Skip to content

18+ Festival de muzica si arte vizuale la Cluj Napoca!

Nadeah (Nouvelle Vague), Alexandrina Hristov, Masala Soundsystem, Ad-Hoc, Brass Wood & Wires sunt doar cateva din trupele invitate la 18+ Festival ce va avea loc la Cluj Napoca in Parcul Cetatuia pe 17 si 18 mai 2013. In plus ne mai asteapta labirintul cu 1001 de metri de poveste romaneasca, o interesanta expozitie foto dar si ateliere creative! 

Intre 17 si 18 mai, pe dealul Cetatuii din Cluj-Napoca, va avea loc 18+. Un eveniment insolit si proaspat, gandit nu ca un festival de muzica ori de arte vizuale, nu ca o manifestatie dedicata doar educatiei si atelierelor, nu ca o sarabanda de performance-uri, ci ca o experienta totala.
NADÉAH (NOUVELLE VAGUE) – Indie-folk neastamparat (Franta)
Nascuta in Australia, Nadéah Miranda e vocalista si membra fondatoare a trupei alternative The LoveGods, trupa cult in Marea Britanie, renumita pentru repertoriul eclectic si prezenta scenica efervescenta a lui Nadéah. Seriile nesfarsite de concerte alaturi de Nick Cave, Franz Ferdinand sau Kelis nu au epuizat-o: neastamparata blonda a trecut Canalul in urma cu cativa ani. Poate ca Melbourne e orasul ei natal, dar Parisul e „acasa” acum.
 
Spirit creator neostoit, australianca a colaborat cu Nouvelle Vague pentru cel de-al treilea album al trupei franceze, alaturi a concertat pe sute de scene din toata lumea timp de mai bine de 3 ani. Nadéah se concentreaza acum pe cariera ei solo: cu ajutorul orchestratiei bogate realizate de dirijorul si compozitorul Nicola Tescari, care amesteca iscusit chitare, contrabas, pian si alamurile celor de la Babylon Circus, flamboaianta blondina zburda, piesa dupa piese, printre tendinte rock, folk, blues si indie pop. Cand fragila, retinuta, cand jucausa, vulcanica, Nadéah suna, pe scena, ca o varianta feminina a lui Tom Waits tocmai coborata dintr-un montagne russe mai colorat decat ROGVAIV-ul. Zvelta, energica, fresh, e artista ideala pentru prima editie de 18+!

www.nadeah.com 
www.facebook.com/nadeahmusic 
 
ALEXANDRINA HRISTOV – Poezie pe note (Republica Moldova)
Alexandrina canta despre drum, zbor, cautari, vapoare si mare, avioane si ochi verzi, despre dor si insomnie, flori si nervi, Zorro si Fat-Frumos, despre iubire si cosmos, femei, ploaie si vant. Inima muzicii sale bate in ritmuri de jazz, soul, funk, electropop, alternative si pop cameral. Cantand cand calm, retinut, cand patimas, pasional, pianista eleganta, pictorita usor absurda, basarabeanca picteaza cu pianul, verseaza cu pensula. Plan ideal de dupa-masa de mai: 18+, Pinot Noir, poezie si Alexandrina Hristov.
 
www.alexandrina.ro 
www.facebook.com/alexandrinamusic
http://alexandrinahristov.blogspot.ro/
 
 
MASALA SOUNDSYSTEM – Traditional & oriental vs. modern & digital (Polonia)
Sound-ul colectivului polonez Masala Soundsystem („masala” e un termen folosit in bucataria sud-asiatica care inseamna „amestec de condimente”) este mix aromat de instrumente traditionale cu corzi si sunet modern de sintetizatoare si turntables, instrumente de percutie orientale precum darabuka sau dholul versus beatbox, cantece din grumaz versus poezie urbana contemporana, armonii populare versus glitchuri moderne. Neasteptat. Insolit. Impresionant.

