Skip to content

36 de artisti reprezentanti ai Scolii de la Cluj expun la Galateca

Dupa o serie de performance-uri in vitrinele galeriei, Galateca expune 36 de artisti din noua generatie ai Scolii de Cluj.

Expozitia „Neo-Manifest Romantic. Identitati ale Scolii de la Cluj” va putea fi vizitata pana 8 iunie. Evenimentul face parte din calendarul Romanian Design Week 2021.

„Scoala de pictura de la Cluj” este o expresie folosita de criticii de arta internationali pentru a descrie valul de tinere talente care au devenit vedete in arta contemporana a ultimilor 15 ani. Succesul lui Adrian Ghenie, Mihai Pop si Plan B, colectivul artistic de la Fabrica de Pensule si creatiile lui Ciprian Muresan sunt ceea ce au definit conceptul scolii clujene. Pe langa aparitia in publicatii internationale de specialitate, numarul mare de participari si colaborari la expozitii internationale, in institutii de prestigiu precum MoMa New York, Tate London, Stedelijk Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Bienala de la Venetia, un aspect important este si cota de piata ridicata castigata de acesti artisti in ultimii ani.

O intreaga generatie de artisti emergenti au „intrat” pe usa deschisa de Ghenie si Muresan iar curatorii din Bucuresti le acorda din ce in ce mai multa atentie. Astfel, s-a format conceptul „Neo-Manifest Romantic” care expune lucrari create de Radu Baies, Georgeta-Olimpia Bera, Ionela Blaj, Razvan Botis, Liviu Bulea, Mircea But, Istvan Betuker, Tiziana Bianca Cellino, Madalin Ciuca, Radu Comsa, Szilard Gaspar, Botond Gagyi, Mihai Gules, Raluca Iancau, Ioana Iacob, Kudor-Duka Istvan, Cristian Lapusan, Tincuta Marin, Silvia Mateescu, Dan Maciuca, Alexandra Muresan, Alexandru Lucian Nicoara, Andrei Nutu, Oana Nastasache, Vlad Olariu, Emma Pavaloaia, Lucian Popaila, Anda Roman, Marcel Rusu, Ioan Sbarciu, Alina Staicu, Bogdan Szekely, Alexandra Serban, Maria Laura Sonfalean, Nicoleta Tarcea si Szabolcs Veres.

Expozitia a fost coordonata de Ioan Sbarciu, Adina Rentea fiind directorul evenimentului organizat la initiativa Andreei Sandu. Este parte din Design Go, circuitul oficial Romanian Design Week 2021 si va include si o intalnire cu artistii la care puteti participa sambata, 5 iunie la orele 18:00 la Galateca.

“Pornind de la conceptia ca in artă contează ideea, felul in care o prelucrezi, tehnica, mesajul, pentru cine sau pentru ce creezi ceea ce creezi, expozitiaNeo-Manifest Romantic. Identitati ale Scolii de la Clujpropune o noua viziune, specifica, din care transpar practici si ipostaze, despre ceea ce reprezinta astazi artefactul artistic.Este o expozitie despre valoare artistica autentica, despre suplete estetică si forta vizuala, despre cautarea unor forme alternative si individuale de exprimare, ca instrumente conceptuale de reimaginare si resemnificare artistica”,spune Adina Rentea, directorul expozitiei. 

Despre Szilard Gaspar si Istvan Betuker puteti citi mai jos, au expus in urma cu un an la Galeria Sector 1 de la Combinatul Fondului Plastic. Iar pentru a vedea impactul extraordinar al scolii de la Cluj, va invitam sa descoperiti cele mai bine vandute lucrari ale lui Adrian Ghenie.

Citește în continuare