TOP 10 actori care s-au apucat de regie

Ce se intampla cand actorii pleaca din fata camerelor de filmat si se posteaza in spatele lor? Este oare experienta actoriceasca si o garantie a talentului regizoral?

O multime de actori s-au apucat de regie. Putini insa au reusit sa straluceasca in ambele domenii. Nu am sa vorbesc de greii cinematografiei (Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen, Paul Newman sau Robert Redford) pentru ca am avea nevoie de mai multe articole.

Sa vedem care actori isi merita locul in acest top. Deocamdata vom vorbi doar despre actorii barbati. In curand vom avea si un top al celor mai bune actrite care s-au apucat de regie :). Astept si alte propuneri din partea voastra.

1. Clint Eastwood A implinit anul acesta 80 de ani, iar filmografia lui atat ca actor cat si ca regizor este una dintre cele mai impresionante. S-a apucat de actorie in 1955 si de atunci are la activ peste 60 de filme. Primul film l-a regizat in 1971 dar intre timp a mai adaugat la portofoliu inca 34. In majoritatea filmelor pe care le-a regizat a interpretat si rolul principal. Cele mai celebre filme care i-au adus o multime de premii sunt: Unforgiven ; Podurile din Madison County ; Mystic River; Million Dollar Baby ; Letters from Iwo Jima; Gran Torino ; Invictus . Anul acesta a regizat un nou film care se anunta un succes - Hereafter Sa vedem trailerul de la Gran Torino:

 

2. Mel Gibson Controversatul actor/regizor are in portofoliu peste 45 de filme in care a jucat si semneaza regia la doar 4 filme si un serial. Totusi, cand vorbim de filme precum Apocalypto, The Passion of the Christ, Braveheart sau The Man Without a Face parca numarul lor chiar nu mai conteaza. Chiar daca este mult mai cunoscut ca si actor decat ca regizor, premiul Oscar i-a fost acordat pentru regie (Braveheart). Sa revedem impresionantul trailer de la Apocalypto:

 

3. Takeshi Kitano Regizorul japonez este unul din preferatii mei. Este un personaj complex, si cu mult simt al umorului. Si-a inceput cariera ca si comediant in showuri televizate. S-a apucat de actorie in 1980 si de atunci a aparut in aproape 50 de filme. Debutul regizorul l-a avut in 1989 cu filmul de actiune Violent cop. De atunci a regizat 17 filme (majoritatea cu yakuzza) . Cel mai celebru film al sau pe care l-a regizat si in care a si jucat este Zatôichi, un film despre un samurai orb din secolul 19 care in ciudat defectului sau fizic , este de neinvins. Alte filme in regia lui pe care nu ar trebui sa le ratati sunt: Hana-bi, Dolls, A Scene at the Sea, Brother, Takeshis'. Sa vedem trailerul de la unul dintre cele mai frumoase filme ale sale, Dolls:

 

4. Sean Penn Ca si actor, joaca impecabil, si nici ca regizor nu se descurca rau. A jucat in 45 de filme si a castigat doua premii Oscar pentru interpretare. De regizat s-a apucat in 1991 (The Indian Runner) si de atunci mai are la activ inca 2 filme in care rolul principal il joaca Jack Nicholson (The Crossing Guard si The Pledge) si filmul nominalizat la Oscar Into the wild( 20o7). Adica acesta:

5. Rob Reiner Nu s-a multumit cu cele peste 60 de roluri ale sale in seriale si filme. Rob s-a apucat si de regizat. Si bine a facut. Pentru ca dupa succesul cu This is Spinal Tap din 1984 a tinut-o numai in filme unul si unul...cum ar fi When Harry Met Sally..., Misery, The Bucket List, A Few Good Men. Acum e mai cunoscut si mai apreciat ca si regizor decat ca si actor. Sa vedem trailerul de la The Bucket list:

 

6. Robert De Niro Unul dintre cei mai buni actori ai vremurilor noastre, a regizat doua filme. Unul foarte bun (A Bronx Tale, 1993) si unul bun The Good Shepherd (2006). Nu cred ca ati ratat A Bronx Tale:

 

7. George Clooney Si-a incercat si el norocul in regie. Dupa ce a jucat jucat in peste 65 de filme, a regizat 3 - Confessions of a Dangerous Mind , Good Night, and Good Luck si Leatherheads . Nu s-a putut insa abtine, si a jucat in toate 3 :). La anul se pregateste sa regizeze un nou film The Ides of March. Ghiciti cine apare in distributie??:))

 

8. Ron Howard A jucat intr-o multime de filme si seriale. Mai exact in vreo 74:). In 1986 s-a apucat de regizat si s-a dovedit ca se pricepe mult mai bine. A regizat filme de exceptie precum: Apollo 13, Cinderella Man, A beautiful mind, Frost/Nixon. Anul viitor ii vom putea vedea noul sau film, The Dilemma. Sa revedem trailerul:

 

9. Kevin Costner Si-a dobandit faima ca si actor inca din anii 1980. In 1990 insa, a dansat cu lupii in dubla ipostaza- de regizor si actor. De atunci a mai regizat 3 filme, dintre care westernul Open Range (2003) e destul de reusit. Si el s-a distribuit in toate rolurile principale din filmele pe care le-a regizat.:) in 2011 ne pregateste un nou film in care are dublu rol- de regizor si de actor. Sa ne amintim de Dances with wolfes:

 

10. Ben Affleck Nou intrat in bransa actorilor care s-au apucat de regie, Ben Affleck e destul de promitator. Si-a facut debutul actoricesc la varsta de 11 ani, si de atunci a jucat in peste 50 de filme. In regie si-a facut debutul cu un scurtmetraj cu nume dubios, “I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney”. Filmul care i-a marcat debutul este Gone baby gone (2007). Se pare ca i-a placut sa dea comenzi, pentru ca anul acesta a mai regizat un film: The town, pe care il astepam cu nerabdare si la noi in cinematografe.

 

Alti actori care s-au apucat de regie: Dennis Hopper, Steve Buscemi, Robert Duvall, Warren Beatty ,Vincent Gallo. Mai spuneti si voi. In ce ipostaza va plac mai mult?

sursa foto: http://www.filmconnection.com


21 comentarii

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL