Skip to content

Ghid de vizitare a celor 6 expozitii deschise gratuit la TIFF 2022. Creatiile regizoarei Anca Damian transpuse in Realitate Augmentata, actorii de la Teatrul National din Cluj in fotografii inspirate de Rembrandt, Rubens sau Caravaggio si imagini emotionante din cele 20 de editii ale festivalului.

Pe langa proiectiile unor filme care au avut premiera mondiala la Cannes in urma cu cateva saptamani, productii cinematografice ale regizorilor din noul val romanesc sau international si workshop-uri dedicate tinerilor indragostiti de filme, a 21-a editie TIFF include si 6 expozitii care pot fi vizitate gratuit. 

Dintre acestea, patru expozitii ar putea fi considerate clasice, sunt fotografii expuse pe peretii Muzeului de Arta din Cluj-Napoca, aflat in Piata Unirii, in spatele spatiului unde este amplasat ecranul TIFF in mod obisnuit. Doua dintre expozitiile din acest an au o componenta imersiva, atat in privinta interactiunii cu spatiul expozitional dar si printr-o activare in Realitate Augmentata.

Expozitiile de la TIFF 2022 sunt dedicate predominant iubitorilor de fotografie si cinefililor, cinci dintre ele pot fi vizitate zilnic la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca iar a sasea se desfasoara pe Bulevardul Eroilor. Traseul expozitional din muzeu il plimba pe vizitator dintr-o expozitie in alta, fiecarei expuneri ii sunt dedicate in medie cate 2 sali spatioase, lucrarile pot fi admirate in liniste, fiind o activitate de dupa-amiaza relaxanta si racoroasa. Vor fi deschise pana pe 26 iunie 2022, in ultima zi a festivalului.

Prima expozitie care deschide plimbarea prin Muzeul de Arta include fotografiile lui Krzysztof Kieślowski, un scurtmetraj al artistului si un remake realizat la 40 distanta de un tanar regizor polonez.

Intitulata „People, Places”, expozitia prezinta o selectie de 40 de fotografii alb-negru realizate de Krzysztof Kieślowski in anii lui de studentie in orasul polonez Łódź. Sunt  completate de proiectia scurt-metrajului Talking Heads (1980) in care regizorul pune doua intrebari simple dar profunde: „Cine esti?” si „Ce iti doresti?”. Este un punct de vedere al tanarului Kieślowski, student in primul an la Facultatea de Film din Łódź, fotografiaza oamenii cu ochiul unui autor de film documentar, gen in care urma sa debuteze de altfel ca regizor. Este un portret al unui oras industrial si locuitorilor sai din perioada dificila a anilor ’60 in Polonia.

Patruzeci de ani mai tarziu, tanarul regizor Jan P. Matuszyński ii aduce un omagiu, realizand scurt-metrajul Talking Heads 2021 si punand aceleasi intrebari actorilor si regizorilor pentru care Kieślowski a fost un adevarat reper. Ambele scurtmetraje ruleaza in cadrul expozitiei si completeaza atmosfera nostalgica a fotografiilor alb-negru cu mesaje filosofice.

Fotograful satmarean Remus Tiplea expune pentru a treia oara in cadrul TIFF, de data aceasta conceptul este „Banii vorbesc” si prezinta o lume aparent paralela ancorata in traditii si obiceiuri locale.

In expozitia „Banii vorbesc”, Remus Tiplea prezinta o alta latura a unui subiect discutat zilnic, in orice incapere din lume: banii. Fotograful satmarean documenteaza felul in care banii au patruns in traditii, in viata religioasa, in vicii si jocurile de noroc, in divertisment si in schimbul valutar, toate acele locuri in care banii chiar vorbesc.

Rezultatul documentarii sale e remarcabil, fiecare fotografie ar putea inspira filme sau scenarii care ar putea fi transformate in viitoare scurtmetraje de TIFF. Tiplea prezinta modul in care banii au patruns in traditie, in viata religioasa, in viata medicala, in jocurile de noroc sau cum au ajuns sa fie pentru unii vicii, in vreme ce pentru altii sunt doar o necesitate. 

In acelasi timp, e povestea unei comunitati restranse in care traieste si activeaza fotograful, in Negresti Oas, un orasel de provincie din Tara Oasului cu mai putin de 8000 de locuitori care inca activeaza in localitate. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, mai mult de jumatate din concetatenii lui Remus Tiplea au plecat din tara iar cei care au ramas in urma deopotriva beneficiaza sau sufera de pe urma consecintelor acestui exod.

In fotografii de mari dimensiuni, fotograful Cristian Lipovan prezinta „frumusetile care dorm” si arta degradarii prin povestea unor locuri abandonate.

Parte dintr-un proiect mai amplu, colectia de fotografii “The Sleeping Beauties” este despre arta degradarii, despre povestea unor locuri pustii, abandonate, care candva erau pline de viata, despre povestile triste sau fericite ale unor oameni care candva au convietuit acolo. 

Fotografiile lui Cristian Lipovan sunt facute in diferite locuri din Romania, Cehia, Franta dar cele mai multe sunt din Cernobil. Artistul isi numeste proiectul „Places Suffering”, vorbeste despre locuri care sufera si care ar putea fi salvate prin initiativele potrivite. 

A patra expozitie din traseul TIFF 2022 este o instalatie interactiva care aduce la viata creatiile regizoarei Anca Damian.

Expozitia de Realitate Augmentata „In cautarea paradisului” este primul proiect new media al regizoarei Anca Damian, o interventie imersiva in universul filmului „Insula”. Va culmina cu un o intalnire cu artista care va avea loc joi, pe 23 iunie, in mijlocul expozitiei. 

Pornind de la versiunea demitizata a romanului ”Robinson Crusoe” pe care Gellu Naum o prezinta in “Insula”, expozitia propune o noua citire a subiectului prin prisma realitatii secolului 21, folosind instrumente si medii specifice acestuia. 

Aducand in prim plan probleme presante ale contemporaneitatii, cum ar fi migratia, ecologia, alienarea oamenilor si tehnologia, “Insula” Ancai Damian readuce la viata o lucrare clasica printr-o noua abordare. Va puteti bucura de viziunea completa a proiectului prin descarcarea unei aplicatii pentru smartphone – codul QR il veti gasi in salile dedicate expozitiei – sau prin utilizarea unor tablete care pot fi gasite la fata locului. In plus, veti putea rasfoi si cartea „The Island” cu ilustratii din filmul „Insula” care are premiera romaneasca la TIFF.

Fara a va dezvalui surprizele care au fost pregatite prin experienta din Realitate Augmentata, expozitia va invita intr-o cautare a concepului „paradisului” alaturi de personajele filmului animat. Dupa premiera de la Cluj, expozitia va fi prezentata in toamna si la Institutul Goethe din Bucuresti, marcand intrarea filmului „Insula” in cinematografe.

Fotograful Claudiu Guraliuc a transformat actorii de la Teatrul National din Cluj in figurile unor tablouri inspirate de picturile baroce semnate de Rembrandt, Rubens sau Caravaggio.

Expozitia „In cautarea vechilor maestri” este o cercetare a procesului de lucru pe care l-au urmat artistii geniali care influenteaza si astazi lumea artei, fie ca e vorba de literatura, film, fotografie, pictura, sculptura, grafica sau dans. Specializat in portretistica si nuduri, fotograful Claudiu Guraliuc abordeaza imagini, de obicei de inspiratie mitologica sau biblica, majoritatea includ o usoara sau evidenta tenta erotica, lucrand adesea cu actori profesionisti pentru a-si aduce viziunea la viata. 

Fotografiile au fost realizate in perioada pandemiei cand artistul a explorat pictura secolelor XVI-XVII, mai exact de perioada baroca, incercand sa transpuna estetica perioadei respective in mijloacele de expresie ale fotografiei moderne.

Guraliuc este licentiat al Royal Photographic Society, fiind distins cu premii internationale, inclusiv Fine Art Photographer of the Year la Gala Master Photography Awards din Marea Britanie, cu o imagine parte a seriei sale picturale, de inspiratie baroca. Lucrarile sale sunt prezente in publicatii internationale, in galerii si colectii private din Europa, Asia si Statele Unite. Este reprezentat de Katsea Art Gallery din Baltimore, SUA si Influx Gallery din Londra.

Deseori se vorbeste despre energia speciala pe care Clujul o are in zilele in care se desfasoara TIFF. Spiritul festivalului a fost surprins intr-un tunel nostalgic al amintirilor de la TIFF.

Pana pe 26 iunie, pe zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor, veti gasi un tunel „TIFF Moments” care surprinde o selectie de fotografii cu „vibratia speciala a festivalului”. Este un concept incarcat de nostalgie si bucurie de a revedea omanei inca profund atasati de festival. 

Pe de o parte, este vorba despre momente memorabile marcate prin prezenta unor personalitati importante din cinematografia romaneasca si mondiala: Fanny Ardant, Alain Delon, Nicholas Cage sau Lucian Pintilie. 

In acelasi timp, sunt expuse si momente mai intime care reusesc sa redea emotiile profesionistilor si voluntarilor care lucreaza zi si noapte pentru a transforma TIFF intr-un festival de film recunoscut la nivel international: fotografii cu oamenii din echipa TIFF care se bucura, plang sau alearga prin ploaie. 

Pe langa acestea, sunt cateva portrete ale oamenilor din public surprinsi in timpul proiectiilor care readuc in centrul atentiei esenta si scopul festivalului: emotia umana.

Expozitia este instalata pe 10 x 10, un proiect al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei care incearca sa recreeze o masina a timpului pentru diverse entitati din identitatea clujeana.

Acest articol va este oferit cu sprjinul Banca Transilvania, un promotor sustinut al evenimentelor din cinematografia noastra, de la TIFF la premiile Gopo. Banca Transilvania este sponsorul oficial al Zilelor Filmelor Romanesti la TIFF.  

Citește în continuare