Skip to content

Rodica Mandache va primi Premiul pentru Intreaga Cariera la Gala Gopo 2024. Ceremonia are loc pe 29 aprilie

Cariera de peste sase decenii a actritei Rodica Mandache va fi recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a 18-a editii a Galei Premiilor Gopo, care are loc pe 29 aprilie la Teatrul National I.L Caragiale din Bucuresti.

Doamna Mandache s-a nascut la Iasi, pe 13 aprilie 1943 si a urmat studiile teatrale in Bucuresti, absolvind Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, promotia 1964, clasa profesorilor Octavian Cotescu si Pop Martian.

Contributia Rodicai Mandache adusa teatrului si filmului romanesc a fost recompensata, de-a lungul vremii, cu numeroase distinctii. Printre acestea se numara Premiul Uniter pentru intreaga activitate (2020), Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul Trei generatii la Festivalul International de Dramaturgie Contemporana din Brasov (2017), Premiul Confidential pentru spectacolul Un tramvai numit dorinta (r. Dinu Cernescu, 2013), Premiul pentru intreaga activitate la Premiile Municipiului Bucuresti pentru Arta si Cultura, sectiunea Artele Spectacolului (2009), Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru Adel din joi.megaJoy (r. Radu Afrim, 2007).

Rodica Mandache este una dintre cele mai iubite actrite ale Teatrului National din Bucuresti si Teatrului Odeon, unde a jucat in numeroase spectacole. In teatru, unul dintre rolurile sale de referinta este Maria Panait (Dorulet), din adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tudor Musatescu, Visul unei nopti de iarna, in care a jucat alaturi de Florin Piersic. De-a lungul carierei sale exceptionale, a jucat in spectacole regizate de Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Dinu Cernescu.

In aceasta perioada Rodica Mandache, care implineste sambata 81 de ani, poate fi vazuta in teatru in. Legaturi Primejdioase la teatru MIc (vineri, 12 aprilie), iar recent a jucat intr-un mic rol de culoare in serialul Clanul, unde, intr-um moment care amintea de Marile Sperante in regia lui Alfonso Cuaron, era sotia unui fost nomenclaturist care il crescuse pe David Pribeagu, unul dintre protagonisti.

In anul 1963, a debutat in film cu comedia Un suras in plina vara (r. Geo Saizescu), alaturi de Sebastian Papaiani, Florina Luican si Dem Radulescu. Pe Sebastian Papaiani l-a reintalnit si in Eu, tu si Ovidiu (r. Geo Saizescu, 1977), in rolul Corneliei. In 1976, obtine un rol in filmul Povestea dragostei regizat de Ion Popescu Gopo, in care a jucat alaturi de Eugenia Popovici, Mircea Bogdan si Marian Stanciu. Urmeaza Iarba verde de acasa (1977), debutul regizoral in lungmetrajul de fictiune al lui Stere Gulea, apoi in comedia Iarna bobocilor (1977), in regia lui Mircea Moldovan. In filmele lui Sergiu Nicolaescu se remarca in comedia Nea Marin miliardar (1978), in rolul reporterei belgiene, iar in 1981 in lungmetrajul Inghititorul de sabii regizat de Alexa Visarion, alaturi Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc si Stefan Iordache, unde o joaca pe Vetuta.

In 1982, o vedem pe marile ecrane in rolul Serafica din comedia Buletin de Bucuresti, in regia lui Virgil Calotescu, alaturi de Mircea Diaconu si Catrinel Dumitrescu, iar in 1985, ,,cu o Rodica Mandache „au­trement coiffee!”, la propriu si la figurat, pe post de mica mare maestra a combinatiilor matrimoniale” (Eva Sirbu in Cinema nr. 11, 1985) – in filmul Casatorie cu repetitie, care continua peripetiile personajelor din Buletin de Bucuresti.  

Dupa caderea comunismului, joaca in Telefonul (r. Elisabeta Bostan, 1991), alaturi de Mircea Diaconu si Carmen Galin. A urmat lungmetrajul Somnul insulei (1993), adaptare a romanului Al doilea mesager de Bujor Nedelcovici, film recompensat cu Premiul special al juriului Makhila de argint (Aracho, 1994).

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numara Puzzle (r. Andrei Zinca, 2012), unde joaca alaturi de actorii Dan Nutu, Adrian Titieni si Ioana Pavelescu. In 2020, joaca alaturi de István Téglás, Madalina Craiu si Andi Vasluianu in filmul Luca, in regia lui Horatiu Malaele. Pentru rolul Floarea Platicii, din acest film, Rodica Mandache a obtinut din partea Uniunii Cineastilor din Romania Premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Cel mai recent rol al sau pe marile ecrane a fost in #dogpoopgirl (r. Andrei Hutuleac, 2020), film care a obtinut numeroase premii nationale (Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Debut la TIFF, 2021) si internationale.

Citește în continuare