Skip to content

Timp de 43 de ani, J.R.R. Tolkien a trimis in fiecare an scrisori ilustrate de la Mos Craciun copiilor sai

Inainte ca Tolkien sa inceapa sa scrie trilogia Hobbit-ul,  el si-a perfectionat abilitatile de a povesti si de a construi lumea, scriind scrisori de la Mos Craciun.

Copiii lui, John Tolkien si fratele sau mai mic Michael, au primit prima felicitare in 1920, imediat dupa ce tatal lor a fost demobilizat din armata si a devenit cel mai tanar profesor la Universitatea din Leeds. Apoi, in fiecare an pana in 1943, J.R.R. Tolkien a trimis constant felicitari de Craciun.

Scrisorile erau atent create si personalizate pentru fiecare copil, iar Mos Craciun scria raportul de peste an a activitatilor si purtarii lui John si Michael, iar mai tarziu si lui Christopher si Priscilla.

Povestile sunt spuse in formatul unei serii de scrisori, spuse fie din punctul de vedere al lui Mos Craciun, fie din punctul de vedere al secretarului sau, un elf. Acestia documenteaza aventurile si neajunsurile lui Mos Craciun si ale ajutoarelor sale, inclusiv a unui ursul polar si a celor doi pui ai sai, Paksu si Valkotukka. Povestile includ descrieri ale artificiilor masive care creeaza aurora boreala si despre modul in care Ursul Polar reuseste sa intre in necazuri de mai multe ori.

De la publicarea scrisorilor colectate de la Mos Craciun la cativa ani dupa moartea lui Tolkien, entuziastii au identificat multe urme ale calitatilor care aveau sa apara ulterior, pe deplin dezvoltate, in romanele sale. Spiritul de aventura exista si in scrierile lui Mos Craciun, dar la fel este si umorul.

Ilustratiile erau colorate si evocatoare si descriau distractia din corespondenta (ea insasi stampilata cu un sigiliu proiectat de Tolkien de la Polul Nord).

Colectia de scrisori este disponibila sub numele de „The Father Christmas Letters”, oferite publicului larg dupa moartea scriitorului, la 2 septembrie 1976, la a treia aniversare de la moartea lui Tolkien. Acestea au fost editate de Baillie Tolkien, a doua sotie a  sa si mama fiului sau cel mic, Christopher.

Tolkien nu a fost primul autor care a produs scrisori de la Mos Craciun pentru copiii sai. Mark Twain a scris o scrisoare de la „Mos Craciun” fiicei sale mai mari, Susie Clemens.

Ideea lui Mos Craciun imbracat in rosu si alb si calare pe o sanie trasa de reni in fiecare ajun al Craciunului, livrand cadouri copiilor, vine din poate cel mai cunoscut poem in limba engleza, The Night Before Christmas. Scris fie de Clement Moore, fie de Henry Livingston (autorul este contestat) in secolul al XIX-lea, acest poem clasic american l-a stabilit pe Sfantul Nicolae sau pe Mos Craciun, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Imaginile lui Mos Craciun au fost imbunatatite de ilustratorul germano-american Thomas Nast, care i-a oferit lui Mos Craciun ajutoare pentru spiridusi si un atelier de jucarii pe care l-a portretizat traind la Polul Nord si primind regulat scrisorile copiilor.

Tolkien imprumuta liber din toata aceasta cultura pop americana care, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, migrase in Marea Britanie si era extrem de populara.

Citește în continuare