Skip to content

Matrix 4 e in cinematografe: 8 scene din filme care au influentat colectii de moda

Influenta unui film poate fi vazuta in impactul social, in incasarile de box office sau chiar in referintele pe care le induce in colectii de moda dar ajung sa fie purtate de milioane de oameni. Avem o lista de 8 filme care au influentat colectiile celor mai cunoscuti designeri din lume.

Costumele purtate in anumite filme au avut un impact atat de mare incat influenta lor poate fi observata in hainele noastre chiar si la 100 de ani de la lansare. De la rochiile pompoase din „Pe aripile vantului” care au fost reinterpretate de Vera Wang sau Zac Posen pana la esarfele purtate de Audrey Hepburn in Roman Holiday sau rochia neagra din Breakfast at Tiffany’s.

The Great Gatsby si revenirea anilor 20

Filmul „The Great Gatsby” din 2012 a readus anii ‚20 in voga. Reinterpretarea regizorului Baz Luhrmann a stilului art deco s-a tradus in doi ani de teasing inainte de lansarea productiei si colaborari cu designeri care au creat costumele din film: Prada si MiuMiu pentru haine si Tiffany pentru bijuterii. Costumele au fost coordonate de Catherine Martin, sotia regizorului care a lucrat indeaproape cu Miuccia Prada la cele 40 de rochii care apar in fundal in scenele extravagante de petrecere. Hainele purtate de personajul principal – Daisy (Carey Mulligan) – au fost create intr-un atelier din Australia acolo unde au avut loc filmarile.

In total au folosit peste 1.200 de costume.

Influenta filmului s-a simtit in colectii de moda in care a aparut stilul flapper de la Marc Jacobs, Gucci, Marchesa sau Ralph Lauren. Designerii au reinterpretat faimoasele siluete din film: rochii cu talia joasa, incarcate cu pietricele sau cu franjuri si rochiile-furou purtate ca rochii de seara.

Colectiile Ralph Lauren si Gucci pentru vara lui 2012

Colectia Marc Jacobs din vara lui 2012

Brandul Marchesa inspirat de The Great Gatsby

Breakfast at Tiffany’s si rochia devenita clasica: neagra cu perle

Audrey Hepburn reprezinta una din cele mai cunoscute influente din actorie in moda iar filmele in care a aparut au creat valuri de trenduri pe care le vedem si astazi, atat pe strada cat si la evenimente speciale.

Comedia romantica din 1961 – Breakfast at Tiffany’s este una din cele mai puternice referinte vizuale care au influentat si inca influenteaza colectii de moda. Imaginea cu little black dress, perle si parul prins deasupra capului a devenit un simbol al elegantei americane si mondiale, o variant de peste Ocean a printeselor din Casele Regale Europene.

Filmul are trei rochii negre, de fapt. Cea pe care ne-o amintim de fiecare data a fost creata de casa Givenchy si modificata de designerul de costume Edith Head care i-a adaugat colierul cu perle, diamantele de la Tiffany si manusi lungi, negre.

Influenta scenei cu Audrey Hepburn o putem vedea de la brandurile mass market pana la Moschino, Givenchy, Dior sau Reem Acra care a avut o intreaga colectie dedicata scenei din film.

Reem Acra cu o colectie ce aduce omagiu filmului Breakfast at Tiffany’s:

Colectia Dior din toamna anului 2012:

Jennifer Lawrence in rochii negre Dior purtate de-a lungul timpului:

Barbarella, revolutia sexuala din 1968

Numele lui Paco Rabanne este deseori asociat cu costumele din filmul Barbarella. Tot el este acreditat si pentru revolutia stilului space-age cand oamenii de stiinta au inceput sa exploreze spatiul din jurul Pamantului. Designerul e bine cunoscut pentru faptul ca a popularizat acest stil prin care hainele sumare, care pun in evidenta formele feminine, sunt realizate din materiale neconventionale – plastic si metal. Adevarul este ca in film a fost folosit un singur costum creat de Paco Rabanne – body-ul verde acoperit cu placute de plastic si franjuri pe care Jane Fonda il poarta intr-una din scene.

De fapt, costumele au fost create de Jacques Fonteray, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati creatori de costume al anilor ’60, ’70 si ’80. Pe langa Jane Fonda pentru Barbarella, Jacques a creat costumele pentru filmele James Bond, pentru Alain Delon in Borsalino si pentru Brigitte Bardot in Rum Runners.

Filmul regizat de Roger Vadim si lansat in 1968 imbina revolutia sexuala cu arta, arhitectura si moda, lucru care a inspirat o multime de designeri – inclusiv pe Paco Rabanne – sa duca mai departe aceste referinte in colectii pe catwalk care au ajuns sa fie purtate pe strada si au influentat, mai ales, hainele de scena ale multor popstaruri din prezent si trecut.

Scenele din Barbarella au inspirat numeroase colectii prezentate de Alexander McQueen, Thierry Mugler, Moschino si The Blonds – cei din urma au imprumutat siluetele pentru fiecare noua campanie pe care o scot pe podium.

Brand-ul Alexander McQueen a fost deseori influentat de Barbarella, inca din anii ’90

Echipa The Blonds a lansat numeroase colectii inspirate de scenele cu Jane Fonda

Cel mai recent, Paco Rabanne a lansat o colectie in toamna lui 2014 inspirata de Barbarella. De-a lungul anilor, referintele s-au pastrat in identitatea brandului spaniol.

Pe aripile vantului, cand o draperie devine trend

Scena din „Pe aripile vantului” (1939) in care Scarlett O’Hara transforma o draperie intr-o superba rochie de seara de un verde smarald este deja legendara. Influentele filmului se regasesc chiar si in sezonul acesta in colectiile de moda cu palarii uriase care se leaga sub barbie, decolteuri care ating umerii, maneci bufante si rochii maxi ample.

De altfel, chiar si rochiile elegante de catifea au avut un comeback impresionant in ultimii ani, inspirate tot de filmul regizat de Victor Fleming in urma cu 80 de ani. Eleganta pe care actrita Vivien Leigh a lasat-o asupra istoriei este la fel de influenta si azi in rochiile de seara ale doamnelor care aspira la un look timeless.

Zac Posen, Marc Jacobs, Vera Wang, Ulyana Sergeenko, Zuhair Murad sau Stephane Rolland reinterpreteaza sezon de sezon costumele purtate de Vivien Leigh.

Ulyana Sergeenko Primavara-Vara 2013 Couture 

Colectiile Zac Posen inspirate de scenele din film

Stephane Rolland, pe aripile vantului

Romeo si Julieta, romantic pana la capat

Al doilea film regizat de Baz Luhrmann din aceasta lista este Romeo si Julieta, povestea clasica a lui Shakespeare plina de iubire si tragedie care a fost redata in costume atat de memorabil incat le regasim chiar si astazi, cand stilul anilor ‚90 este din nou in voga.

Camasile purtate de baietii din familia Montague – mai ales cele pe care le vedem in personajul lui Romeo jucat de Leonardo DiCaprio – au revenit in colectiile Gucci, Prada, Opening Ceremony din 2018 si 2019.

De altfel, Miuccia Prada a lucrat pentru costumele din film, fiind una din colaboratoarele preferate ale regizorului. Ea a creat costumul lui Romeo pentru nunta si alte haine pentru baietii Montagues.

Gasca familiei Capulet a purtat o serie de costume elegante semnate Dolce & Gabbana care au lucrat indeaproape cu designerul de costume Kym Barrett si sotia lui Baz, Catherine Martin.

Un alt designer puternic inspirat de scena cu Mercutio la petrecerea Capulet este Ashish are include deseori referinte din film in colectiile sale. Designerul care creaza pentru Ashish este romanca Ancuta Sarca, absolventa a Universitatii de Arta si Design de la Cluj.

ASOS a lansat o colectie de camasi, tricouri si geci de piele inspirate de baietii Montague in 2017

Designerul australian Kate Sylvester a adus o oda filmului printr-o colectie „Romeo 4 Juliet” in 2015

Kate a creat inclusiv o rochie ce imita printul camasii purtate de Leonardo DiCaprio in film

Matrix si gecile de piele

Productia „Matrix” lansata in 1999 a devenit un film cult atat pentru cinefili cat si pentru designeri si artisti – arhitecti, designeri de interior, pictori.

Fratii Wachowski au redat o imagine de impact asupra viitorului in care au imbinat cyberpunk-ul cu scenele Sci Fi. Textura de piele neagra a dominat o parte din film si colectiile de moda care au urmat in anii dupa lansarea acestuia. Look-ul personajului Neo interpretat de Keanu Reeves a fost construit impreuna cu designerul filmului, Kym Barrett – tot ea a facut si Romeo si Julieta, aratand o versatilitate extraordinara.

Inspirat de Matrix, casa de moda Dior a creat o colectie Haute Couture pe care a prezentat-o intr-un show special la Palatul Versailles in 1999, transformand siluetele masculine intr-unele androgine sau feminine.

Givenchy a folosit aceleasi referinte in 2012 insa a creat look-uri mai elegante – o colectie inspirata de unul dintre costumele purtate de Carrie Anne Moss in rolul lui Trinity.

Star Wars si globalizarea

De la primul film lansat, seria Star Wars a creat un fanatism iesit din comun in jurul francizei. Cu fiecare noua parte a povestii lansata – incepand din 1977 – designerii au folosit Star Wars pentru a recrea costumele folosite si pentru a reveni in trenduri in mod constant.

Explicatia pentru succesul Star Wars este asemanatoare cu cea pentru Game of Thrones – a reusit sa puna in acelasi univers culturi diferite, haine din material diverse si personalitati specific anumitor regiuni de pe glob.

Costumele pentru primul film din serie (episodul 4) au fost create de John Mollo care a castigat un premiu Oscar pentru munca sa. Inspiratia pentru jedi a venit de la filmele cu samurai ale lui Akira Kurosawa imbinate cu alte costume din China, Tibet si Japonia. Pe langa ele, au intrat influente din uniformele nazistilor create de Hugo Boss, costumele de astronaut Mercury 7 sau uniformele americane prin jacheta bomber a lui Han.

Pentru urmatoarele filme – episoade 1, 2 si 3 – costumele au fost gandite si lucrate de Trisha Biggar.

Carrie Fisher in rolul Printesei Leia in Star Wars din 1977 l-a inspirat pe Alexander McQueen sa creeze siluete spectaculoase in colectia din 2004.

Scenele cu Natalie Portman in rolul Reginei Amidala din filmul “The Phanton Menace” din 1999 l-au inspirat pe John Galliano pentru o colectie Dior lansata in primavara lui 2006.

Blade Runner a intuit viitorul

Blade Runner a incercat sa creeze in 1982 o viziune asupra anului 2019 si a fost ca o profetie pentru ca o multime din hainele propuse in film de designerii de costume Michael Kaplan si Charles Knode. De-a lungul anilor, filmul cu Harrison Ford in rolul unui fost politist pornit sa salveze lumea a influentat numeroase colectii de moda ale designerilor.

In toamna anului 2013, Saint Laurent a creat o silueta pe care o repeta in fiecare an, in fiecare colectie de atunci: cea inspirata de Daryl Hannah in rolul Priscillei Stratton din Blade Runner.

In toamna lui 2016, Gareth Pugh a venit cu look-uri influentate de Sean Young in rolul lui Rachael. Acelasi lucru l-a facut si Alexander McQueen creata pentru Dior in toamna lui 1998.

Sean Young in rolul lui Rachael in Blade Runner

Alexander McQueen si Gareth Pugh inspirati de filmul devenit cult

In 2018, Raf Simons a realizat o colectie inspirata de film ce a fost pusa in scena intr-o piata din Chinatown.

Citește în continuare