Studii recente arata cum cainii sunt afectati de emotiile stapanilor. Patrupezii pot simti stresul cu ajutorul simtului olfactiv si devin mai agitati si ezitanti.

Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol, Universitatea din Cardiff si organizatia caritabila britanica Medical Detection Dogs arata care sunt efectele stresului stapanilor asupra cainilor. Desi s-a descoperit de mai mult timp ca patrupezii pot simti stresul oamenilor din jur, pana in prezent nu se stia cum acest lucru le afecteaza comportamentul si emotiile.
Cainii percep lumea din jurul lor prin intermediul simtului olfactiv, inclusiv modul in care evalueaza emotiile oamenilor. Patrupezii pot determina cat de stresat este stapanul lor in functie de nivelul de cortizol emanat, cunoscut ca „hormonul stresului”. Este un mecanism similar cu cel in care oamenii inteleg emotiile unei alte persoane in functie de expresiile faciale si limbajul corpului.
In cadrul cercetarii au fost recrutati 18 caini de rase diferite si un grup de voluntari umani pe care cateii nu ii cunosteau. Oamenii au fost supusi unor situatii tensionate si stresante pentru a preleva mostre de cortizol.
Nivelul de cortizol al voluntarilor a fost crescut prin activitati considerate in general stresante, de la un test complicat de matematica pana la nevoia de a tine un discurs pe loc in fata unor oameni cu fete serioase si tensionate. Pe parcursul procesului, oamenii de stiinta au colectat mostre din transpiratia lor, atat in starile tensionate, cat si in cele relaxate, utilizand bucati de panza lipite pe axile.
In acelasi timp, intr-o incapere separata cainii au fost dresati sa gaseasca boluri cum mancare. Pe o parte a camerei se aflau castroane in care era tot timpul mancare, iar in partea opusa boluri goale. Pe masura ce cainii invatau acest lucru se apropiau cu entuziasm si din ce in ce mai rapid de cele cu mancare, iar de cele goale se indepartau incet.
Reactiile acestea i-au ajutat pe cercetatori sa identifice o serie de comportamente in functie de rezultatele asteptate de patrupezi.
Odata ce cainii au fost invatati ca bolurile dintr-un anumit loc aveau mancare, iar bolurile din capatul opus nu aveau mancare, cercetatorii au mai introdus un rand de boluri in care nu se stia daca este sau nu mancare.
Majoritatea cainilor se apropiau de boluri cu curiozitate, insa cand oamenii de stiinta i-au expus bucatilor de panza transpirate, cu cortizol, acestia au devenit mai debusolati, mai pesimisti si ezitanti. Nu se apropiau prea mult de boluri din cauza fricii de a nu fi dezamagiti ca nu vor gasi mancare.
In urma studiului, specialistii au realizat ca stresul este adoptat si de caini, acestia devin mai incordati si nerabdatori, de multe ori asemenea stapanilor. Mirosul de stres afecteaza modul in care cainii raspund unor situatii, mai ales daca au si o nota de ambiguitate pentru ei, ceea ce ii va face mai ezitanti si nesiguri.
Cercetatorii le recomanda proprietarilor de catei ca, in momentele stresante, sa isi pastreze calmul si sa ia o pauza pentru a se linisti, altfel situatia poate deveni dificila si pentru patruped.