Skip to content

18 scurtmetraje in competitia romaneasca la Anim’est 2014

 Anul acesta, la cea de-a noua editie a festivalului, 18 scurtmetraje vin să demonstreze revigorarea filmului romanesc de animatie. Fosti absolventi ai Animation Worksheep se intorc la Anim’est cu cele mai noi proiecte din portofoliu: Ana Maria Lemnaru inscrie animatia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil, Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat…, Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurentiu Popa revine, după prezenta din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animatie, Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic.

Si alte prezente in competitia romanească de anul acesta le vor fi familiare publicului. Andrei Sopon inscria, anul trecut, Becoming, singurul film ce concura atat in competitia natională, cat si in Balkanimation, iar la editia din 2012 participă cu CHI-KEN, o animatie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde intr-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios. Klára Balázs inscrie anul acesta Corpo, o animatie despre descoperirea trupului si conventiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul. Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la editii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat in competitia de Videoclip & Advertising in 2009, si scurtmetrajele Mad World (2010) si Unarte (2012), anul acesta revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni tristi dintr-o lume de oameni fericiti. După Usor poate oricine, povestea animată a Tăsuleasa Social, proiectată in premieră in cadrul competitiei nationale la Anim\’est in 2012, Paul Muresan inscrie Pui de somn, o animatie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al mintii.
Seria productiilor romanesti e completată de o proiectie specială in afara competitiei: Obeliscul, in regia lui Ion Truică, un senior al animatiei romanesti, cu scenariul semnat impreună cu Laurentiu Damian, regizor si scenarist roman si de asemenea, presedinte al Uniunii Cineastilor din Romania.  
Castigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Romanesc, oferit de Institutul Cultural Roman, va fi decis de un juriu alcătuit din Laurentiu Damian, Lana Taknosa Nikolic, profesor si coordonator de studenti la prestigioasa scoală Animation Workshop si Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus si profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia.

Competitia romaneasca va fi proiectată miercuri, 8 octombrie, de la ora 20.30, si in reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.
Competitia romanească:

Lumen Ambrosia – dir. Adrian Manolescu
Bread – dir. Ana-Maria Lemnaru
Corpo / Bodies –dir. Klara Balazs
The Space Boy and Space Dog – dir. Andrei Nicolae
Cum s-a inventat… / How it was invented –dir. Valeriu Căliman
Get Happy or Get Out –dir. Andreia Dobrotă
A szegénylegény és a kígyó  / The Poor Boy and the Snake / Copilul cel sărac si sarpele –dir. Búzás Anna
Povestea drumului / Story of the Road –dir. Nina Mihăilă
Pui de somn / Baby Nap –dir. Paul Muresan
Robot Love –dir. Codrin Iftodi
Lepkegyűjtő / The Butterfly Collector / Colectionarul de fluturi – dir. Nagy Orsolya
Lucky – dir. Alexandra Botău
Scindare / Splitting (up) –dir. Cristina Crisu
Chi-ken –dir. Andrei Sopon
The Silver Wolf / Lupul argintiu –dir. Daniel Djamo
Cum s’a făcut lumea /How the World Was Made –dir. Maria Brudască
Viu / Alive –dir. Laurentiu Popa
The Never Presence –dir. Mircea Purdea

Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvire Popesco si la Re:Animation Hub.

Citește în continuare