Adaptarea rutinei de ingrijire a parului la sezonul rece. 7 pasi pentru un par hidratat, stralucitor si sanatos.
Odata cu temperaturile scazute si diminetile cetoase si umede, toamna aduce tot felul provocari pentru parul nostru. Fie ca ne place sau nu, suntem afectati deschimbarea anotimpurilor atât in plan mental, cât si fizic, iar parul nu face exceptie.
In timpul verii, când soarele straluceste si petrecem mult timp in natura, ne simtim fericiti, veseli, stare ce se reflecta si in calitatea parului nostru, care are tendinta sa creasca mai repede.
Insa, toamna când zilele cu soare sunt mai putine si mai scurte, variatiile hormonale afecteaza nu doar starea noastra de spirit, ci si bulbul firului de par, ceea ce conduce, printre altele si la caderea parului.
Din fericire, aceasta etapa este fireasca si dureaza doar o luna sau doua, insa este necesara adaptarea rutinei de ingrijire a parului la conditiile de sezon.
1. Tunderea vârfurilor despicate
Desi poate vara aceasta, din cauza restrictiilor de circulatie, zilele petrecute la mare sau la piscina au fost mai putine ca in alti ani, calitatea parului tot a avut de suferit, in principal din cauza expunerii la radiatiile solare. De aceea, primul lucru recomandat de specialisti la schimbarea anotimpului este o vizita la stilist pentru eliminarea vârfurilor despicate si improspatarea aspectului parului.
2. Evitarea apei fierbinti
Când temperaturile de afara scad, un dus sau o baie cu apa fierbinte poate fi cea mai asteptata recompensa pentru noi dupa o zi grea, insa pentru parul nostru nu este. La fel ca tratamentele termice, apa fierbinte poate provoca uscarea si aparitia efectului frizz, de aceea specialistii ne recomanda folosirea apei caldute pentru spalarea parului.
3. Spalarea parului doar la nevoie
Scaderea temperaturii apei este benefica, insa folosirea frecventa a samponului poate diminua cantitatea de sebum ceea ce conduce la stimularea excesiva a glandelor sebacee având ca rezultat ingrasarea parului. Se recomanda folosirea unui sampon clarifiant sau uscat, la nevoie.
4. Mentinerea hidratarii
Din cauza temperaturilor scazute, parul devine mai uscat si mai fragil, de aceea, la fel ca pielea, acesta are nevoie de un plus de hidratare. Alte consecinte ale deshidratarii parului sunt uscarea scalpului, prin scaderea productiei de sebum, ceea ce poate conduce la aparitia matretei si pruritului. Tratarea acestei probleme se face din interior, prin consumarea unei cantitati semnificative de apa si din exterior, prin folosirea unui sampon si balsam hidratante. Se recomanda folosirea unui tratament cu efect de hidratare profunda o data pe saptamâna, si pastrarea acestui ritual pe toata durata sezonului rece, când la daunele provocate de factorii externi se adauga si cele care apar din cauza sistemelor de incalzire din casele noastre.
5. Combaterea efectului frizz
Zilele reci si umede, cu ploaie si ceata, afecteaza toate tipurile de par, mai ales pe cel ondulat si cret, si favorizeaza aparitia efectului frizz, de aceea rutina noastra de ingrijire a parului trebuie sa contina si produse de stilizare special formulate pentru combaterea acestuia.
6. Masajul scalpului
Il putem face si acasa, timp de 10 minute, cu ajutorul degetelor sau a unei perii speciale pentru masajul scalpului, care stimuleaza cresterea parului prin imbunatatirea circulatiei sângelui la nivelul scalpului. Datorita dintilor rotunjiti ai periei, aceasta nu provoaca leziunii ale scalpului si descurca parul usor. De asemenea, masajul scalpului elibereaza tensiunea si induce starea generala de relaxare.
7. Sigilarea apei in firele de par
Dupa spalarea parului, specialistii recomanda aplicarea unui balsam leave-in pe baza de apa, urmat de ulei, ca exemplu, ulei de cocos, de seminte de struguri, jojoba, sau a untului de shea sau mango.