Skip to content

8 bauturi digestive care sa va ajute sa treceti de mesele imbelsugate de sarbatori. Cand au aparut primele bauturi digestive

Bauturile alcoolice digestive au rolul de a-ti ajuta stomacul in procesul de digestie, iar lichiorurile pe baza de plante, consumate cu moderatie inainte de masa, pot stimula membranele mucoase ale stomacului pentru a usura aciditatea si a facilita pre-digestia.

Istoric vorbind, consumul de digestive isi are originea in Franta inca din anul 1737, cand lichiorul „Chartreuse” a fost produs de catre calugarii Carthusian. Cuvantul „lichior” provine din latina si inseamna „a distila”, iar aceasta bautura este produsa prin distilarea alcoolului din nu mai putin de 130 de plante. Lichiorul Carthreuse inca se gaseste in comert, doua variante, verde si galben.

Digestivele pot fi si vinuri precum vermut, grappa sau sherry, dar si lichioruri si biteruri din plante, lichioruri amare precum amaro sau lichioruri dulci ca limoncello, care consumate inainte de masa, ajuta digestia.

In prezent, lichiorurile pot fi aromate cu diverse tipuri de ierburi, miere, alune, seminte si se consumă racite cu gheata sau la temperatura camerei.

Probabil cel mai cunoscut bitter din lume este Campari, a carui reteta contine 68 de plante diferite, radacini, coji, condimente si scoarta de copac, puse toate in alcool cu apa la infuzat. Campari se bea ca aperitiv pentru ca plantele amare din compozitia sa stimuleaza digestia.

Insa italienii au si alte biteruri pe care le numesc amaro si le beau la sfarsitul mesei pentru proprietatile lor carminative. Ierburile folosite in combinatiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scortisoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, gingerul sau rozmarinul.

La fel de cunoscut este si Jägermeister-ul, produs din 56 de plante si condimente, cu o concetratie relativ mica a alcoolului. Secretul consumului de Jäger este ca nu trebuie racit prea tare ca sa nu ii diminuati din arome.

Cunoscut si in Romania, Unicum este o bautura originara din Ungaria, un digestiv produs din plante dupa o reteta secreta, care contine 40 de tipuri de plante si o maturare in butoaie de stejar.

Exista si variante digestive care se servesc dupa masa, cum este cazul vinului de Porto sau sherry, variante clasice de bauturi digestive, care merg la desert, si iti taie si din senzatia de satietate, datorita continutului ridicat de alcool.

Daca nu preferati bauturile alcoolice, exista cateva optiuni de bauturi digestive si fara concentratia de alcool.

Substantele amare din bauturile nealcoolice, cum ar fi espresso, au un efect similar, cand timpul potrivit pentru acest consumarea acestui tip de băutura este de aproximativ o jumatate de ora inainte de masa.

Un shot de otet balsamic traditional, care este facut in Reggio Emilia sau Modena, Italia, preparat din suc de struguri care a fost concentrat la foc mic si fermentat lent in butoaie de lemn, este un digestiv bun.

Citește în continuare