Skip to content

Ultima zi, un thriller comic in regia lui Gabriel Achim

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat in cinematografele romanesti in 12 mai, distribuit de Independenta Film.

Dupa ce a fost prezentat in avanpremiera internationala la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj romanesc, Ultima zi va inchide anul acesta Festivalul Filmului European, in 11 mai.
„Ultima zi este un thriller comic despre credinta si infidelitate, iertare si pedeapsa“, spune regizorul si producatorul Gabriel Achim. Adrian, un barbat dintr-un oras de provincie, s-a hotarat sa se calugareasca. Primarul, politistul si liderul Asociatiei Tinerilor Crestini din oras isi conduc prietenul pe drumul spre manastire. Primarul, regizor amator, se ofera sa filmeze calatoria, dar are si niste planuri secrete pentru Adrian.
Din distributie fac parte Doru Ana, Mimi Branescu, Adrian Vancica, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru, Rodica Lazar, Andi Vasluianu, Gabriel Sandu, Alina Berzunteanu, Coca Bloos, cainii Cory si Nesa. Regizorul Gabriel Achim si fiul sau, Cosma, joaca, de asemenea, in film.

„E contradictoriu cum oamenii au disponibilitatea de a afla o multime de informatii despre lume, dar nu mai intereseaza pe nimeni sa-si cerceteze propria asezare sufleteasca“, spune Gabriel Achim. „Sa se intrebe de ce face ceea ce face, care este motorul profund al actiunilor sale. Care este sensul lumii, de unde venim, incotro ne indreptam“.

„Noi nu mai sintem in Evul Mediu, acum un om care vrea sa se informeze are National Geographic, Animal Planet, Discovery si atatea si atatea canale TV“, ne avertizeaza Primarul din film. „Acum o mie de ani…“, incearca sa ne puna in tema Adrian, protagonistul filmului, care doreste sa se calugareasca, dar nu dintr-o anumita chemare, ci pentru a fugi de probleme nerezolvate, din lasitate.

„Lumea e mai spectaculoasa si esti mai aproape de sensul ei abia atunci cand incepi sa-ti pui intrebari“, spune Gabriel Achim despre Ultima zi. „Chiar si atunci cand ai luat simpla decizie de a nu-ti mai pierde timpul uitindu-te la televizor s-ar putea sa fie un progres urias“.

Scenariul lungmetrajului este semnat de Gabriel Achim si Cosmin Manolache, iar imaginea, de George Chiper-Lillemark. 

Gabriel Achim a absolvit sectia Regie-Film a UNATC in 2008 si Academia de Studii Economice la inceputul anilor \’90.
Lungmetrajul sau de debut, Visul lui Adalbert (2011), a fost selectionat in Competitiile oficiale ale unor festivaluri internatioanle de renume, cum sunt cele de la Salonic, Reykjavik, Tallinn – Mentiune speciala,  TIFF, Nashville, Bradford, IndieLisboa etc. Scurtmetrajul Bric Brac (2009) a fost prezent la Berlinale, Los Angeles (2009), Karlovy Vary, Barcelona, Trieste, Mons, Tampere, pentru a mentiona cateva dintre ele.

Citește în continuare