Skip to content

11 filme in care cuvintele sunt de prisos, la TIFF 2015

Ca de obicei, organizatorii de la TIFF, contina sa ne surprinda cu un program eclectic, plin de bunatati cinematografice. Anul asta suntem provocati sa ENJOY THE SILENCE:

TIFF 2015 prezinta o noua sectiune interesanta: CUVINTELE SUNT DE PRISOS/ WORDS ARE VERY UNNECESSARY.

Cele mai bune filme recente in care tacerea e uneori asurzitoare, iar emotiile explodeaza in gesturi si imagini percutante vor fi reunite la Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) in sectiunea tematica Cuvintele sunt de prisos/ Words are VeryUnnecessary. Cu un titlu inspirat de versurile piesei Depeche Mode, Enjoy the Silence, seciunea aduce 11 titluri care vor concura pentru premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internaţionale a Criticilor de Film.
„Ideea acestei secţiuni mi-a fost data de doua filme de anul trecut, din care cuvintele lipsesc cu desavarşire: Moebius, drama psiho-sexuala a lui Kim Ki-duk, proiectata la TIFF 2014,si The Tribe, provocatorul debut ucrainean din selecţia TIFF 2015, a carui actiune e plasata in lumea surdo-mutilor. Titlul, inspirat de versurile piesei Depeche Mode, Enjoy the Silence, s-a impus de la sine, dar asta nu inseamna ca cele 11 filme sunt mute. M-au interesat – şi a fost o provocare sa le gasesc – acele filme in care vorbele sunt de prisos şi care mizeaza totul pe forţaşi fluxul narativ al imaginilor”, declara Mihai Chirilov, directorul artistic

Dupa cum explica Mihai Chirilov, in unele filme nu se rostește absolut nici un cuvant: Days of Gray, SF post-apocaliptic in decor islandez, desprins parca din catalogul videoclipurilor celor de la Sigur Rós; Test, povestea primului experiment nuclear din stepa sovietica; Nude Area, explorare de-o senzorialitate incendiara a etapelor parcurse de un cuplu indragostit din Amsterdam; Brazilian Dream, un visceral documentar dadaist cu imagini de-un suprarealism amutitor.

In altele, se aud doar cateva replici din afara cadrului: Labour of Love, film de debut premiat pentru regie la Venetia, 24 de ore din viata unui cuplu indian care lucreaza in schimburi și nu ajunge sa se incruciseze; Ruined Love, deliranta opera punk filipineza in care se canta foarte mult, dar in care protagonistii poveștii de dragoste – un criminal și o prostituata – nu recurg la dialoguri.

Cuvintele sunt reduse la un minimum in: georgianul Corn Island, povestea unei insule plutitoare și a destinelor care reproduc ciclul vieții in natura; grecescul Forever, un soi de Scurta intalnire intre doua suflete insingurate care merg zi de zi cu același tren, argentinianul Dog Lady, in care o femeie a ales sa traiasca la marginea societații, inconjurata de caini; ShortPlays, omnibus – regizat, printre alții, de Gaspar Noé, Apichatpong Weerasethakul, Carlos Reygadas si Vincent Gallo – dedicat campionatului mondial de fotbal din Brazilia; Parabellum, o fabula postmoderna despre sfarsitul lumii, in care un grup de argentinieni invata tehnici de supravietuire intr-un cantonament si-n care eroul nu scoate o vorba.
Iata si clipul sectiunii:

 Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc intre 29 mai si 7 iunie si va insufleti pentru zece zile Clujul cu sute de proiectii, concerte, expozitii, dezbateri si intalniri cu cineasti. 

Citește în continuare

TEATRU: "Cina cu prieteni" @ ArCuB

CINĂ CU PRIETENI de Donald Margulies Regia: Claudiu Goga; Scenografia: Lia Dogaru Cu: Cerasela Iosifescu, Vlad Zamfirescu, Nadiana Sălăgean, Marius Cordoş. Două cupluri de prieteni îşi dezvăluie secretele în faţa…

Citeste mai mult