Trend. Bancile de timp – cedezi voluntar timp sa ajuti pe cineva iar timpul devine moneda de schimb ca sa fi ajutat cu alte servicii.

In Elvetia exista banci de timp pentru ingrijirea batranilor, initiative sociale prin care oamenii ofera voluntar timp pentru a avea grija de persoane in varsta, in schimbul acumularii de „credite de timp”. Aceste credite pot fi folosite ulterior pentru a beneficia la randul lor de ajutor sau pot fi transferate, de exemplu, catre membrii familiei.
Conceptul seamana cu un film din 2011 „In Time” regizat de Andrew Niccol cu Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy in care timpul de viata a inlocuit banii ca moneda de schimb. Oamenii aveau o bratara digitala (implant biometric) pe brat care le arata cati ani/zile/ore/minute mai au de trait.
Este un film cu impact vizual si un concept puternic, comparabil simbolic cu ideea bancilor de timp – dar in sensul sau intunecat, distopic.
Ce se intampla cu bancile de timp destinat pentru a-I ajuta pe varstnici: „Zeitvorsorge” („economisirea timpului”) este un program implementat in orasul St. Gallen in care persoanele sanati active, de obicei pensionari, ofera sprijin batranilor (ex. insotire la medic, cumparaturi, plimbari, sprijin in activitati zilnice ne-medicale), orele de voluntariat sunt inregistrate intr-un „cont de timp”. Aceste ore pot fi pastrate pentru viitor, cand voluntarul va avea el/ea nevoie de ajutor sau pot fi „donate” unei rude care are nevoie de ingrijire.
Programul este supravegheat de autoritati locale sau de organizatii non-profit pentru a asigura calitatea serviciilor.
Initiativa, care reduce presiunea asupra sistemului de sanatate, are si alte avantaje cum ar fi imbatranire activa: persoanele in varsta, dar inca active, raman implicate social.
In plus timpul devine o moneda egala pentru toti, fara diferente financiare sau de clasa sociala, iar initiative intareste comunitatea si sprijinul reciproc.
Bancile de timp pentru ingrijirea varstnicilor (sau in general pentru sprijin reciproc) exista in mai multe tari, sub forme variate. Modelul elvetian este printre cele mai bine structurate, dar concepte similare se regasesc sub alte formate in Europa sau Japonia.
In Japonia – „Fureai Kippu” exista unul dintre cele mai vechi si bine organizate sisteme de „moneda sociala”.
Creat in anii 1990 pentru a raspunde nevoilor populatiei imbatranite, programul functioneaza aproape ca un sistem paralel de asigurare sociala. Persoanele pot presta voluntar ajutor pentru varstnici si primesc „bilete”/credite, pe care le pot folosi pentru ei sau le pot trimite rudelor din alte regiuni.
In Marea Britanie exista „Timebanking UK” care implica schimburi de timp pentru diverse servicii: ajutor la curatenie, cumparaturi, gradinarit, socializare. Unele time banks sunt specializate in ajutor pentru persoane in varsta sau vulnerabile. Initiativa nu implica bani, ci doar „timp pentru timp” si poate fi gasita atatin orase mari (Londra, Manchester), dar si in comunitati mici.
Germania are „Tauschring” (inel de schimb), unde se schimba servicii inclusiv pentru ingrijirea varstnicilor, Spania: „Bancos de Tiempo” – unele axate pe sprijin intergenerational, Italia: Banci de timp sprijinite uneori de primarii, implicand sprijin pentru batrani in comunitatile urbane.
In oricare dintre aceste programe schimbul este non-monetar – timpul are aceeasi valoare indiferent de tipul activitatii si favorizeaza solidaritatea locala si reduc izolarea sociala a persoanelor in varsta.