Skip to content

9 alimente de sezon care contribuie la o piele hidratata si sanatoasa. Printre beneficii se afla protectia impotriva pielii uscate, a arsurilor solare si incetinirea imbatranirii tenului.

Sezonul cald reprezinta o oportunitate excelenta pentru a ne echilibra alimentatia zilnica si in acelasi timp pentru a consuma mai multe fructe si legume de sezon, oferta fiind mult mai diversa decat in sezonul rece. Desi temperaturile ridicate ne indeamna sa iesim mai mult in aer liber, in lunile de vara razele soarelui pot fi daunatoarele pielii si pot cauza arsuri, imbatranire prematura si in cele mai grave cazuri, cancer de piele. 

In acest sens, specialistii in alimentatie sustin ca unele alimente pot contribui la sanatatea si hidratarea pielii si in acelasi timp o protejeaza de arsurile solare. Multe dintre fructele si legumele de sezon contin vitamine, minerale si antioxidanti care au proprietati anti-inflamatoare si prin urmare pot fi extrem de benefice pentru piele. 

Mai jos va recomandam 9 alimente vegane, de sezon, care sunt benefice pentru o piele sanatoasa si radianta.

Rosiile sunt printre cele mai iubite si gustoase alimente ale verii dar si cele mai utile pentru o piele hidratata si sanatoasa. Ele contin o cantitate mare de licopen, un antioxidant care previne imbatranirea pielii si care contribuie la culoarea rosie a fructului. 

Rosiile sunt un aliment versatil care poate fi adaugat cu usurinta in salate, sandvisuri sau in diverse sosuri si preparate delicioase. Acestea pot fi consumate ca atare intr-o salata simpla de rosii condimentata cu busuioc, ulei de masline si, optional, poate fi adaugata si branza.

De asemenea, morcovii sunt o leguma importanta pentru sanatatea pielii deoarece contin concentratii mari de beta-caroten, antioxidanti si vitamina A. Morcovii pot fi serviti ca atare sau adaugati in sucuri si smoothie-uri, in salate sau in diverse preparate gatite.

Semintele de in sunt un alt aliment benefic pielii, acestea sunt bogate in Omega-3 si acizi grasi care mentin tenul hidratat si pe termen lung pot preveni sau intarzia aparitia ridurilor. 

Aceste seminte sunt utile si pentru reducerea inflamatiilor cutanate, imbunatatesc in acelasi timp vederea si mentin inima puternica prin reducerea nivelului de trigliceride din sange. Semintele de in pot fi adaugate in salate, in bolul cu cereale de la micul dejun, in batoane proteice de casa si in deserturi. 

Inul de asemenea este folosit pentru a produce materiale textile usoare, recomandate mai ales in timpul verii pentru ca asigura ventilatie pielii si reduce transpiratia excesiva cauzata de caldura. 

Din aceasta categorie fac parte si nucile deoarece contin cantitati mari de Omega-3 si acizi grasi si in acelasi timp contribuie la sanatatea inimii si la reducerea colesterolului. Nucile pot fi servite pe platouri cu branzeturi si struguri, pot fi adaugate in prajituri, in smoothie-uri sau pot fi consumate ca atare pe post de gustare intre mese.

Fructele citrice pot fi unele dintre cele mai racoritoare alimente care pot fi consumate vara dar si cele care contin cei mai multi nutrienti benefici pielii. Portocalele, grepfrutul, lamaile si limetele sunt bogate in flavonoida si in vitamina C. 

Fructele citrice contribuie de asemenea la reducerea presiunii sangelui si a colesterolului. Acestea pot fi adaugate in salate de sezon sau pot fi consumate ca atare sau sub forma de sucuri si limonade, fiind o optiune revigoranta intr-o zi calduroasa de vara.  

De asemeena, uleiul de sofranel poate fi folosit atat in alimentatie cat si aplicat direct pe piele, fiind bogat in vitamina E si eficient impotriva inflamatiilor, ajutand in acelasi timp la protejarea si hidratarea tenului. In plus, contribuie la sanatatea pielii si la tratarea unor probleme cutanate precum eczema sau acneea.

Ciocolata neagra este recomandata pentru continutul mare de flavonoida, un antioxidant care previne imbatranirea pielii. Poate fi adaugata cu usurinta in deserturi, in cereale de ovaz sau consumata ca atare. 

De asemenea, cartoful dulce este excelent pentru mentinerea pielii suple si sanatoase deoarece contine cantitati de mari de vitamina C, un nutrient care sustine colagenul din piele si in acest fel contribuie la reducerea si prevenirea ridurilor. Cartoful dulce poate fi consumat la cuptor, umplut cu alte legume de sezon, poate fi fiert si adaugat in smoothie-uri sau consumat ca atare, sub forma de piure. 

Din aceasta categorie face parte si spanacul, o leguma bogata in vitamina A si vitamina C, ambele fiind asociate cu mentinerea pielii sanatoase. Vitamina C contribuie si la productia de colagen, principala proteina responsabila pentru fermitatea pielii. Spanacul poate fi consumat ca atare in salate, in sosuri, in smoothie-uri sau gatit in diverse preparate. Este o leguma versatila si usor de integrat in majoritatea dietelor. 

Citește în continuare