Skip to content

10 filme romanesti pe care speram ca nu le-ai ratat in 2015

Cate filme romanesti ai apucat sa vezi in 2015? Iata o lista cu cele pe care sper ca nu le-ai ratat:

Aferim!

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, oferit lungmetrajului Aferim!, la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin. Aferim!, in regia lui Radu Jude, este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Din distributia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Dan Nicolaescu. Daca mai e cineva care nu l-a vazut, ar face bine sa repare acest lucru!

Comoara
Mai are nevoie de vreo prezentare? Cel mai recent film semnat Corneliu Porumboiu este o aventura amuzanta a unor cautatori de comori inspirata de o poveste reala, cu actorul Cuzin Toma in rolul principal. Comoara a castigat premiul Un Certain Talent la Festivalul de Film de la Cannes din 2015.

Un etaj mai jos
 Filmul lui Radu Munteanu, Un etaj mai jos, are in prim plan dilemele morale ale martorului unei crime.
Dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, Patrascu trebuie sa infrunte doi vecini foarte apropiati: unul este bizarul ucigas, celalalt este propria sa constiinta. In distributie apar actori precum Teodor Corban, Liviu Cheloiu, Ionut Bora

Bucuresti Non Stop
Al saselea film al lui Dan Chisu, este un portret amuzant al lumii pestrite care populeaza orasul noaptea. Din distributie fac parte actorii Alexandru Papadopol, Dorian Boguta, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazar, Gheorghe Ifrim, s.a.


BOX
Florin Serban (Eu cand vreau sa fluier, fluier) ne-a propus anul trecut o poveste de dragoste (un gen atat de neglijat in cinematograful romanesc) dintre doi oameni care nu ar fi trebuit sa se întalneasca niciodata. Un barbat si o femeie pe care îi desparte totul, dar care se cauta, se gasesc si fug unul spre celalalt.

Autoportretul unei fete cuminti
Tanara regizoare Ana Lungu ne propune o drama observationala despre incercarile unei tinere de 30 de ani de a deveni independenta material si emotional. Cele in jur de 30 de ani, se pot recunoaste cu siguranta in personajul principal, interpretat de Elena Popa.
Cristiana, 30 de ani, de familie buna, îsi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismica, discutiile cu cei doi prieteni apropiati, Alex si Michelle, si întalnirile – rare, dar mult asteptate – cu un barbat casatorit, cu care are o relatie. Dupa mutarea parintilor la casa, ramane sa locuiasca singura într-un apartament cu patru camere si se hotaraste sa-si ia un caine – dorinta ei din copilarie.

De ce eu?
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este un thriller politic inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Emotionant si dur in acelasi timp, filmul prezinta povestea unui tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000.

Cel ales
Filmul romanesc CEL ALES regizat de Cristian Comeaga ii are in rolurile principale pe Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu si Olimpia Melinte.
Pe la inceputul anilor ’80, pe cand era inca elev, domnul X a fost ajutat sa fuga din tara tocmai de cei care erau pusi sa-l tina in ea cu orice pret. Ani mai tarziu, i-au cerut si ei un favor, la schimb: o crima. S-a impotrivit intai, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, in timp ce el a trebuit sa paraseasca tara de adoptie, renuntand la identitate, la familie, la toata viata sa. Credea ca a pierdut totul, dar a descoperit recent ca mai are inca mult de pierdut.“Asta nu se va intampla”, isi spune acum domnul X, in timp ce conduce masina printr-o tara care nu mai e a lui, in cautarea iesirii din labirintul in care a intrat cu treizeci de ani in urma.

LUMEA E A MEA
Lumea e a mea/ The World is Mine, o drama despre generația 2000, aduce in prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescenta ca oricare alta din Constanța. Larisa vrea multe de la viața: bani, valoare, influența, popularitate si respect. Si acum, fiind indragostita, va face totul pentru a le obține. Lumea e a mea/ The World is Mine este un film colorat si amar, viu si strident, despre revolta inutila a unei generații pentru care notorietatea se masoara in vizualizari pe Youtube si like-uri pe Facebook.

Cate dintre ele ai apucat sa vezi?

Citește în continuare