Galerie foto. Cele mai spectaculoase tinute la Paris Haute Couture Week. Colectii inspirate de Gustav Klimt, Coco Chanel si Marie Antoinette de Sophia Coppola.

Timp de o saptamana, la Paris a avut loc una dintre cele mai exclusiviste perioade anuale din calendarul modei: Haute Couture Week, destinata colectiilor unicat care ajung ulterior in garderoba celor mai bogati clienti din lume.
Desi programul oficial pentru toamna 2025 a parut mai restrans decat in alti ani, lipsind nume mari precum Valentino sau Dior, designerii si-au expus creativitatea in tinute cu detalii minutioase la care s-a lucrat mii sau zeci de mii de ore. Multe dintre piesele pe care le veti regasi in galeriile foto de mai jos vor intra in arhive si vor fi regasite in expozitii in marile muzee ale lumii.
Maison Margiela marcheaza un nou capitol cu Glenn Martens.















Glenn Martens a prezentat prima sa colectie ca director de creatie al casei Maison Margiela si a reusit sa surprinda printr-un debut puternic. A celebrat reciclarea si reinventarea materialelor prin jachete din piele cu aspect deteriorat, rochii mulate cusute din imprimeuri ce imitau textura unui tapet mucegait si masti de hartie care mascau chipurile modelelor.
Chanel inchide un capitol inainte de sosirea lui Matthieu Blazy.












In asteptarea debutului lui Matthieu Blazy in aceasta toamna, Chanel a prezentat ultima colectie realizata de echipa interna din atelier. Spre deosebire de obiceiul de a organiza show-ul sub cupola din sticla a Grand Palais, invitatii au fost directionati catre o aripa mai retrasa a cladirii unde a fost recreat salonul couture original al lui Gabrielle „Coco” Chanel, cu covoare crem, pereti oglinziti si lumina difuza.
Colectia a celebrat legatura speciala pe care Coco Chanel a avut-o cu Regatul Unit, in special cu Highland-urile scotiene unde a descoperit tweedul in perioada relatiei sale cu Hugh Grosvenor, Ducele de Westminster.
Balenciaga isi ia ramas bun de la Demna Gvasali intr-un show emotionant.









Pentru Demna, show-ul Balenciaga a fost momentul de adio inainte de transferul sau la Gucci. Finalul mandatului sau de 10 ani a adunat un public impresionant: de la Naomi Watts, Nicole Kidman la Isabelle Huppert si Katy Perry. Colectia s-a inspirat din codurile vestimentare ale burgheziei, cu rochii cu buline si revere din satin, rochii sculptate din piele neagra si imprimeuri florale cerate, un omagiu adus fetei de masa a bunicii designerului.
Rahul Mishra imbina simbolismul lui Gustav Klimt cu artizanatul indian.















Gustav Klimt a fost inspiratia principala pentru colectia couture de toamna 2025 semnata Rahul Mishra. Designerul indian a transpus limbajul pictorului austriac — foi de aur, chipuri suprapuse — in 30 de tinute care pareau desprinse direct de pe panza.
Mishra a folosit broderii traditionale indiene precum zardozi si dabka, implicand peste 2.000 de artizani pentru a realiza piesele complexe. Colectia a explorat, de asemenea, tema celor sapte etape ale iubirii din filosofia Sufi: atractia, indragostirea, iubirea, increderea, adoratia, nebunia si moartea.
Daniel Roseberry a revenit la arhiva Schiaparelli.









Noua colectie Schiaparelli semnata de Daniel Roseberry a pornit de la o serie de fotografii de arhiva realizate in 1940, chiar inainte de invazia germana in Franta. Designerul a dedicat colectia acelei perioade tensionate, cand arta si viata pareau sa se afle pe marginea prapastiei.
Pe podiumul din Petit Palais, Roseberry a ales sa renunte la corsetele care au definit colectiile anterioare si sa se inspire din cuvintele lui Coco Chanel pentru care moda trebuia sa fie si utila, nu doar arta. „Chanel era interesata de modul in care hainele pot fi practice; Elsa Schiaparelli era interesata de ce poate fi moda”, a explicat Roseberry.
La Théâtre du Châtelet, Robert Wun a prezentat o serie de siluete dramatice.















Creatiile, imbracate in rosu, negru, alb sau mov intens, au reunit rochii drapate, mantii grele si voaluri uriase sustinute de brate false, totul brodat uneori cu amprente sangerii false. Potrivit declaratiilor lui Wun, inspiratia a pornit de la ritualurile simple ale imbracarii pentru diverse evenimente sociale — nunti, inmormantari, aniversari — si emotia cu care ne alegem hainele. Designerul a vrut sa exploreze, asa cum a explicat, „curajul de a ne transforma” prin piese couture ce par desprinse dintr-o reverie gotica si teatrala.
Duo-ul olandez Viktor & Rolf a mizat pe ironie intr-o prezentare formata din 15 perechi de rochii negre, austere si pline de volane, care amintesc de rochiile secolului XIX.









Fiecare pereche era identica, dar una dintre ele era umflata cu pene false, simbolizand libertatea si fantezia haute couture. Modelele au defilat cu pene colorate pe cap, transformate in coroane sau palarii de Stephen Jones, un favorit al casei regale britanice, semnand un moment vizual in care couture-ul intalneste umorul si absurdul cu eleganta teatrala.
Elie Saab revine la exuberanta reginei Marie Antoinette si la filmul Sophiei Coppola.


















Elie Saab a adus pe podium o colectie intitulata „The New Court”, inspirata de extravaganta Mariei Antoinette si nuantele pastelate ale prajiturilor frantuzesti. Rochiile ample au fost colorate in rozuri pudrate, fistic si menta, cu broderii fine, dantela si jacquarduri frantuzesti. Inspiratia a venit din filmul Marie Antoinette lansat de Coppola in 2006, defilarea Saab a imprumut inclusiv coloana sonora a filmului prin melodia “I Want Candy” de Bow Wow Wow.