Skip to content

2021 a fost anul Schiaparelli. Cele mai spectaculoase tinute pe covorul rosu au fost purtate de Adele, Cate Blanchett, Lady, Gaga, Beyonce, Regina King, Zendaya si Dakota Johnson.

In aprilie 2019, designerul Daniel Roseberry a fost numit director creativ al tuturor colectiilor lansate de brandul Schiaparelli. Doua luni mai tarziu, prima colectie a lui Roseberry a fost prezentata publicului iar miza acestuia a fost exprimata in mod direct in afirmatia care descria noile creatii:  „sa continui de unde Maidemoselle Schiaparelli a inceput in urma cu 85 de ani. Elsa Schiaparelli era o maestra a modernului, creatiile ei reflectau haosului si speranta din perioada tulburatoare pe care a trait-o. Astazi, ne intrebam aceleasi lucruri, intr-un mod asemanator: Cum arata arta? Ce este identitatea? Cum ne imbracam pentru sfarsitul lumii?”

Ajuns la 33 de ani, cu experienta de 10 ani alaturi de Thom Browne, Roseberry nu avea cum sa stie de pandemia ce avea sa urmeze si comparatia pe care aceasta perioada a atras-o ca fiind „sfarsitul lumii”. Insa din miliardele de fotografii cu oameni aflati in lockdown si imbracati in pijamale, a renascut o casa de moda condusa de o viziune avangardista.

Din apartamentul sau din New York, Roseberry a studiat intens creatiile Elsei Schiaparelli, cea care a inspirat-o pe Coco Chanel si care a revolutionat moda mai mult decat se stie la nivel general. Le-a transformat in ceva actual, atemporal si captivant si a reusit sa readuca suprarealismul inapoi in lumea modei prin accesorii aurii si o volumetrie spectaculoasa.

In mod ironic, Roseberry este primul american care a fost investit la conducerea unei case de moda producatoare de couture. Mai mult, in momentul in care a fost anuntat designer al brandului Schiaparelli, nu avea nici un fel de pregatire in zona couture si nici nu vorbea franceza. Insa si-a propus sa readuca „spiritul si curajul lui Schiaparelli”.

La mai bine de un an dupa preluarea conducerii casei de moda, Roseberry a creat ceea ce lumea modei numeste o reinventare, renastere si chiar „designerul preferat al anului 2021”, titulatura fiind utilizata de jurnalistii unor publicatii de specialitate precum WWD sau Vogue.

Cele mai spectaculoase si memorabile aparitii publice ale anului, pe covorul rosu sau la anumite evenimente importante, au fost legate de Schiaparelli. Reteta pare similara in majoritatea cazurilor: o rochie neagra cu bijuterii aurii, maneci bufante de un alb contrastant si un guler care ofera un aer nobil si chiar regal oricarei purtatoare. 

In luna ianuarie 2021, Lady Gaga a purtat Schiaparelli in cadrul prestatiei muzicale sustinute la ceremonia de investire a Presedintelui Joe Biden in luna ianuarie. Pe sub rochie a purtat o vesti antiglont iar brosa din piept a fost gandita in mod intentionat pentru a fi admirata de la departare, fiind un simbol al pacii si al impacarii.

Alte aparitii in Schiaparelli de la inceputul anului au fost Anne Hathaway in ianuarie in turul de promovare al filmului „Locked Down”, Emma Corrin in martie la Critics Choice Awards 2021 si Carey Mulligan intr-o sedinta foto realizata pentru New York Times.

Intr-o aparitie devenita virala si transformata in meme-uri in care modelul a fost decupat si lipit peste picturi Renascentiste sau Baroce, Cate Blanchett a purtat o rochie Schiaparelli Haute Couture in luna februarie 2021.

In luna martie 2021, Beyonce a devenit cea mai premiata femeie din istoria Grammy-urilor in timp ce purta o rochie Schiaparelli. O alta aparitie spectaculoasa i-a apartinut lui Tracee Ellis Ross la NAACP Image Awards 2021 in timp ce in luna februarie, Gillian Anderson a acordat un interviu revistei InStyle purtand o tinuta Schiaparelli din colectia Ready-to-wear. 

Pentru primul ei concert din ultimii 4 ani, Adele a optat pentru o creatie Schiaparelli Haute Couture care i-a pus in evidenta noua silueta si i-a oferit o postura asemanatoare unei soprane renumite.

Noah Cyrus a purtat o creatie spectaculoasa in luna martie la gala premiilor Grammy 2021, Cynthia Erivo a optat pentru Schiaparelli Couture la premiere showului TV „Genius: Aretha” iar Sharon Stone si-a pus in evidenta silueta divina intr-un costum creat de Daniel Roseberry intr-o sedinta foto publicata in L’Officiel SUA, Italia si Franta.

In luna septembrie 2021, Katy Perry a purtat o rochie lila din colectia Haute Couture 2021 la evenimentul Variety Power of Women.

In aparitiile sale pe covorul rosu la Festivalul de la Cannes din luna iulie 2021, actrita Tilda Swinton a optat pentru tinute din colectiile Ready-to-wear Schiaparelli.

Cardi B a purtat o rochie Schiaparelli Haute Couture, manusi cu unghii false aurii si o masca spectaculoasa acoperita cu un voal negru pe covorul rosu la American Music Awards 2021.

Tot la Cannes au aparut si alte 3 vedete in tinute memorabile Schiaparelli. Una dintre cele mai mediatizate a fost Bella Hadid intr-o rochie Haute Couture din colectia de toamna-iarna 2021/2022, urmata de Clotilde Corau la premiera filmului „Benedetta” in cadrul Festivalului de la Cannes 2021. O a treia aparitie i-a apartinut Reginei King la Gala amfAR.

Pentru concertul „One Night Only” filmat in luna noiembrie la Royal Albert Hall din Londra, Adele a purtat o rochie creata de Daniel Roseberry special pentru ea, din tafta neagra cu o bustiera menita sa imite textura lunii si cercei inspirati de planeta Saturn.

Alte 3 aparitii Schiaparelli au avut loc la Festivalul de Film de la Venetia 2021 desfasurat la inceputul lunii septembrie: Clotilde Courau, Cynthia Erivo si Maggie Gyllenhaal.

Mai jos le veti vedea pe Nadia Lee Cohen la petrecerea Vanity Fair organizata pentru deschiderea Academy Museum of Motion Pictures, Demi Moore la evenimentul ELLE “Women In Hollywood” si Cardi B in cadrul Paris Fashion Week 2021.

Desi este o aparitie foarte simpla, prin atitudinea pe care a avut-o si alegerile in materie de par si machiaj, Cate Blanchett purtand aceasta rochie Schiaparelli este considerata una dintre cele mai elegante aparitii ale anului.

Lady Gaga a ales Schiaparelli atat pentru aparitia pe covorul rosu la lansarea Muzeului Academiei de Film Americane din Los Angeles dar si in 2 dintre sedintele foto realizate pentru Vogue SUA si Marea Britanie.

Prima Doamna Jill Biden a purtat Schiaparelli pentru gala virtuala American Ballet Theatre, Sandra Oh a optat pentru un costum negru cu brosa suprarealista intr-o sedinta foto pentru Emmy Magazine iar Chiara Ferragni a uimit intr-un bust auriu realizat in trompe l’oeil la gala GQ Awards 2021.

Rihanna, Zendaya si Alicia Keys au ales sa poarte tinute din colectia Haute Couture pentru sedintele promotionale realizate in toamna acestui an – in cazul lui Keys este vorba despre coperta noului sau album.

Citește în continuare