Skip to content

Top 3 -Artisti care au influentat muzica anilor 80

Titlul poate parea intortocheat, dar astazi vreau sa povestim putin despre trei nume care au fost si raman emblematice pentru muzica anilor 80. Vorbim despre music icons, din anii 80 si pana in zilele noastre, iar acum ne indreptam atentia spre inceputul erei pop si nu numai.

Recunosc, topul este si un pic subiectiv si evident trei nume nu pot comprima o intreaga era muzicala ale carei influente se simt si astazi, dar i-am ales pe criteriul vanzarilor, al popularitatii, ai influentei pe care au avut-o si o au in continuare in muzica si mai ales al numarului de fani.

 

Topul nu e facut in nici un caz intr-o ordine a valorii, ci intr-o ordine oarecare, asa ca incepem cu nimeni alta decat Madonna!

Ieri Madonna si-a lansat cel de-al doisperezecelea album de studio, MDNA, indelung asteptat si evident, deja presarat cu controverse, in stilul in care cantareata ne-a obisnuit din \’80 incoace. Madonna Louise Ciccone s-a lansat in 1982 si primele ei piese, Holiday si Lucky Star au ajuns direct in topul 100 Billboard, iar albumul ei de debut a fost considerat responsabil pentru popularizarea genului muzical pop-dance. De la Madonna, cantareata a inceput dominatia sa muzicala care dureaza si pana in ziua de astazi, ea fiind recunoscuta nu doar pentru muzica pe care o face, dar si pentru stilul sau, constant reinventat, care i-a dat si titlul de Regina Reinventarii.

Albumul cu numarul doi, Like a Virgin, este cel care va exploda cariera muzicala a Madonnei si care incepe seria controverselor legate de stilul cantaretei. Nu doar datorita mesajului pieselor, dar si datorita felului in care artista se promoveaza. Madonna va opta pentru un stil erotic, senzual si mai ales provocator, reusind sa isi puna de la Biserica pana la organizatii care se plangeau ca albumul promoveaza sexul in afara casniciei.

 

Insa atitudinea increzatoare a Madonnei, care a inteles foarte bine cum merge industria muzicala si care ii este publicul tinta, a adunat un fan base urias, format la acea perioada mai ales din fete care nu se mai regaseau in stereotipurile de mireasa virgina sau femeie usoara. Madonna a dat startul unei miscari de exprimare libera a sexualitatii, vizibila si in ziua de astazi cand fan baseul include si puternice comunitati gay. Daca stam sa ne gandim bine acelasi lucru il face si Gaga, dar cine a fost prima? 

Urmatorul album care a facut istorie este True Blue, aparut in 1986. Evident, un alt material care a primit numai critici pozitive, dar care a atacat si teme foarte prezente si mereu de actualitate cum ar fi adolescentele care raman insarcinate,  in piesa Papa Don\’t Preach. Au urmat Open Your Heart, Live to Tell si La Isla Bonita, iar True Blue este un nou succes al Madonnei care urca in topurile Billboard, se vinde in 25 de milioane de copii in intreaga lume si a ramas timp de 34 de saptamani in European Top 100 Albums, un record care inca nu a fost intrecut, fiind primul album care sa intre direct pe locul intai in topurile britanice. Madonna demonstreaza ca este un nume care ramane in muzica si nu doar o vedeta cu o cariera limitata in timp.

Like a Prayer i-a adus titlul de artistul decadei, si nu degeaba. Piesa care da numele materialului precum si videoclipul au creat controverse, Madonna si-a pus biserca catolica in cap iar Pepsi a renuntat la contractul pe care il avea cu artista din cauza acestei probleme. Totusi, lumii muzicale putin i-a pasat de ce crede biserica, iar Madonna a bifat inca o data pozitiile fruntase din topul Billboard si un numar impresionant de discuri. Express Yourself, cel de-al doilea single are recordul pentru unul dintre cele mai scumpe videoclipuri realizate vreodata, Madonna avand 4 asemenea clipuri in cariera. 

E mai mult decat clar de ce Madonna este un icon al muzicii, ea a influentat nu doar intreaga generatia a anilor 80, dar o intreaga pleiada de artisti care au ajuns sa o mentioneze printre cei care i-au inspirat: Christina Aguilera, Britney Spears, Gwen Stefani, Pink si cum sa o uitam pe Lady Gaga, care nu doar ca a copiat mult de la Madonna, dar a reusit sa duca la urmatorul nivel ceea ce Madonna a inceput in anii 80. 

Urmatorul pe lista noastra este, evident, The King of Pop, Michael Jackson. MJ si-a inceput cariera in anii 70 alaturi de fratii sai in Jackson 5, insa adevaratul sau succes a avut loc in anii 80. Albumul Off the Wall a dat patru hituri care au intrat in top 10 al pieselor din SUA, a ocupat locul 3 Billboard 200 si i-a adus cateva premii American Music. Era inceputul unei ere care avea sa domine nu doar anii 80, influenta lui MJ extinzandu-se pana in ziua de astazi la artisti care au gasit inspiratia nu doar in muzica sa, dar si in stilul sau de a dansa si de a folosi televiziunile de muzica pentru a se promova. El a fost printre putinii care au inteles la momentul respectiv cum functioneaza MTV-ul si cum poate fi folosit in avantaj propriu.

