Skip to content

6 recomandari de la Diploma Show 2023 din partea juratilor Roman Tolici, Omid Ghannadi si Mirela Bucovicean. Intre 7 si 15 octombrie e Diploma Show la Combinatul Fondului Plastic si in alte 10 locuri-cheie din Bucuresti.

Intre 7 si 15 octombrie 2023 are loc cea de-a zecea editie Diploma Show la Combinatul Fondului Plastic si in alte 10 locuri-cheie din Bucuresti.

Evenimentul intins pe noua zile este dedicat noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani si prezinta 130 de lucrari artistice din 16 domenii creative, pregatite de 130 de artisti.

Diploma este un bun prilej de a descoperi noile talente care vor marca diferitele forme ale artei romanesti in urmatorii ani. 

Expozitia principala va putea fi vizitata gratuit la Combinatul Fondului Plastic de luni pana vineri intre ora 16:00 si 22:00 iar sambata si duminica de la 10:00 la 22:00.

Fiind o editie aniversara, pe langa expozitia principala veti putea vedea si o retrospectiva a festivalului de 10 lucrari expuse in 10 spatii din Bucuresti: Carturesti Carusel – Denisa Andreea Grosu, Carturesti Verona – Mihail Botnari, cladirea Globalworth Tower – Livia Greaca, Beans & Dots (Palatul Universul) – Irina Motroc, Aparterre – Heidi stefania Tradnik, Sneaker Industry – Gabriel Petre Arhire, Kraft Market – Radu Tudor Panait, Ototo Amzei – Miruna Gheordunescu, ALTRNTV – Ioana Preda, Mugshot – Christian Tudose. 

In plus, va fi deschisa si o expozitie invitata intitulata „20 FAI”, dezvoltata de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), cu ocazia celebrarii a 20 de ani a sectiei de Design de Produs si Arhitectura de Interior din cadrul universitatii.

Mai jos va prezentam recomandari de la Diploma Show 2023 din partea juratilor Roman Tolici, Omid Ghannadi si Mirela Bucovicean, fiecare fiind cunoscut in domeniul pe care l-a analizat.

DIPLOMA Show 2023 este singurul festival dedicat noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani si prezinta lucrari semnate de absolventi ai facultatilor vocational-creative din Romania, arte vizuale, arte decorative, arhitectura si design, selectate de catre un Board Creativ, format din peste 70 de profesori universitari, galeristi, artisti, manageri culturali, arhitecti, designeri, curatori si antreprenori in industriile creative.

Expozitiilor mentionate mai sus li se adauga petrecerile din cele doua weekenduri ale festivalului dar si o serie de masterclass-uri, workshopuri, dezbateri si focus-grupuri care ofera un punct de intalnire pentru noile talente, profesionisti din fiecare domeniu si publicul larg.

Roman Tolici, unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani contemporani, a jurizat categoria Pictura.

Mai jos gasiti recomandarile lui Roman Tolici, artist cunoscut in Europa Centrala si de Est pentru combinatia sa distinctiva ce imbina realismul si suprarealismul — reprezentari ale situatiilor cotidiene, caracterizate de intuneric, amenintator, apocaliptic sau pur si simplu de bizar. De-a lungul timpului a expus la Chisinau, Moscova, Praga, Berlin, Stuttgart, New York, Viena, San Francisco, Frankfurt, Paris, Talin si Bruxelles.

„In timpul jurizarii, cea mai proeminenta reactie am avut-o la lucrarile Noricai Popescu. A fost cu adevarat imbucurator sa descopar o artista pe cat de sensibila pe atat de puternica in imaginile create. Cu un titlu excelent – Fusei aici, facui asta! – seria reflecta momente de o simplitate inaltatoare, in care oamenii apropiati ai Noricai devin simboluri ale familiaritatii in care ne regasim cu totii. 

O a doua recomandare ar fi lucrarile lui Andreias Welther. O pictura si mai ales sculptura de o intensitate si forta tulburatoare. intr-o serie si ea cu un titlu inspirat – La capatul lumii – Andreias pare sa-si strige trairile cu furie si curaj, scotand la iveala monstri similari unui inceput al lumii.

Eu insumi sunt curios sa vad lucrarile DIPLOMA Show in original, caci le-am jurizat doar dupa fotografii. Adevarata conexiune cu arta o putem avea doar in fata originalului, de aceea publicul ar trebui sa le vada pe viu.”

Mirela Bucovicean, fondatoarea plaformei de comercializare si promovare a produselor realizate de designeri romani, a jurizat categoria Fashion. Mai jos gasiti recomandarile ei de la Diploma Show 2023.

„Intre preferate am ales doua colectii, cu abordari aproape diametral opuse si din Universitati diferite. Corina Caravasili, de la UAD, care propune o colectie ready-to-wear Unisex, „Antisocial”. Mi-a placut inovatia tiparului, atitudinea hainelor si nu in ultimul rand, faptul ca in ea se regaseste ca mostenire maiestria a 3 generatii de croitori. Gasesc ca este o colectie arhitecturala, atemporala, care va inspira dincolo de trend. 

Luana Pradatu, de la UNARTE, are o colectie mai degraba dedicata instalatiei teatrale, numita Vanatorii de vant. Departamentul de moda pregateste specialisti nu numai pentru moda purtabila, dar pentru tot ce implica manifestare prin vestimentatie. in plus, colectia ei are un puternic accent sustenabil, recicland panzele de kite ale “cautatorilor de furtuna”.”

Omid Ghannadi, designer de origine iraniana care locuieste si profeseaza la Bucuresti, a jurizat categoria „Arhitectura de Interior” si a nominalizat  la randul lui doua propuneri din selectia expozitiei principale.

Omid Ghannadi
Miruna Matel
Miruna Matel
Miruna Matel

„O lucrare de Diploma interesanta este cea a Mirunei Matel, “Prin timp si spatiu”. Este vorba despre un muzeu atasat sitului arheologic de langa Acropola Atenei. Mi-a placut ca este un proiect care promite o experienta muzeala, ofera multa emotie vizitatorului, in acelasi timp fiind o prezenta discreta in context. Materialitatea propusa este reusita, din imaginile prezentate se vede cum arhitectura propusa este intr-adevar un fundal frumos pentru obiectele expuse si nu invers. Cred ca este nevoie de multa maturitate pentru a gandi un proiect care reuseste sa fie frumos fara a tipa acest lucru catre privitor.

Mi-a mai placut un proiect de piata, tot al unei absolvente de la UAUIM, Iulia Gogoasa, piata ca program mi se pare un spatiu public foarte interesant si dinamic. in proiectul despre care vorbesc era propusa o piata la Gara Filaret, desigur avea un titlu mai pompos, „Centru comercial biolific agroalimentar„, dar eu am vazut o propunere pentru o piata contemporana, un loc public grozav, un afront adus supermarketului.”

Citește în continuare