Skip to content

Primele 8 expozitii noi care vor fi deschise in Bucuresti incepand cu 1 iunie.

Dupa o perioada in care muzeele au oferit tururi virtuale si experiente digitale care sa tina vizitatorii in legatura cu arta romaneasca, data 1 de iunie marcheaza redeschiderea oficiala a muzeelor si galeriilor din Bucuresti cu expozitii noi pe care vi le prezentam mai jos.

Accesul in muzee se va face cu respectarea distantarii sociale, va fi limitat accesul publicului pentru a preveni aglomerarea spatiilor. Purtarea mastii de fata este obligatorie pe parcursul intregii vizite in interior.

Vizitatorii isi vor dezinfecta mainile la intrarea in muzeu sau galerie de arta si le va fi verificata temperatura prin termometrizare noncontact.

Galeria Nicodim gazduieste expozitia lui Razvan Boar, „Demoflash II”,  in perioada 28 mai – 11 iulie 2020.

Noua expozitie creata de Razvan Boar in timpul pandemiei exista ca un intreg scindat in doua camere care reprezinta doua taramuri de constiinta.

In prima camera se afla o pictura murala rosie realizata printr-o cantitate mare de informatii, numeroase personaje si simboluri care alcatuiesc o imagine de ansamblu si limbajul lui Razvan Boar pe care il numeste „Comunicare Totala”. Include fragmente din benzi desenate de Andrea Pazienza si Herluf Bidstrup, un Mickey Mouse sfrijit, o femeie cu posteriorul supradimensionat si un nas falic.

Razvan Boar s-a nascut in 1982 la Lugoj si a absolvit Doctoratul in Arte Vizuale in 2018 la UNARTE in Bucuresti unde traieste si lucreaza. Printre expozitiile personale recente se numara Cameo la Ana Cristea Gallery din New York (2013), Stump Lunch la Ibid Gallery din Londra (2015), EZ Valley la Nicodim Gallery din Los Angeles (2017) si Demoflash la Passerelle Centre d’Art Contemporain in Brest, Franta (2019).

Galeria Nicodim se afla pe strada Baiculesti la numarul 29 in Bucuresti.Programul de vizitare este de marti pana sambata intre orele 12:00 – 18:00.

Pentru a evita suprapunerea cu alti vizitatori, este recomandat sa va programati prin telefon, email sau messenger sau accesand acest link.

Muzeul de Arta Recenta prezinta „Valul negru” al lui Roman Cotosman in perioada 23 mai – 23 iulie 2020.

Cel mai nou deschis muzeu din Bucuresti a pregatit un program expozitional sub forma unei vacante artistice: „Sejur la MARe”, in care prezinta cate o lucrare imprumutata din alte colectii private.

Primul episod din aceasta serie este „Valul negru” al lui Roman Cotosman, provine din colectia Marius Nicolescu si este al treilea panou al artistului care va fi expus in MARe, alaturi de alte doua lucrari aflate deja in colectia permanenta a muzeului.

”Inițial erau cinci panouri de lemn de mesteacăn, pictate în negru ivoriu între 1986 și 1998. În cei 12 ani în care a lucrat seria de pătrate negre, Roman Cotoșman a păstrat nesmintită măsura: toate au latura de 80,2 cm. Această îndărătnică precizie pare fixism. La Cotoșman este însă vorba de perfecționism. Perfecțiunea impune stabilitate: de aceea a ales lemnul de mesteacăn. Un lemn nepretențios, deloc exotic sau scump. Dar care e robust, dens, durabil, cu textură fină și pori mici. 

Lemnul de mesteacăn se taie în placaje subțiri, care își păstrează planimetria în timp, fără să se deformeze. Intens lustruite și preparate în prealabil, panourile de mesteacăn absorb culoarea în mai multe straturi și lasă vederii o suprafață netedă, pe care tușele aplicate fin cu pensula se întrevăd doar din apropiere. Așa apare iluzia de metal sau material plastic pe care o generează panourile sale într-o fotografie sau privite de la distanță. Este o iluzie căutată, precum falsa austeritate a dormitorului lui Des Esseintes, ce pare o chilie monastică, dar ai cărei pereți de var îngălbenit se dovedesc tapetați cu cea mai fină mătase. 

Negrul ivoriu este și cromatic și simbolic negru – un negru de doliu, de crematoriu, pigmentul fiind obținut prin arderea oaselor de animale. ” – Erwin Kessler, curatorul expozitiei.

Nascut in 1935 la Jimbolia, Roman Cotosman a fost membru al gruparii 111 care s-a manifestat in anii ’60 in Timisoara. Dupa reprezentarea Romaniei la Bienala de Arta din Nurnberg in 1969, aprecierea internationala primita de Cotosman l-au determinat sa se exileze in Philadelphia, SUA unde a lucrat si trait pana la sfarsitul vietii sale, in 2006.

„Tablourile mele sunt precum rugaciunile. Cand desenez, nu mai simt durere. Cand desenez, ma pierd in cautare… acum desenez liber, geometria mea se decompune singura,la fel ca mine” – o declaratie a artistului din 2004, in ultimii ani de viata.

Muzeul de Arta Recenta poate fi vizitat de luni pana duminica, cu exceptia zilei de marti, in intervalul 11:00 – 19:00. Adresa este Bulevardul Primaverii, numarul 15.

Galeria Rotenberg Uzunov deschide expozitia „Suflet de copil” a lui Bob Bulgaru in perioada 3 iunie – 20 iunie 2020.

Vernisajul noilor lucrari semnate de Bob Bulgaru, „pictorul esentelor fragile”, va avea loc, in conditii de siguranta si igiena, pe 3 iunie la orele 18:00.


Expozitia „Suflet de copil” va fi deschisa in contextul Zilei Internationale a Copilului si planuieste sa aduca vizitatorii mai aproape de lumea copilariei fiecaruia dintre noi.

Printre cele 27 de opere semnate Bob Bulgaru si curatoriate de Adina Rentea se numara autoportretul artistului, naturi statice si peisaje. Expozitia evoca universul copilariei vazut prin portretele copiilor, surprinse la diferite varste.


Nascut in 1907 in judetul Vaslui si decedat la varsta de 31 de ani in Bucuresti din cauza leucemiei, Bob Bulgaru a studiat Litere si Filozofie, a fondat revista „Lume noua” si „Asociatia Independenta a Scriitorilor si Artistilor” din 1935, alaturi de Victor Brauner si Alexandru Ciucurencu.

Galeria Rotenberg-Uzunov poate fi vizitata intre orele 14:30 – 19:30 pe strada Constantin Esarcu la numarul 1, langa Ateneul Roman.

Muzeul National de Arta al Romaniei prezinta „Actori de pus in rama” pana pe 27 iulie 2020.

MNAR si Teatrul Nottara au demarat pe 11 mai o expozitie online care adauga o noua lucrare in fiecare zi de luni. Proiectul se desfasoara pe paginile de Facebook ale celor doua institutii culturale si consta in reinterpretarea unor opere de arta din colectiile permanente MNAR, ale Muzeului Colectiilor de Arta si ale Muzeului K.H.Zambaccian, de catre actorii teatrului care intra in pielea personajului din tablou.

Conceptul campaniei este inspirat de provocarile lansate de marile muzee ale lumii in perioada pandemiei, incurajand publicul sa recreeze opere de arta in moduri cat mai creative, folosind resursele pe care le au acasa. 

Expozitia include si scurte materiale video educationale in care actorul pus in rama povesteste despre lucrarea pe care a reinterpretat-o, folosind datele primite de la specialistii MNAR.

O parte din lucrarile care i-au inspirat pe actorii Nottara pot fi vazute incepand cu 20 mai in Muzeul National de Arta al Romaniei si in Muzeul Colectiilor de Arta.

Aici veti gasi pagina de Facebook MNAR iar aici pagina Nottara.

Muzeul National de Arta al Romaniei este deschis de miercuri pana duminica in intervalul orar 11:00 – 17:00 pe Calea Victoriei, la numerele 49-53. 

Muzeul National de Arta Contemporana deschide patru expozitii noi incepand cu 10 iunie.

Dintre muzeele bucurestene deschise in urmatoarea perioada, MNAC va fi disponibil pentru vizitare mai tarziu decat alte muzee. Noul sezon expozitional prezinta o serie de 5 expozitii noi printre care o rearanjare a colectiei permanente care prezinta arta contemporana romaneasca din 1947 pana in 2007.

Deschiderea MNAC se va intampla pe 10 iunie la orele 17:00 la Palatul Parlamentului iar expozitiile anuntate le gasiti mai jos. In seara vernisajului, accesul in cladire se va face pana la orele 21:00 iar evenimentul va fi deschis pana la 22:00.

Radu Comsa – Discutie reductionista in 4 culori.Va fi deschisa la parter, in Sala de Marmur in perioada 10 iunie – 25 octombrie 2020, fiind curatoriata de Calin Dan.

Petru Lucaci – Material-Scapes.Va fi deschisa la parter in perioada 10 iunie – 25 octombrie 2020 sub curatorierea Sandrei Demetrescu.

Metamorfozele lui Julian. O retrospectiva-laborator Iulian Mereuta. Va fi deschisa la etajul al treilea in perioada 10 iunie – 25 octombrie 2020, fiind curatoriata de Calin Dan, Sandra Demetrescu cu design de skaarchitects.

Filip Markiewicz – Ultraplastik Rhapsody. Curatoriata de Enrico Lunghi, va fi deschisa la etajul 4 in perioada 10 iunie – 27 septembrie 2020

Citește în continuare