Skip to content

101 de biblioteci si muzee din lume ofera imagini gratuite pentru a fi descarcate si colorate. Materialele pot fi folosite atat pentru copii, cat si pentru adulti, coloratul propriu-zis fiind un tip de terapie

Academia de Medicina din New York a solicitat muzeelor si bibliotecilor universitare imagini care pot fi folosite pentru a le colora, fie ca suntem copii sau adulti. Ideea are in spate o campanie, #ColorOurCollections, si are scop terapeutic, evidentiind beneficiile coloratului propriu-zis.

Pana acum, 101 institutii culturale de peste tot din lume au raspuns provocarii #ColorOurCollections, si acopera domenii vaste, de la medicina – diferite reprezentari ale corpului omenesc, la arhitectura si chiar ilustratii din povesti celebre.

De exemplu, Biblioteca de stat din Carolina de Sud, Universitatea din Calgary si Universitatea din /Wisconsin-Milwaukee ofera ilustratii din basmele si povestile lui Hans Andersen, „Circul Dr. Dolittle” si „Eroii din Kalevala”.

Pentru pasionatii de motoare, exista inclusiv o selectie de fotografii de arhiva cu diferite tipuri de motociclete Harley-Davidson, aici. Toate lucrarile sunt disponibile aici.

Cartile de colorat au devenit foarte populare si in Romania inca de acum cativa ani, iar terapeutii considera ca sunt cu adevarat folositoare pentru ca indeparteaza stresul si anxietatea.

Unul dintre primii oameni de stiinta care a studiat beneficiile terapeutice ale coloratului pentru adulți a fost Carl Jung, care s-a specializat in colorarea de mandale, inca din prima jumatate a secolului al XX-lea. Acesta folosea mandalele, practic desene din cercuri concentrice, pentru pacientii sai, iar in timp a constatat ca aceasta activitate i-a ajutat pe pacienti sa devina mai calmi si mai relaxati.

Alte studii efectuate de psihologi clinicieni din Europa mentioneaza ca in timp ce coloram, in creier are loc un proces similar meditatiei. Acestia au constatat ca prin colorare, se poate ajunge la un grad de relaxare suficient de mare, mintea este eliberata de ganduri negative si de problemele cotidiene, iar experienta este similara meditatiei.

Citește în continuare