Skip to content

Un start-up spaniol a reusit sa imprime 3D o friptura vegetala

O data cu cererea ridicata de produse din game vegane si vegetariene, si inovatiile in zona de tehnologie privind hrana viitorului s-au extins. Compania specializata in bio-inginerie NovaMeat din Barcelona a reusit cu ajutorul unei imprimante 3D sa fabrice „friptura” vegetala pe care urmeaza sa o comercializeze incepand cu 2022.

Agentia de presa Reuters mentioneaza ca aceasta companie dezvolta tehnologia inca din 2018, iar produsul a fost recent vazut si testat la evenimentul Mobile World Congress (MWC) din Barcelona.

Compania foloseste tehnologia 3D pentru a testa retete, introducand ingrediente prin capsule, deoarece este un proces mai ieftin decat producerea in serie, au spus reprezentantii companiei, citati de Reuters. Mai mult, NovaMeat vrea sa recreeze fibrele musculare ale carnii de animale folosind 100% ingrediente pe baza de plante.

Imprimanta poate deveni un produs de serie si poate produce pana la 500kg de hrana pe ora, daca va exista cerere din partea pietei. Unul dintre finantatorii proiectului inovativ este chiar guvernul spaniol, care a vazut potentialul unui astfel de proiect – mai ales datorita faptului ca ajuta si la indeplinirea obiectivelor de schimbare climatica.

Hrana viitorului a inceput sa fie o tematica de interes din ce in ce mai dezbatuta si la nivel european, mai ales datorita faptului ca resursele se consuma mult mai repede decat putem produce. Recent, Comisia Europeana a autorizat consumul viermilor de faina pentru consum uman.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub forma de insecte uscate intregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub forma de pudra in produse proteice, biscuiti sau produse pe baza de aluat, dupa cum au anuntat reprezentatii Comisiei Europene in comunicarea oficiala.

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grasimile si fibrele, oferind pentru viitor o potentiala sursa de mancare sustenabila si cu un nivel scazut de emisii de carbon. De altfel, in afara Europei se consuma des insecte, mai ales in zona Asiei si a Americii de Sud.

Citește în continuare