www.masalasound.pl
www.facebook.com/masalasound
 

BRASS WOOD & WIRES – Dub pervers si sintetizatoare (Germania)
intre lumini si umbre, intre pace si neliniste (interioara), intre dub dracos si texturi electronice fine, contorsionata, intensa, bulversanta, muzica celor de la Brass Wood & Wires e teribil de seducatoare. Lider al undergroundului dub berlinez, numit Pink Floyd al reggae-ului, sextetul german si-a lansat in februarie cel de-al treilea album din discografia trupei. Intitulat„Third Step”, acesta se joaca abil cu emotiile ascultatorului, osciland constant, neasteptat, intre tuse incisive din instrumente de suflat de alama si adancimi intunecate, dub, lungi, sferice, grele. Pervers de bun!
 
www.brasswoodandwires.com
www.facebook.com/brasswoodandwires
 
 
NO HEAD ON MY SHOULDERS – Acrobatii muzicale (Austria)
Muzica celor de la No Head On My Shoulders suna ca si cum creierul lui Frank Zappa ar fi fost resetat si i s-ar fi implantat dupa toate genurile muzicale posibile si imposibile, de la rock la pop, de la ska la clasica, de la folk la house. Fondata in 1999, trupa austriaca, compusa din 9 adevarati acrobati muzicali (tobe, percutie, bas, 2 chitare, 4 suflatori, 4 vocali), isi uluieste mereu publicul cu un maelstrom sonor pe cat de variat, pe cat de istet construit. Fara niciun fel de rezerve ori vreo reverenta exagerata, No Head On My Shoulders mixeaza vechiul cu noul, il (ras)citeaza si il reinventeaza. Reprezentatiile trupei nu sunt doar niste simple concerte, ci experiente muzicale totale, bifand totul, de la interactiuni directe cu publicul pana la excese de teatralitate, daca nu chiar circ. O nebunie!
 
www.noheadonmyshoulders.com
www.facebook.com/noheadonmyshoulders
 
 
TÜNDÉRGROUND – Light jazz vanilinat (Romania)
Tündérground este spatiul de joaca al sapte tineri din Miercurea Ciuc. Pornita de la o reprezentatie initiala intr-o cafenea, dintr-o seara lejera, ce a purtat numele de „Pues Nada” (Nimic dupa), Tündérground e talent, curiozitate, experiment. Trupa isi gaseste inspiratia in sonoritati light jazz, abordari compozitionale organice, reflexe si ritmuri petrecarete care se completeaza smecher intr-o muzica uneori dance, alteori funky, intotdeauna live, sincera, melodioasa, produsa de un evantai larg de instrumente: flaut, dramba, chitara electrica si acustica, vioara electrica, tobe si chitara bas. Eclectica, supla, (parca) vanilinata.
 
www.tunderground.ro
www.facebook.com/tundergroundster
 
 
AD HOC – Dezmat, licori si muzici medievale (Romania)
De la balade sincere si triste la piese parca rupte din furtuna, muzica Ad Hoc imbina sonoritati, ritmuri si idei medievale, rock si folclorice romanesti, uneori surprinzand cu insertii din toate partile si sunetele lumii. Concertele Ad Hoc sunt adevarate spectacole: cu piei, blanuri si tatuaje croite pe masura atitudinii lor, cu povesti, legende si fum potrivit misticismului lor si cu atata energie si urgie stereo incat sa te cucereasca si sa te duca intr-o lume de basm si legenda inca de la primul acord.
 
www.facebook.com/AdHocMedieval
 
LABIRINTUL – 1001 metri de poveste romaneasca
 
in incinta festivalului va fi construit un labirint masiv. Distribuit pe o suprafata de aproape 600 de metri patrati, avand o lungime de exact 1001 metri, va fi una dintre atractiile 18+. Un spatiu viu si provocator, gandit si construit astfel incat sa iti stimuleze toate simturile. Folosindu-se de diferite instalatii ingenioase, va fi o experienta vizuala, auditiva, tactila, olfactiva, gustativa si, de ce nu, mentala totala! incrucisare de trasee si senzatii, labirintul de la 18+ te va invita sa te ratacesti si sa te (re)gasesti – pe masura ce te vei adanci in interiorul labirintului vei cobori in tine.
 
