Skip to content

25 octombrie 101 ani de la nasterea Regelui Mihai. Momente importante din viata Majestatii Sale si cum putem duce istoria mai departe pentru copii

Astazi 25 octombrie este celebrarea a 101 ani de la nasterea Regelui Mihai. opiii.

Urban.ro marcheaza acest eveniment reamintindu-va o parte din articolele sale care au prezentat momente din viata Regelui Mihai I.

““Despartirea de mama mea a venit in 1932. Cum s-a ajuns acolo si tot ce s-a intamplat in jur, iarasi nu imi aduc aminte exact. Dar stiu ca, la un moment dat, mama mea nu mai era acolo. M-au luat din casa din Kiseleff si m-au dus la Palat . (…)

Deodata m-am trezit fara ea, fara nico explicate. Motivele mi s-au spus cu taraita, daca pot sa ma exprim asa. La inceput aveam sentimentul ca a plecat fara un motiv bine definit.

(…) Tatal meu nu mi-a vorbit niciodata despre faptul ca mama nu mai era acolo, sau de ce plecase, sau cum o facuse. Niciodata. Nimic.” , fragment din cartea  “Conversatii cu Regele Mihai” semnata de Stelian Tanase.

Fragment din discursul Regelui Mihai in fata Parlamentului Romaniei…octombrie 2011: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.”

“Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romaneasca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.

(…)

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 “Primul lucru care imi vine in minte cand vorbesc despre Savarsin este armonia castelului si a parcului. Proportii frumoase, culori extraordinare, o lumina calda si plina, spatiu si tihna. Armonia a fost completata – fara indoiala – de mana bunicii mele, Regina-Mama Elena, care a transformat edificiul intr-un camin placut, cald si elegant”, arata un mesaj postat de Majestatea Sa Margareta pe siteul savarsinregal.ro

In culisele Domeniului Regal Savarsin care va putea fi vizitat incepand din luna mai. De-a lungul istoriei, domeniul a trecut printr- un incediu, a fost refacut din temelii, a fost pradat de hoti.

John Florescu, producator executiv al documentarului “Regele Mihai: Drumul către casa”: “Dincolo de curajul si patriotismul sau, romanii ar fi frumos sa-si aminteasca dorinta Regelui Mihai de normalitate si spiritualitate care sa se intoarca asupra vietii noastre publice.”

“Regele a incercat foarte mult sa convinga Vestul sa fie interesat de ideea de a opri sau a face presiuni asupra comunistilor. A fost sa-l vada pe presedintele Truman, sa-l vada pe Presedintele Reagan, s-a intalnit cu multi lideri importanti din Anglia si din Europa de Vest, si nimeni nu a vrut de fapt sa asculte. Pentru ca la acel moment, marile puteri stiau ca prin intelegerea de la Malta din 1944 Europa de Est apartinea Uniunii Sovetice.

Dar Regele a dovedit o incredibila perseverenta si un curaj special prin faptul ca a continuat sa faca presiuni in acea directie. In acest timp CIA, in Washington, incerca sa-l recruteze pe Rege pentru a destabiliza regimul in Romania. Initial reprezentatii CIA au mers la Florenta si Regele a fost deschis ideii colaborarii, conform documentelor de la CIA pe care le-am consultat, dar apoi s-a indepartat de idee. CIA i-a oferit Regelui si o suma de 65.000 de dolari, care in banii de astazi inseamna jumatate de milion de dolari, plus o casa, dar Regele nu a vrut sa se implice intr-un joc al super puterilor, asa ca intelept a refuzat oferta.”

Citește în continuare

Miniserialul „De la zero” (Netflix) este o poveste de dragoste cu doi protagonisti din culturi diferite. Ea – studenta afro-americana (Zoe Saldaña) si el chef sicilian (Eugenio Mastrandrea), filmul e o excursie sofisticata prin emotiile unui cuplu dar si ale bucatariei italiene.

Inspirata de o carte de memorii, miniseria Netflix „De la zero” (titlul original – „From Scratch”) este o poveste de dragoste care traverseaza mai multe spatii culturale si o urmareste…

Citeste mai mult