Skip to content

(galerie foto) 33 de palarii spectaculoase si hilare purtate de-a lungul timpului la cursele ecvestre Royal Ascot, evenimentul preferat al Reginei Elizabeta.

Intre 14 si 18 iunie 2022, orasul Berkshire va deveni scena uneia dintre cele mai indragite traditii britanice: cursele de cai Royal Ascot patronate de Majestatea Sa, Regina Elizabeta a II-a.

Cel mai prestigios eveniment ecvestru din Marea Britanie este important atat prin cursele legendare de cai pursange dar mai ales prin spectacolul palariilor purtate de doamne care capteaza in fiecare an atentia observatorilor. 

Evenimentul, care impune un dress code mai mult sau mai putin rigid in functie de zona in care se afla fiecare participant, le cere oaspetilor sa poarte palarii, bentite sau un alt tip de decor pentru cap.

In timp ce in zona Incintei Regala, zona rezervata pentru Regina Elizabeta a II-a si apropiatii sai, stilul trebuie sa fie sobru si sofisticat, fiind dictat prin protocol regal, in alte zone in care are acces publicul larg, doamnele se intrec in palarii spectaculoase, hilare, grandioase si mereu surprinzatoare.

La editia din acest an, va avea loc inclusiv o expozitie Royal Ascot Millinery Collective dedicata creatiilor unor designeri de palarii legendari precum Stephen Jones sau Philip Treacy. Pana vor aparea imagini de la Royal Ascot 2022, va invitam sa descoperiti mai jos o galerie foto a celor spectaculoase si amuzante palarii purtate pana acum: de la formele unor ceainice la farfurii cu mancare, scoici, bomboane, branzeturi sau barci, palarierii britanici par mereu inspirati.

Cursele Ascot sunt vizitate anual de peste 600.000 de oameni, se desfasoara pe intreg anul pe un teren imprumutat de la Coroana Regala iar punctul culminant este in luna iunie cand are loc „Royal Meeting”, unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul social al aristocratiei britanice. 

Cursa de cai oficiala a Reginei de la Royal Ascot este o traditie care dateaza din 1711, fiind fondata de Regina Anne. Este unul dintre evenimentele cele mai indragite de Regina Elizabeta care a tinut sa participe si la editia de anul trecut, desi a avut in jur de 6 iesiri in spatiul public in prima jumatate a anului. Fiind extrem de selectiva cu aparitiile in public datorita problemelor de sanatate, Regina isi face intrarea la Royal Ascot in mod obisnuit cu automobilul regal, zambind mereu si interactionand cu entuziasm cu membrii Suitei Regale.

Momentan nu se stie daca va fi prezenta si anul acesta insa saptamanile trecute, desi a optat sa lipseasca de la evenimentele prin care era celebrat Jubileul de Platina al incoronarii sale, singurul eveniment la care a fost prezenta in afara Palatului Buckingham a fost o cursa de cai.

Pentru doamnele din Incinta Regala este obligatorie purtarea unei rochii de zi si a unei palarii cu baza solida de cel putin 10 centimetri in diametru. Palaria, care nu are voie sa fie de tipul „fascinator”, trebuie sa fie purtata pe parcursul intregii zile, mai putin in interiorul restaurantului.

Cursele se afla sub patronatul Reginei Elizabeta inca din 1952 de cand a fost incoronata pe tronul britanic. In 2013, Regina a devenit primul monarh care a castigat Cupa de Aur Royal Ascot prin calul sau, Estimate. Intr-un interviu acordat televiziunii ITV, Camilla, Ducesa de Cornwall a declarat despre cursele de cai ca „sunt marea pasiune a vietii sale, iubeste caii si cursele. Poate sa va spuna istoria fiecarui cal, unde s-a nascut, cum a fost crescut, cine l-a detinut anterior, nu uita nimic cand vine vorba despre cai.”

Va invitam sa descoperiti mai jos cele mai spectaculoase palarii purtate in istoria evenimentului. Aici puteti vedea palariile impresionante de anul trecut.

Citește în continuare