La fiecare editie, labirintul se va axa pe o tematica speciala, cu totul neconventionala: in acest an, acesta a fost construit avand in minte sintagma „1001 metri de poveste romanesca”. Gandita ca o instalatie interactiva, labirintul iti va insoti si colora pasii, aidoma unei seherezade autentice, de-a lungul celor 1001 metri, cu motive, texturi, culori, sunete, ilustratii, obiecte, texte tematice, descantece si legende adunate din toate colturile tarii. O instalatie uriasa care, pe langa faptul ca va fi un spatiu senzorial exceptional, va reflecta frumusetea traditiei, labirintul popular autentic.
 
EXPOZItIILE
STEREOTIPURI URBANE. 100 de fotografii realizate de 100 de artisti din 100 de orase de pe toate continentele. Toate create urmarind o provocare simpla, dar indrazneata: instantanee foto cu stereotipuri urbane din fiecare din aceste 100 de locatii de pe intreg Globul. Pe langa dimensiunea extraordinara a expozitiei, acest proiect complex surprinde prin caracterul neobisnuit prin care-si „musca” subiectul, reusind sa (re)defineasca urbanul prin prisma repetitivului, a tiparului si in acelasi timp prin cea a diversitatii si pluralitatii. Insolit. Eclectic. Multicolor.
 
MOMENTE NEVaZUTE. Expozitia va pune publicul fata in fata cu lucrari furnizate de numerosi artisti fotografi nevazatori din intreaga lume. Fotografia artistilor orbi este inca o arta underground. Exista o sumedenie de astfel de fotografi in lume care uimesc, zapacesc sau chiar tulbura cu expozitiile lor neobisnuite, reusind sa capteze in lucrarile lor un univers nebanuit, aproape inaccesibil celor mai multi dintre noi, distrasi constant de frenezia de culori si de zgomote a unei lumi tot mai agitate. Daca vazul si simtul estetic sunt esentiale in creatia fotografica, care este atunci secretul acestor artisti care produc arta vizuala tocmai fara aceste elemente cheie? Ne vom intreba dupa: a fost o expozitie despre ce nu vad orbii ori despre ce nu vad, de fapt, vazatorii?
 
ATELIERELE – Oricine va putea invata pe oricine orice.
Atelierele de la festivalul 18+ vor fi organizate in colaborare cu incubator107 Cluj. Incubator107 este „locul in care oricine poate invata pe oricine orice”. Mesterii incubator107 cauta sa incurajeze in oameni dorinta de a invata de la altii si de a-i invata pe altii, creand o comunitate de oameni creativi care fac schimb de experienta si de idei. Atelierele acestora (din cele mai variate domenii, de la handmade si jonglerie pana la metode de a-ti promova online) te ajuta sa-ti (re) descoperi pasiunile.
BILETELE
Biletele vor putea fi achizitionate la intrarea in incinta festivalului, la urmatoarele tarife:
 
20 lei – bilet/zi
30 lei – abonament festival
25 lei – abonament festival pentru studenti (reducerea se ofera pe baza unei legitimatii de student valide)
 
Extra info: www.18plusfestival.ro | www.facebook.com/18plusfestival
 
18+ Festival propune la Cluj Napoca doua zile de muzica si arte vizuale, pe 17 si 18 mai 2013. Motivele pentru care va recomandam cele doua zile de evenimente sunt Nadeah, Alexandrina si multe alte activitati propuse de organizatori.
 
In lunile urmatoare ne mai asteapta la Cluj si Cluj Arena Music Fest sau Peninsula 2013
 

Citește în continuare