Skip to content

Victor Rebengiuc implineste 90 de ani. Energia binecuvantata a celui mai mare actor roman in viata.

Astazi Victor Rebengiuc implineste 90 de ani.

E cel mai mare actor roman in viata, cu o cariera in teatru si in film greu de egalat, dar si cu performante in cariera didactica. Domnia sa spune ca “mai incap cateva roluri” ca sa fie considerat un mare actor roman, dar performantele sale sunt la foarte mare distanta de ale oricarui alt actor roman in viata.

In ultimii ani, Victor Rebengiuc a fost foarte prezent in viata publica nu doar ca actor, ci si ca activist social, vocea sa fiind foarte puternica si vehementa impotriva legilor care favorizau coruptia, iar activitatea sa din social media i-a inspirat si motivat pe multi tineri sa aiba o voce pe teme sociale in spatiu public.

Dar domnia sa, pentru generatia care are peste 40 de ani, este personalitatea publica care a avut curajul sa nu recite niciodata o poezie patriotica in vremea comunistilor, care a refuzat a fie membru de partid iar in primele zile de dupa caderea lui Ceausescu a mers la televiziunea publica si i-a ironizat pe toti cei care isi cereau scuze mascat pentru propaganda pe care o facusera, spunandu-le “v-am adus o hartie sa va stergeti”.

Peste ani, dl Rebengiuc a marturisit ca in seara de 21 decembrie era la Cluj pentru un spectacol, ca s-a intors noaptea cu trenul si, acasa dimineata, s-a uitat la televizor, vazand ipocrizia declaratiilor. Fiul domniei sale, Tudor (care la vremea respectiva avea 14 ani), l-a intrebat “dar tu nu faci nimic?”

Aceasta este secventa care a intrat in istorie.

E unul dintre cei mai rafinati si mai eleganti actori romani, cu un registru foarte fin al instrumentelor meseriei si, in mod paradoxal sau ca o metafora pentru ceea ce ar putea fi aceasta tara, domnia sa e Moromete pentru toate generatiile. E chipul si personalitatea taranului roman de la momentul colectivizarii.

Fotografia care ilustreaza cel mai adesea ipostaza Moromete a domnului Rebengiuc este, de fapt, facuta la 25 de ani de la premiera filmului, intr-un proiect special al revistei Tabu. Fotografia e realizata de Cosmin Bumbut.

Ca un cadou frumos pentru public, domnul Victor Rebengiuc poate fi vazut in cinematografe cu “Balanta” filmul lui Lucian Pintilie, digitalizat si adus in fata publicului in formula noua a tehnologiei. Filmul poate fi urmarit si pe Netflix.

Alaturi de Lucian Pintilie, de care l-a legat o prietenie foarte frumoasa, a mai jucat in “De ce trag clopotele, Mitica?”, “Prea Tarziu”, “Niki & Flo”, “Tertium non datur”, iar cariera domniei sale cuprinde spectacole in regia celor mai mari regizori romani ai epocii sale: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija.

Domnia sa – care si-a pierdut tatal in razboi –  a fost Apostol Bologa in “Padurea Spazuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, un alt paradox al vietii si profesiei sale.

Se considera “un supus al Majestatii Sale Regele Mihai”, o personalitate pentru care a avut intotdeauna o admiratie pe care nu a mai impartasit-o pentru o alta personalitate publica.

De ziua domniei sale, faceti-va un cadou de nepretuit: mergeti sa-l vedeti la teatru (“Regele Moare” la TNB alaturi de minunata Mariana Mihut, “Moartea unui comis voiajor” la Bulandra sunt doar doua dintre titluri), pentru ca energia pe care o transmite pe scena e un lucru rar si binecuvantat.

Sau mergeti la cinema sa vedeti „Balanta”, sau cautati filmele “Medalia de onoare”, “Aferim!”, “Marti dupa Craciun”, “Nunta Muta”.

Mai jos o galerie cu imagini din cariera domnului Victor Rebengiuc.

Citește în continuare