In 1982 apare Thriller, cel mai bine vandut album din toate timpurile, care va marca si castigarea a nu mai putin de opt premii Grammy. Fiecare piesa de pe album a avut potentia de hit si in total au fost lansate 7 singles: Wanna Be Startin\’ Something, Beat It (inspirat de West Side Story), Billie Jean, Human Nature si, evident, Thriller. Videoclipul ramane chiar si astazi unul dintre cele mai scumpe din istorie, si a reprezentat intrarea pe TV a unui artist de culoare. La fel ca si Madonna, Michael Jackson intelegea foarte bine lumea muzicala si publicul, reusind de fiecare data sa vina cu ceva nou si atractiv. Felul in care el s-a folosit de videoclipuri, de cameos, de miscari de dans care ii vor deveni emblematice il va propulsa foarte repede intr-unul dintre cei mai buni artisti ai planetei, iar spectacolele sale devin adevarate desfasurari de forte.

Cu totii ne amintim scenele din videoclipurile live in care fete si nu numai sunt carate pe brate pentru ca au lesinat in public, sau plang in hohote la vederea lui Michael. El a fost primul care a inteles ca un show nu trebuie sa fie doar cantat, dar ca trebuie sa ofere spectacol total, dansul fiind principalul sau atu. A perfectionat moonwalkul, fandarea anti-gravitationala, miscarile cu alura erotica si sincroanele impreuna cu scheme complicate de dans,  care acum sunt ceva de ordinul obisnuintei in spectacolele oricarui artist care se respecta. 

Urmatorul disc emblematic pentru anii 80 a fost Bad, care a dat cinci hituri clasate pe prima pozitie, chiar daca unii critici au spus ca nu se ridica la nivelul precedentului material. Bad, Liberian Girl, Dirty Diana, Smooth Criminal, Man in the Mirror, I Just Can\’t Stop Loving You, toate sunt piese care au devenit hituri, iar Man in the Mirror este si acum un adevarat imn, sintagma fiind preluata de multi artisti de-a lungul timpului in piesele lor. Michael Jackson influenteaza si in ziua de astazi numerosi cantareti, iar despre Beyonce s-a spus ca ar putea sa ii ia locul pe podiumul celor mai buni entertaineri din industrie, insa e prea devreme in a spune daca asa va fi. Printre cei care isi recunosc influenta lui Jackson se numara Jennifer Lopez, Usher, Adam Lambert, Justin Timberlake sau Ludacris

Pe locul 3 o gasim pe Whitney Houston. Artista si-a inceput cariera in anii 80 si a explodat la jumatatea anilor 90, intrand apoi intr-un con de umbra. La fel ca si in cazul lui Michael vanzarile de discuri si piese au explodat dupa moartea ei, insa ceea ce Whitney a facut in muzica tine de altceva decat de numarul de trackuri cumparate. Cariera ei a influentat o intreaga generatie si a dat startul si inspiratia multor artiste de culoare. Este, pana acum, singurul artist care are sapte hituri consecutive pe locul intai in Billboard, si prima femeie care detine doua premii Billboard 200 Album, fiind si prima femeie al carei album a debutat direct pe locul intai in acelasi top. 

Primul ei album, Whitney Houston, aparut in 1985 a dat piese ca You Give Good Love, Saving All My Love For You si How Will I Know, iar videoclipurile ei au fost primele, dupa cele ale lui Michael care au primit difuzari in heavy rotation pe posturile muzicale, dand startul pentru alte artiste de culoare sa patrunda pe aceasta piata muzicala. Inca de la primul material premiile au inceput sa curga, iar deja la al doilea material certificarile de platina si recordurile se tineau lant. Whitney a dat piese memorabile ca I Wanna Dance with Somebody, Didn\’t We Almost Have It All, So Emotional si Where Do Broken Hearts Go. S-a folosit de numele sau pentru a sprijini miscarea anti apartheid din Africa de Sud, iar fundatia ei a ajutat campanii pentru cele mai diverse probleme, fiind un nume important in zona de filantropie. 

Cariera ei si-a continuat drumul exploziv si in anii 90, dar perioada de pana atunci a pus bazele artistului care a fost Whitey Houston si a influentat nume grele ale muzicii actuale, de la Beyonce, Jennifer Hudson, Kelly Clarkson pana la Robin Thicke, Mary J. Blige si chiar Alicia Keys. Felul in care Whitney si-a gestionat prima parte a vietii sale muzicale este un exemplu foarte bun pentru multi artisti: a lucrat cu acelasi producator, Clive Davis,  care a inteles perfect timbrul vocii ei si i-a oferit mereu cele mai bune piese si cei mai buni producatori. Acestia au compus pentru Whitney nu doar hituri, ci adevarate imnuri, care au ramas in istorie. 

Evident, lista poate continua, ma pot gandi la cateva nume si din muzica electro, cum ar fi Depeche Mode, care ar trebui sa faca parte din acest top, alaturi de Bon Jovi sau Guns n\’ Roses, trupe care au facut istorie in zona de rock. Despre Whitney eu deja v-am vorbit intr-un articol mai amplu, imediat dupa moartea ei. Michael Jackson este in continuare subiect de discutie dupa ce piesele sale au fost furate de hackeri, iar Madonna, ei bine Madonna continua sa faca istorie. Clipul ei pentru Girl Gone Wild a fost cenzurat de Youtube pentru scenele indecente, dar asta nu va afecta in nici un fel promovarea MDNA.

Voi ce nume ati mai fi pus la topul asta daca ar fi fost sa il facem pana la 10?

Citește în continuare