Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 24-26 martie: premiera la TNB, „Alice in Wonderland” pentru copii la teatrul Gulliver, Lovestruck Festival, Piata de Arta si Design si evenimente pentru gurmanzi

Si weekendul acesta este vreme buna, asadar urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele din oras.

In seara de 25 martie 2023 va avea loc, la Sala Studio a Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti, in prezenta autorului Matei Visniec, premiera piesei Cuvantul progres rostit de mama suna teribil de fals”, pusa in scena de regizorul Botond Nagy, aflat la prima colaborare cu TNB, dar nu si la prima sa intalnire cu dramaturgul.

Inspirata din realitatea razboiului bosniac, aceasta piesa, scrisa la inceputul anilor 2000, isi pastreaza, din nefericire, actualitatea, dupa mai bine de doua decenii. Apreciata de critici drept una dintre cele mai frumoase piese ale lui Visniec, melanj de drama si comedie neagra, „Cuvantul progres rostit de mama suna teribil de fals” (publicata in 2007 la Editura Lansman) a cunoscut mai multe montari intre care o amintim pe cea a Companiei Influenscènes, in regia lui Jean-Luc Paliès (premiul presei in 2009 la Festivalul de la Avignon-sectiunea off), sau montarea Companiei Trap Door Theatre din Chicago in regia lui Istvan Szabo, prezentata in urma cu 10 ani la Festivalul „Zilele Matei Visniec” de la Suceava.

Din distributie fac parte Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Lari Giorgescu, Aylin Cadir, Razvan Oprea, Ada Gales, Florin Calbajos, Ciprian Nicula, Mihai Calota, Silviu Mircescu, Cosmin Dominte. Detalii despre spectacol, aici.

Spectacolul Alice in Wonderland, cea mai noua productie de la Teatrul pentru Copii si Tineret ”Gulliver”, are premiera sambata, 25 martie, de la ora 18:00.

„Alice in Wonderland” este un caleidoscop impresionant de mijloace de expresie artistice si ipostaze scenice inedite si surprinzatoare, inspirat coordonate de regizoarea spectacolului, Ana Craciun Lambru, cea care semneaza, de asemenea, textul si versurile ce stau la baza acestei puneri in scena.

Spectacolul include intreg colectivul artistic al teatrului, aducand in scena o distributie numeroasa: Elena Emandi, Adina Ariton, Andrei Ciugulea, Cosmin Cosma, Miruna Dobrota, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Nicole Lungu, Andrei Midisan, Nicoleta Miru- Cosma, Eduard Sisu, Valeria Taban, Lica Danila , Elena Marin, Ramona Pauc, Gina Geru. Detalii aici.

In aceasta seara, la Sala Luceafarul, are loc Banff Centre Mountain Film Festival,  recunoscut ca fiind unul din cele mai prestigioase si mari festivaluri de film montan din lume.

Gandit ca un concurs de filme care se desfasoara in fiecare toamna in Banff, Alberta, Canada, pe durata a aproximativ doua saptamani, circuitul mondial al filmelor de la festivalul din Banff incepe imediat dupa terminarea evenimentului din Canada si are loc in aproximativ 550 de comunitati si peste 40 de tari de pe tot globul, printre care si Romania. Detalii aici.

La ARCUB are loc primul festival gratuit dedicat in intregime temei iubirii in arta, Lovestruck Festival, intre 24 si 26 martie, cu un program incarcat de evenimente culturale pentru romatici de toate varstele.

De la concerte Maria Raducanu, Rona Hartner si Analia Selis, la cursuri de salsa, proiectii de filme premiate si spectacole de teatru contemporan, la ateliere pentru copii, instalatii foto-poetice, Lovestruck Festival a pregatit pentru publicul bucurestean o multitudine de manifestari artistice cu acces gratuit. Detalii aici.

La Sala Palatului are loc in acest weekend SofistiCAT – Salonul Felin International Bucuresti, iar in Parcul Circului, targ de adoptii de catei.

Daca va doriti un animalut de companie, detaliile despre targul de pisici sunt disponibile aici, iar despre targul de adoptie de caini, aici.

