Skip to content

7 carti de citit in pregatirea pentru Jocurile Olimpice Paris 2024

In categoria biografiior cartile despre sportivi sunt unele dintre cele mai indragite si cautate. Sunt scrise in asa fel incat sa intre in intimitatea sportivilor, sa ofere cititorului detalii despre pregaturea acestuia, despre dificultatile intalnite si parcirsul pana la victoriile care au intrat in istorie. Orica ar fi sportivul si disciplina in care activeaza. Aceste carti sunt exemple despre disciplina, determinare si pot fi o motivatie foarte puternica si pentru cei care nu fac sport. Iata sapte carti aparute in Romania de citit in aceasta vara in care vom admira dovezi incredibile de vointa de la sportivii Olipiadei Paris 2024.

Baietii din Barca – Noua americani si legendara lor cursa pentru aur la Olimpiada de la Berlin din 1936 de Daniel James Brown

La Olimpiada de la Berlin, din 1936, noua baieti, proveniti din familii de muncitori din vestul american, reusesc, la sfarsitul unei curse infernale de canotaj, sa castige medalia de aur, sub privirile furioase ale lui Hitler si ale ministrilor sai.

Daniel James Brown spune povestea incredibila a echipei americane de 8+1 la canotaj care, in peisajul dezolant al Marii Crize economice si in primii ani de ascensiune a nazismului in Europa, reusesc sa arate lumii intregi ce inseamna curajul, hotararea si optimismul unei echipe in care fiecare lupta pentru cel de alaturi. Cartea s-a aflat timp de doi ani in topul clasamentului New York Times.

Cartea a aparut la editura Pilot Books in traducerea Smaranda Nistor, Mihaela Sofonea, Daniela Fudulu si poate fi gasita aici.

Anul trecut George Clooney a regizat un film inspirat din aceasta poveste.

Fluture- De la refugiata la olimpica, povestea mea despre salvare, speranta si triumf de Yusra Mardini

Cand tanara refugiata din Siria, Yusra Mardini, si-a dat seama ca motorul barcii in care se afla alaturi de a alti refugiati din Siria s-a oprit, ea nu a ezitat sa se arunce in valuri. Impreuna cu sora ei, a apucat franghiile fragilei barci de cauciuc, luptandu-se ore in sir sa impinga ambarcatiunea catre indepartatul mal grecesc. Acest act de curaj a salvat vietile unor femei, copii, barbati de toate varstele, care fugeau din calea razboiului.

Ajunsa in Germania, s-a hotarat sa lupte mai departe pentru indeplinirea visului pentru care fugise din Damasc, parasindu-si familia: sa concureze la Jocurile Olimpice. In 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, Yusra Mardini a concurat sub steagul Echipei Olimpice a Refugiatilor.

Fluture spune povestea tinerei Yusra, incepand cu copilaria ei din Damasc, dragostea ei pentru inot, apoi fuga dramatica spre Europa, reluarea pregatirii sportive in Germania si participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu aceasta carte, ea vrea sa aduca in atentia tuturor o realitate simpla, dar ignorata de foarte multi dintre noi: refugiatii sunt oameni obisnuiti, aflati in circumstante extreme, alungati din casele lor de un razboi devastator.

Cartea a aparut la editura Pilot Books in traducerea Simona Sasarman si o gasiti aici 

Fluture este cartea care a inspirat filmul Inotatoarele de pe Netflix.

Pentru iubitorii tenisului, avem in Romania traduse cartile multor campioni olimpici, cu poate cele mai spectaculoase -cea despre viata lui Rafa Nadal – castigator a doua medalii olimpice de aur, si participant in acest an pentru Spania, la dublu alaturi de Carlos Alcaraz – si cartea despre viata lui Steffi Graf, castigatoare a medaliei Olimpice de aur in 1988 cand a castigat si toate cele 4 turnee de Grand Slam fiind singura sportive care a realizat aceasta performanta intr-un singur an.

Cartile au aparut la editura Publica si le gasiti aici. Despre Steffi Graf aici, iar despre Rafael Nadal aici

Iubitorii baschetului pot citi despre participarea echipe SUA la jocurile Olimpice din 1984 si 1992 in cartea biografica a lui Michael Jordan, legenda lumii baschetului intrat in Hall of Fame of Olympics.

Dintr-o alta perspectiva, cea a antrenorului, participarile la Olimpiada pentru echipa SUA de baschet pot fi descioperite in cartea 11 inele Phil Jackson.

Cartea biografica a unuia dintre cei mai faimosi antrenori de baschet din lume e considerata si una dintre cele mai frumoase carti de lidership din toate timpurile.

Biografia lui Michael Jordan a fost publicata la Editura Publica si o gasiti aici, iar cartea despre Phil Jackson a aparut la Pilot Books si o gasiti aici.

26 de maratoane Lectii despre alergare, incredere, identitate si viata – Meb Keflezighi, Scott Douglas

Castigator al medaliei olimpice, Meb Keflezighi dezvaluie in aceasta carte lectiile pe care le-a invatat din fiecare din cele 26 de maratoane pe care le-a alergat in intreaga lui cariera.

Meb este primul american din istorie care a castigat maratonul din Boston, cel din New York, dar si pe cel olimpic.

26 de maratoane pune la dispozitie tuturor celor pasionati de alergare sfaturile lui Meb despre viata, familie, identitate si credinta, alaturi de cele despre alergare, antrenament si nutritie.

In egala masura o lectura inspirationala si practica, 26 de maratoane ofera o privire din interior asupra vietii si carierei de succes a unuia din cei mai mari alergatori contemporani.

Cartea a aparut la Pilot Books si o gasiti aici

Si dumneavoastra puteti vedea competitia de la fata locului pentru ca Orange ofera prin concurs 5 premii a cate 2 bilete la marele eveniment sportiv de la Paris. Aflati detalii aici

Citește în continuare