Skip to content

10 filme romanesti, de vazut in 2016

Trebuie sa recunoastem: 2016 este un an bun pentru filmul romanesc!

N-am trecut inca de jumatatea anului si peisajul filmelor romanesc e cat se poate de pitoresc: filme premiate la festivaluri internationale, subiecte fresh si debuturi promitatoare.
Iata 10 titluri ce nu trebuie sub nicio forma ratate:

CAINI
Unul dintre cele mai bune filme romanesti vazute vreodata, CAINI, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirica, a obtinut Premiul criticii – FIPRESCI pentru sectiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a editie a Festivalului de la Cannes.
Acest thriller 100% romanesc are actiunea plasata in apropierea granitei cu Ucraina si-l are ca protagonist pe Roman, un tanar de la oras, ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzatie generala de amenintare pluteste in aer.

SIERRANEVADA
Dupa ce a deschis competitia oficiala a celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA” va deschide si sezonul de toamna al premierelor cinematografice romanesti.
Actiunea din „SIERANEVADA” are loc la trei zile de la atentatul din redactia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo si la patruzeci de zile de la moartea tatalui sau, cand Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmeaza sa isi petreaca ziua de sambata insotit de tanara lui sotie, in sanul familiei, reunite cu ocazia comemorarii celui disparut. Evenimentul, insa, nu se deruleaza conform asteptarilor.

BACALAUREAT
Nu cred ca mai este un secret faptul ca BACALAUREAT, cel mai recent film regizat de Cristi Mungiu, a castigat premiul pentru Regia la CANNES, deci este clar un must-see! Filmul spune povestea unui doctor dintr-un mic oras de provincie care trebuie sa decida care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui in contextul societatii romanesti de astazi.

ILEGITIM
Ilegitim, unul dintre cele mai provocatoare filme romanesti din ultimii ani, spune povestea a doi frati (Alina Grigore si Robi Urs) si iubirea lor ilegitima. Un tata medic (Adrian Titieni) si mai multe denunturi. O familie in care limita dintre moral si legal nu a existat niciodata. Nici macar in cazul unui avort. Prezent in sectiunea Forum a celei de-a 66 editii a Festivalului International de Film de la Berlin, lungmetrajul Ilegitim, in regia lui Adrian Sitaru, a castigat Premiul Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta.

6,9 PE SCARA RICHTER
Filmul lui Nae Caranfil a deschis oficial cea de –a 15-a editie a TIFF 2016. Noi n-am apucat sa-l vedem, dar stim despre ce este vorba: Un actor de teatru navigheaza cu greu intre un rol complicat intr-un spectacol de muzical, o nevasta geloasa pana la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anuntat ca iminent de toti expertii. Insa adevaratul cutremur pentru el se dovedeste a fi reaparitia intempestiva a propriului sau tata, manipulator şi amoral, dupa decenii de absenta.

ULTIMA ZI
Cel mai recent film in regia lui Gabriel Achim ne spune povestea lui Adrian, un barbat dintr-un oraş de provincie, care s-a hotarat sa se calugareasca. Primarul, politistul şi liderul Asociatiei Tinerilor Creştini din oraş işi conduc prietenul pe drumul spre manastire. Primarul, regizor amator, se ofera sa filmeze calatoria, dar el are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.

03 BYPASS

Nap Toader ne propune un film care se desfasoara pe parcursul unei ture de noapte a unui echipaj de salvare: o doctorita, asistentul-amant si soferul-ambulantier. Cei trei aduc la spital un batran singur, muribund, dar care are ascunsi sub saltea zeci de teancuri de bani. Filmul ii are in distributie pe Alexandru Potocean, Medeea Marinescu, Gabriel Spahiu.

MERCY STREET
Avem si-o animatie speciala, mai exact primul lungmetraj de animatie 3d realizat in Romania!  Animatia ne spune povestea unui baiat de 10 ani, Lorenz, care descopera un pasaj spre o lume secreta aflata sub lumea noastra, care il va duce intr-o mare aventura. Scopul acestei aventuri este de a salva muzica lumii din mainile maleficului Marcus, care vrea sa o foloseasca pentru a deveni nemuritor.

DOUA LOZURI
Paul Negoescu ne propune o ecranizare inedita dupa Caragiale. Dinel, Sile si Pompiliu, trei barbati dintr-un mic orasel de provincie, castiga marele premiu la loto, insa nu dupa mult timp biletul nu mai e de gasit, asa ca cei trei pornesc intr-o calatorie sa-l recupereze. Cu Dorian Boguta, Dragos Bucur si Alexandru Papadopol.

AFACEREA EST
Igor Cobileanski ne propune Afacerea Est,  o tragi-comedie despre cat de absurda şi sarcastica poate fi viata. Pe scurt: saracia şi lipsa de perspective determina doi barbati sa inceapa o epuizanta calatorie in cautarea banilor necesari pentru a-si indeplini visurile.

Cate dintre ele ati vazut pana acum?

Citește în continuare