La Mezanin are loc in weekend Piata de Arta si Design, unde 36 de persoane si entitati asociate cu medii precum arta, design, arhitectura, bijuterie si publishing vor expune.

Organizatorii au anuntat ca publicul are sansa de a cumpara lucrari si de a sustine proiecte in premiera si exclusivitate, pe care nu le veti gasi in alta parte, cel putin deocamdata. Detalii aici.

La Muzeul de Istorie s-a deschis o expozitie temporara dedicata Margaretei Paslaru, care se poate vizita pana pe 2 aprilie 2023.

Expozitia „O legenda… Margareta Paslaru – 65 de ani de cariera” contine o parte dintre lucrurile celebrei artiste, cum ar fi rochiile sale de scena, sandalele elegante, dar si unele dintre obiectele de suflet ale sale.

Colaborarea dintre muzeu si Margareta Paslaru a inceput in anul 2014 cand a donat o parte din colectia de costume de scena, alaturi de afise, obiecte personale si trofee (intre care si prestigiosul Trofeu M.I.D.E.M., primit in anul 1969). De-a lungul anilor lista donatiilor a continuat sa creasca, iar cei care vor vizita Muzeul National de Istorie a Romaniei vor avea ocazia sa descopere, pe langa creatiile vestimentare proprii ale Margaretei Paslaru, o serie de discuri rare, afise ale spectacolelor de teatru si concertelor de muzica usoara, diplome si distincții primite, reviste, albume cu articole de presa etc. Detalii aici.

Daca nu ati ajuns inca la Art Safari 2023, urban.ro a pregatit pentru dumneavoastra un ghid de vizitare pentru cele patru expozitii, instalatii imersive si tururi nocturne cu muzica si prosecco. Va puteti bucura de o incursiune in pictura spaniola si lucrari de Mircea Cantor si Ion-Theodorescu Sion.

Anul acesta, Art Safari propune un nou model de organizare prin schimbarea completa a expozitiilor o data la trei luni, cu o mica pauza intre sezoane in care se monteaza operele de arta si instalatiile imersive.

192 de lucrari create de artisti romani, printre care Ion Grigorescu, Ciprian Muresan, Lea Rasovszky, Serban Savu si Ioana Batranu sunt expusi in colectia Muzeului National de Arta Contemporana.

In anii 2020 si 2022 au intrat in patrimoniul MNAC un total de 385 lucrari (359 achizitii, 26 donatii). „PULS 22” se concentreaza, desigur, pe sesiunea anului respectiv, dar beneficiaza de castigurile si concluziile ambelor momente.

In total au fost depuse 396 de dosare pentru achizitiile de anul trecut, suma alocata de Ministerul Culturii fiind de 2 milioane de RON. Lucrarile cumparate au fost realizate intre 1964 si 2022, fiind alese de un juriu format din Dr.Horea Avram, presedinte Asociatia Internationala a Criticilor de Arta (AICA), filiala Romania, reprezentant al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu de la Universitatea Nationala de Arte, Jaroslaw Suchan, director al Muzeului de arta (Muzeum Stuki), Łódź, Dr. Zoran Erić si Diana Marincu, Directorul Artistic al Fundatiei Art Encounters din Timisoara.

La MNAC, puteti vizita si noul sezon expozitonal unde  sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.

Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.

La Mega Mall s-a deschis in format pop-up primul muzeu eco din Romania, care poate fi vizitat si explorat de copii si adulti gratuit.

Muzeul se adreseaza in principal elevilor, dar si parintilor, profesorilor si tinerilor studenti si cuprinde instalatii interactive, cu rol educational, prin care acestia sunt invitati sa descopere informatii care ii vor ajuta sa devina cetateni mai responsabili fata de natura. Muzeul este deschis in regim pop-up si va putea fi vizitat pana pe 31 martie 2023.

Pentru gurmanzi si nu numai, in weekend are loc Artisan Food Market la Hanul lui Manuc.

Organizatorii promit un targ cu producatori si antreprenori locali cu produse artizanale romanesti din toata tara, dar si experiente culinare speciale, sesiuni de degustari la standuri si povesti gastro-oenologice inedite despre valorificarea unor retete foarte vechi. Detalii aici.

Citește în continuare