini pe Apropo.ro

Citește în continuare