Skip to content

SoNoRo Conac IX incepe luni 5 iulie in Templul Coral din Bucuresti. Accesul este gratuit. Razvan Popovici: „Vezi oameni carora cu adevarat le face bine muzica si ii mai ajuti sa-si descopere tara, cladirile, patrimoniul, sa descopere muzica noua, sa devina curiosi”

Cea de-a IX-a editie a turneului SoNoRo Conac se va desfasura in perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte in cladiri cu un istoric remarcabil. Prin existenta acestui proiect, SoNoRo si-a propus sa revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar si sa aduca muzica de camera in zone de o mare insemnatate culturala.

Primul concert al turneului va avea loc luni, 5 iulie, de la ora 20:00, in Templul Coral din Bucuresti.

Construit in perioada 1864-1866 in stil arhitectural neomaur, Templul este o replica fidela a splendidei sinagogi Leopoldstädter Tempel cladita in 1858 in Viena, dar distrusa de catre nazisti. Templul Coral este singura sinagoga din România care inca mai are un cor, in intreaga lume existând aproximativ 100 de temple corale.

Programul concertului cuprinde lucrari de Gustav Mahler, Stan Golestan, Max Bruch, Piotr Ilici Ceaikovski si Ernst von Dohnányi in interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioara), Razvan Popovici (viola), Kyril Zlotnikov (violoncel) si Cristiana Mihart (pian).

 

Cum anul trecut a deschis seria concertelor in gradinile conacelor, pe domeniile palatelor si lânga zidurile bisericilor fortificate si in acest an sunt programate concerte in aer liber.

Editia din acest an a fost numita „Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” si  invita publicul sa descopere locuri fascinante din tara noastra, cum sunt sate traditionale care gazduiesc mici palate, vechi case traditionale românesti care impresioneaza prin onestitate sau cladiri impunatoare din centrul marilor orase.

„Marea muzica universala, frumusetea naturii si a arhitecturii traditionale, alaturi de rafinamentul conacelor si palatelor de altadata au la fiecare editie SoNoRo Conac un efect surprinzator. Invitam publicul sa ne insoteasca si anul acesta pentru a descoperi impreuna câteva dintre cele mai frumoase locuri din tara noastra, dar si partituri mai putin cunoscute, alese special pentru a intregi farmecul peisajului in care sunt interpretate”, declara Razvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Popovici, care este violist, a revenit in Romania in 2005, dupa ce in anii 90 emigrase cu familia in Germania, cu gandul de a crea evenimente care sa aduca muzica de camera aproape de publicul roman, asa cum facea in Bavaria intr-un mic festival.

A creat festivalul SoNoRo care anul acesta e la editia nr 16 si a inceput sa duca muzica de camera in locuri din tara unde sunt cladiri impresionante prin proiectul SoNoRo Conac care are deja o baza mare de fani, un tip de gruppies ai muzicii de camera care calatoresc prin toata Romania.

Razvan Popovici, o imbinare fericita de calitati artistice si manageriale, spune in gluma ca, in lumea muzicienior, “un  cvartet de coarde e asa: vioara intai e eticheta, violoncelul e sticla, iar vinul sunt viola  vioara a II-a…

Daca vezi cat s–au schimbat lucrurile in astia 15 ani si modul oamenilor de a asculta muzica, de a veni la concerte, mai ales in provincie cum se schimba lucrurile. Pentru mine e o mare bucurie. Evident ca imi place sa cant in salile celebre, dar asta se intampla independent. Dar ce se intampla aici este ceva din care ma incarc cu bucurie: vezi oameni carora cu adevarat le face bine muzica si ii mai ajuti sa-si descopere tara, cladirile, patrimoniul, sa descopere muzica noua, sa devina curiosi.”

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber si se face pe baza de invitatie sau rezervare, in limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Initiat in 2013, turneul SoNoRo Conac si-a propus inca de la inceput, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a partimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrâns. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate – cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural. In cele opt editii, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emotionala a tarii noastre peste 100 de cladiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din tara noastra, dar a si atras atentia publicului international asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale tarii noastre.

Calatoria muzicala va continua pe 6 iulie la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu – cea mai vasta structura etno-muzeala din România si unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din lume, un obiectiv turistic exceptional care a câstigat in 2019 marele premiu „European Museum Academy” (EMA).

Pe 7 iulie va avea loc un concert la Biserica Reformata Calvina din Cluj-Napoca, construita intre anii 1486-1516 si reprezentând cea mai mare constructie gotica de tip sala din Transilvania si din sud-estul Europei. Pe 8 iulie turneul SoNoRo Conac ajunge la Castelul Bethlen-Haller, un edificiu tipic renascentist, reamenajat in stil baroc. Castelul din Cetatea de Balta a fost ridicat intre anii 1615-1624 de catre Miklos Bethlen, iar in prezent gazduieste cramele Jidvei.

In data de 9 iulie va avea loc un concert in Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae”, din Oradea, in beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Palatul, construit la inceputul secolului XX, reflecta tendintele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-national si pluri-confesional Austro-Ungar. Acest simbol important al orasului Oradea a fost, din pacate, devastat de un incendiu in 2018 si, inca de atunci, se fac eforturi pentru reconstruirea lui. Concertul SoNoRo doreste sa reaminteasca inca o data importanta acestei cauze si sa indemne publicul din toata tara sa doneze pentru reconstructia Palatului, in conditiile in care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit.

Urmatoarele concerte vor avea loc la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, gazduita de o cladire construita in 1902, in stilul secession (10 iulie);  la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar in anul 1627, initial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie); in Casa memoriala „Vasile Alecsandri” din Mircesti, unde va avea loc un concert organizat in contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie) si la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne resedinte din Europa, la inceputul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanti ai aristocratiei vremii, printre care si regele Ferdinand I al României si regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua in luna septembrie a acestui an cu inca sase concerte.

Citește în continuare