Prima serie de spectacole imersive din istoria Festivalului Enescu: o noua dimensiune a muzicii clasice, la MINA

Festivalul International George Enescu face un pas semnificativ in directia inovatiei artistice si propune, in cadrul editiei din 2025, un nou format de prezentare a muzicii clasice si contemporane: seria de spectacole Enescu – JTI Immersive Experience, desfasurate la MINA, Muzeul Artei Noi Imersive.
Aceasta premiera absoluta pentru festival marcheaza o deschidere catre noi forme de receptare artistica, in care muzica, imaginea si miscarea se intalnesc intr-un cadru senzorial complex. In perioada 24 august – 21 septembrie 2025, in fiecare seara de joi si vineri, de la ora 20:00, publicul va putea urmari spectacole prezentate in patru formule artistice distincte, fiecare gandita ca o experienta sinestezica in care muzica nu doar se aude, ci se vede si se traieste.
Intr-un context cultural marcat de schimbari rapide si de o atentie tot mai fragmentata, Festivalul Enescu raspunde provocarilor contemporane printr-o propunere artistica inovatoare: publicul este invitat sa asculte, dar si sa participe, sa exploreze, sa se implice emotional intr-un spatiu in care sunetul, imaginea si miscarea devin un tot coerent.
Aceasta directie nu presupune o ruptura cu traditia, ci o extindere a ei in zona noilor tehnologii si a formelor emergente de expresie artistica. Seria de concerte imersive este, in acest sens, un gest firesc si curajos, iar aceasta directie nu rupe legatura cu traditia, ci o deschide spre viitor, aducand impreuna patrimoniul clasic si vocea prezentului: tineri artisti care dau muzicii universale o noua viata, in rezonanta cu timpul lor.
Cele doua reprezentatii ale primului spectacol-concert imersiv din seria Enescu – JTI Immersive Experience vor avea loc in 28 si 29 august 2025. ONIRIUS, un spectacol visat de Gigi Caciuleanu, inseamna dans contemporan, proiectie imersiva si poezie scenica, intr-un proiect semnat de celebrul coregraf. In Onirius, dansul se intersecteaza cu arta vizuala si muzica originala compusa de Paul Ilea, intr-o constructie scenica de o sensibilitate aparte; proiectiile realizate de Les Ateliers Nomad creeaza un univers caleidoscopic, in care miscarea capata dimensiuni onirice si metafizice.
BACH IN THE JUNGLE se va desfasura pe 4 si 5 septembrie 2025, de la ora 20:00. Un concert spectaculos ce aduce sonatele lui Bach intr-un context vizual si sonor inedit: jungla tropicala. Violonista Leticia Moreno si bandoneonistul Claudio Constantini reinterpreteaza muzica baroca printr-o lentila sud-americana, intr-o fuziune de epoci si stiluri – de la Johann Sebastian Bach la Heitor Villa-Lobos si Astor Piazzolla.
Pe 11 si 12 septembrie 2025, pianista Alexandra Silocea va prezenta proiectul KLIMT MEETS BÖSENDORFER – Ver Sacrum. Inspirat de estetica Secesiunii vieneze, recitalul propune o punte intre pictura lui Gustav Klimt si muzica de camera. Pianista Alexandra Silocea si mezzosoprana Patricia Nolz creeaza o atmosfera rafinata, in care sonoritatea pianului se impleteste cu imagini simboliste. Concertul va fi interpretat pe un pian Bösendorfer-Klimt, un instrument impresionant, atat sonor, cat si vizual.
Alexandra Silocea si pianul Bösendorfer, editie limitata,
un instrument special care va fi prezent in premiera in Romania:
Ultimul spectacol-concert din serie este ULTIMA PIESA – un concert imersiv de Constantin Basica, iar cele doua reprezentatii vor avea loc pe 18 si 19 septembrie 2025. O lucrare de frontiera intre compozitie, instalatie si arta conceptuala, semnata de Constantin Basica. Concertul propune o reflectie despre efemeritate si reinnoire, intr-un limbaj muzical generat algoritmic si sustinut de un mediu vizual dinamic si sugestiv. Muzica contemporana se transforma intr-o instalatie performativa care reimagineaza ideea de concert.

MINA – Muzeul Artei Noi Imersive este un spatiu dedicat noilor forme de expresie vizuala si sonora. Dotat cu o tehnologie avansata de proiectie panoramica la 360°, MINA ofera un cadru ideal pentru experimentele artistice care depasesc conventiile scenice traditionale.
Aceasta noua serie din programul Festivalului Enescu a fost special conceputa pentru categorii de public cat mai diverse: publicul tanar are ocazia de a descoperi muzica clasica intr-un format contemporan, interactiv, accesibil, iar publicul fidel este provocat sa exploreze o alta dimensiune a expresiei artistice. Astfel, pentru creatorii de maine, seria Enescu – JTI Immersive Experience devine un spatiu al experimentului si al reimaginarii.
Prin aceasta initiativa, Festivalul International George Enescu isi reafirma statutul de platforma esentiala a inovatiei artistice. Seria de concerte imersive marcheaza nu doar o premiera tehnologica, ci si o schimbare de paradigma: muzica clasica este adusa in centrul realitatii contemporane, acolo unde simturile, emotiile si tehnologia se intalnesc.
Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului International George Enescu se pot achizitiona atat online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cat si in format fizic, din reteaua de hypermarketuri Carrefour si din lanturile de librarii Carturesti si Humanitas.