Skip to content

YOL, UN FILM CONTROVERSAT, IN DESCHIDEREA DIVAN FILM FESTIVAL 2015

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara revine intre 21 – 30 august, la Craiova si Cetate, cu o selectie eclectica de filme balcanice unite sub tema celei de-a sasea editii: “Drumuri si raspantii”.

Inca de la prima editie, Divan Film Festival s-a angajat intr-o aventura de ”arheologie” spirituala si artistica, propunandu-si sa redescopere cinematografia tarilorbalcaniceindeosebi prin creatiile – mai mult sau mai putin recente – care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au ramas inaccesibile sau nu indeajuns cunoscute publicului de la noisi uneori chiar specialistilor.
Nici cea de-a VI-a editie a Divan Film Festival nu-si abandoneaza misiunea asumata. Astfel, din selectia de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul). Filmul a castigat trei premii la Cannes in 1982 si a fost regizat conform instructiunilor transmise de Yılmaz Güney (ce se afla in inchisoare,acuzat de crima impotriva unui judecator) asistentului sau, Serif Gören. In acest fel, istoria cinematografieia consemnat Yol drept prima creatie din Turcia care a castigat Palme D’Or  la Cannes (plus Premiul FIPRESCI si mentiune speciala din partea Juriului Ecumenic).
Filmul portretizeaza oamenii si autoritatile Turciei de dupa lovitura de stat din 1980, prin intermediul povestilor a cinci detinuti aflati in permisie timp de o saptamana. Yola fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stanga ale lui Güney, care a scris si scenariul din inchisoare.
Pentru a-si termina filmul, Güney a evadat in 1981; dupa ce a recuperat filmarile de la co-producatorul Serif Gören, a fugit in Elvetia si ulterior in Franta, unde a terminat montajul. Ca urmare, Yol este o productie franceza, a fost propus din partea Elvetiei pentru selectia celei de-a 55 editii a Oscarurilor si a fost interzis in Turcia pana in 1999. Proiectia filmului Yol va avea loc dupa Gala de deschidere a celei de-a sasea editii a Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, vineri, 21 august, in aer liber, in Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat.
Regizorul grec Pantelis Voulgaris este si el prezent in selectia Divan Film Festival cu doua filme: Nyfes/ Miresele (2004) si Little England/ Mica Anglie (2013).
In Nyfes povestea se petrece in 1922 si ne-o prezinta in prim plan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevasta de comanda, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se indragosteste de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtandu-i catre sotul ei cel nou, din Chicago, iar pe el catre casa, spre o casnicie esuata. Damian Lewis este cunoscut publicul din Romania pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este si producatorul executiv al acestuia.
In Little England/ Mica Anglie doua surori, Orsa si Moscha, din insula Andros, supranumita Mica Anglie datorita bogatiilor, se indragostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Insa, doar una dintre ele este sortita sa devina sotia lui, intr-o perioada in care casatoriile erau inca aranjate de parinti. Subiectul filmului acopera perioada interbelica, dar si cea a anilor 1950. Little England a fost un succes de box office in Grecia, incheind anul 2013 pe locul doi in clasamentul general si pe primul loc in clasamentul filmelor grecesti. Mica Anglie s-a bucurat si de succes de critica atat la nivel domestic cat si peste hotare.
Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England ca este filmul unei femei, in cel mai bun sens al cuvantului.
Little Englanda castigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum si alte sase premii din partea Academiei de Film Elene.

Cea de-a sasea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinarava avea loc in perioada 21 – 30 august siva incepe cu doua seri de proiecţii extraordinare in aer liber in Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august in Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

 

Citește în continuare