Cinema-Edu, punct si de la capat

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei in vocabularul fiecarui liceean. Bilantul: 6 luni, peste 11.000 de participanti dintr-un total de 80 de licee, din 13 orase.

 

Arta vizuala este un instrument de baza pentru o educatie complexa si le ofera tinerilor curajul de a-si forma propriile convingeri si de a le sustine in public. Pe parcursul a 6 luni de proiectii elevii invata sa aprecieze filmele de arta si mai ales, sa inteleaga formele sale de vizionare. An de an, Cinema-Edu s-a dezvoltat si s-a extins in mai multe orase din Romania, devenind astfel un proiect binecunoscut de profesori si liceeni.  In editia a IV-a, Cinema-Edu a  reusit  ca in 6 luni sa adune peste 11.000 de participanti dintr-un total de 80 de licee, din 13 orase.

Liceenii au participat gratuit la evenimente create in jurul filmelor de arta, europene si independente din patrimoniul international si national. Au dezbatut subiecte sociale si cinematografice impreuna cu invitati speciali Cinema-Edu. De la regizori, critici de film, pana la psihologi si redactori ai unor cunoscute ziare sau reviste. Cinema-Edu i-a familiarizat pe tineri cu diverse spatii culturale precum, Institutul Italian de Cultura” Vito Grasso”, Institutul Cervantes, Cercul National Militar, Muzeul National de Arta Contemporana, Biblioteca Nationala, dar si cu cinematografe de arta, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Cinema Elvira Popescu. In celelalte orase evenimentele au avut loc in licee, biblioteci si in alte spatii de cultura. Anul acesta, Cinema-Edu a organizat 90 de proiectii de film destinate exclusiv liceenilor. Dintr-o lista generoasa de filme, printre cele mai bine primite pelicule se numara El bola/Bila si comedia canadiana Starbuck. Amintim aici doar de cateva reactii din partea participantilor: Voiculesciu Livia-Ioana, eleva la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” spune ca Starbuck ” este un film amuzant si totusi educativ, deorece te invaţa ce inseamna sa fii responsabil”. Oprea Andreea, de la Liceul Tehnologic” Dimitrie Gusti” a ramas impresionata de drama spaniola: ” filmul<< El Bola >>pune accentul pe unul dintre cele mai barbare lucruri care se intampla zilnic in intreaga lume.[…] Am avut sansa, dupa vizionarea filmului sa vorbim cu un psiholog despre  intelegerea dintre parinti si familie, dar si despre diferenta de comportament a copiilor...”
Cinema-Edu: un proiect polivalent, interdisciplinar

Prioritatea proiectului este de a oferi participantilor alternative la educatia formala prin proiectii de filme si discutii interactive. Astfel, Cinema-Edu ofera structura teoretica pe teme de cinematografie in corelatie cu diverse tematici sociale abordate de filmele selectate (conflicte interetnice, violenta domestica, probleme de socializare, procesul maturitatii, creativitate s.a.). Echipa Cinema-Edu crede  in calitatea unui proiect cu diversitate si astfel Simona Deaconescu si echipa sa de coregrafie de la Tangaj Dance au fost invitati sa se alature proiectului si sa le arate liceenilor ce inseamna cu adevarat a te darui dansului. De asemenea, anul acesta, participantii Cinema-Edu au avut ocazia sa se implice in cel mai interactiv concurs ” Do you speak cinema?”. Concurentii au fost provocati sa deseneze, sa fotografieze si sa realizeze cronici despre filmele vizionate. S-au castigat premii de la ECDL, EEC, AVON, precum bilete la film si abonamente la DecatoRevista.  In cadrul evenimentelor s-au oferit carti de la Editura Polirom si multe ropote de aplauze castigatorilor. Asta nu este tot: Cinema-Edu a organizat un festival de scurtmetraje impreuna cu echipa de film LCA, de la Colegiul National ”Gheorghe Lazar”.
2015- o noua editie, acelasi nume, dar cu alte suprize
Anul viitor, Cinema-Edu isi propune sa adune mai multi tineri cinefili atat din Bucuresti, cat si din alte parti ale tarii, slab dezvoltate. Nivelul de educatie determina sansele de succes in viata si de aceea este necesar ca proiectele de educatie sa se implementeze si in zonele cu posibilitati reduse. Pentru liceenii de pretutindeni, Cinema-Edu pregateste mai multe concursuri si bineinteles o noua selectie cinematografica de calitate. Cinema-Edu promoveza educatia intr-o atmosfera destinsa, prin intermediul cinematografiei. O educatie buna nu mai inseamna doar educatia din sala de clasa. Organizatorii Cinema-Edu recunosc ca in derularea proiectului au aparut si situatii mai dificile pentru ca unii profesori au fost reticienti sau ca elevii care au participat pentru prima data in proiect nu sunt obisnuiti cu productii non-Hollywood. Totusi, proiectul a strans multe momente memorabile alaturi de  liceeni si profesori.
Mihaela Pascu, profesor la Colegiul Tehnic ”Miron Nicolescu”, Bucuresti, despre Cinema-Edu:” Oricare dintre noi ar trebui sa fie interesat in a afla permanent lucruri noi si mai ales sa fie cu ai sai elevi in situaţii interesante. Astfel poate observa cum reacţioneaza acestia, ce pareri au, ce comportament au...iar Cinema-Edu este locul potrivit unde ne putem descoperi unii pe altii.”
Mai multe detalii despre acest proiect gasiti aici.
 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL