FRANCOFONIA in presa internationala: un film fascinant despre arta si istorie

Francofonia, cel mai recent film al multi-premiatului regizor rus Alexander Sokurov, intra in cinematografele din România din 22 iulie, insotit de cronici in marile publicatii ale lumii.

 

La premiera mondiala de la Venetia, anul trecut, presa internationala semnala entuziast aparitia unui nou film marca Sokurov despre un mare muzeu, la 13 ani dupa capodopera Arca ruseasca (2002).

„Francofonia, o bogata meditatie asupra Luvrului și a destinului sau in cel de-al doilea razboi mondial, e imposibil de inclus intr-o categorie anume. Din trailer ai putea crede ca este, in mare, o dramatizare a relatiilor incerte dintre directorul Luvrului și ofiterul nazist insarcinat cu prezervarea patrimoniului artistic al Frantei. Vizionarea lui lasa insa loc unei imagini mai ample”, scrie publicatia americana „Variety”.

Francofonia spune povestea captivanta a doi oameni remarcabili: directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, și contele Franziskus Wolff-Metternich, ofiter al celui de-al Treilea Reich. Mai intâi inamici, apoi aliati, cei doi devin motorul din spatele protejarii Luvrului in mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie.

 „Filmând in interiorul Luvrului, cu acces nelimitat la intreaga colectie (Muzeul Luvru este producator asociat la coproductia franco-germano-olandeza), Sokurov face parada de opere de arta: de la o sculptura a unui barbat, veche de 9000 de ani, la Mona Lisa sau Victoria din Samothrace. Atunci când ajunge in sala cu sculpuri și frize din Asiria, devine și mai clara ideea ca ocrotirea artei inseamna de fapt ocrotirea civilizatiei”, scrie „The Hollywood Reporter”.

Renumitul regizor rus declara ca unul dintre marile sale visuri este o serie de filme despre mari muzee: Ermitaj, Luvru, Prado, Muzeul Britanic. „Cine am fi fara muzee?”, se intreaba Sokurov. Ce am fi ajuns daca Parisul ar fi fost bombardat in cel de-al doilea razboi mondial? Cât de straniu este ca asta nu s-a intâmplat și ca, in timp ce totul se distrugea, Parisul ramânea un sanctuar? „Ideile lui Sokurov au o profunzime filosofica și o bogatie aproape nemaiintâlnita in cinematografie. Atunci când arata un deget roz și grasut cum se intinde sa atinga mâna unei statui de marmura, simti cum timpul insuși se scurtcircuiteaza”, noteaza „The Telegraph”.

„Francofonia este un eseu fascinant, o meditatie despre arta, istorie și felul in care umanitatea se vede pe sine”, il descrie „The Guardian”. „E un film uman, emotionant și vulnerabil, de la pactul stângaci dintre Jaujard și Wolff Metternich, care intr-o lume mai buna ar fi fost prieteni, pâna la operele de arta scoase din Luvru inainte de ajungerea nemtilor in Paris”, noteaza și „The New Yorker”.

Alexander Sokurov este autorul unor filme precum Faust, premiat cu Leul de Aur la Venetia in 2011, Alexandra (2007), The Sun (2004), Father and Son (2003) sau Mother and Son (1997), toate selectionate și premiate in marile festivaluri.
Francofonia a fost lansat in cadrul celei de-a 72-a editii a Festivalului de la Venetia, unde a câștigat Premiul FEDEORA pentru Cel mai bun film european, și va fi distribuit in România de Transilvania Film, din 22 iulie.

Taguri: FRANCOFONIA

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL