Skip to content

Pe 11 aprilie, spectacol lectura „Judecata” dedicat comemorarii zilei eliberarii prizonierilor din lagarele de concentrare  naziste. Cu Marius Calugarita, Nicolae Botezatu, Mihai Prejban, Veaceslav Grosu la Teatrul Evreiesc de Stat, intrarea libera.

Teatrul Evreiesc de Stat prezinta PREMIERA spectacolului-lectura JUDECATA, adaptare dupa piesa ”The Trial of God” de Elie Wiesel, dedicat comemorarii zilei de 11 aprilie – Ziua eliberarii prizonierilor din lagarele de concentrare  naziste.

In distributie sunt Marius Calugarita, Nicolae Botezatu,  Mihai Prejban, Veaceslav Grosu, Mircea Drimbareanu, Ciprian Nicula, Mircea Dragoman, Razvan Bratu, Ioachim Ciobanu, regia este semnata de  Catalin Bocirnea

Intrarea va fi libera, cu rezervare prealabila la numarul de telefon 0743.215.998.

Pe 11 aprilie 1945, trupele fortelor aliate au reusit eliberarea lagarului de concentrare Buchenwald, un lagar nazist, esential pentru industria de armament.

Unul dintre supravietuitorii Buchenwald-ului a fost si celebrul scriitor si activist de origine romana Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in anul 1986, renumit pentru memoriile sale despre experientele petrecute in lagarele de concentrare. Piesa lui de teatru ”Procesul lui Dumnezeu” a fost ecranizata pentru televiziunea britanica de Frank Cottrell Boyce ”God on Trial” si reinterpretata, in premiera in Romania, de regizorul Catalin Bocirnea.

Elie Wiesel ne vorbeste, prin intermediul personajelor lui, despre un proces fictiv in care Dumnezeu este acuzatul. Desi decorul in sine este fictiv, iar notele piesei indica faptul ca ”ar trebui sa fie jucata ca o farsa tragica”, el si-a bazat povestea pe evenimentele la care a fost martor direct, la Auschwitz, unde a fost incarcerat in adolescenta.

Atat in ”Procesul lui Dumnezeu”, cat si in ”Cartea lui Iov” apare intrebarea: cum pot oamenii sa-L inteleaga pe Dumnezeu ca fiind drept si bun in lumina suferintei nevinovate raspandite in lume? Cu siguranta orice Dumnezeu demn de acest nume nu numai c-ar refuza sa accepte o asemenea brutalitate, ci ar depune si tot efortul divin necesar pentru a opri brutalitatea si a recladi lumea distrusa din temelii.

”Printr-o lume construita de cuvinte, echipa spectacolului ”Judecata” va propune o calatorie prin anatomia propriilor credinte. In ,,Genealogia moralei” Nietzsche afirma: ”moralitatea se naste in actul promisiunii” si actul de a promite creeaza, totodata, ordine si libertate. Cand iti promit o experienta, care te-ar putea imbogati, tocmai am creat ceva ce nu exista inainte, am creat o obligatie, a mea fata de tine. Evreii numesc asta un legamant, iar legamantul creat pe Muntele Sinai intre Dumnezeu si Israel reprezinta baza credintei iudaice. Acel schimb reciproc de promisiuni reprezinta folosirea limbajului, a cuvintelor pentru a crea o lume, lumea legamantului. In acel moment si-a avut inceputul intreaga istorie a poporului evreu. Oare ce se intampla atunci cand punem la indoiala exact acele cuvinte care ne-au construit lumea ?”(Catalin Bocirnea, regizor)

Citește în continuare