Skip to content

9 aprilie, programe in online: Joi.MegaJoy, Gigi Caciuleanu si o serie speciala „Parsifal”

Astazi in cadrul conferintelor TNB transmite online puteti vedea  conferinta exceptionala a coregrafului Gigi Caciuleanu “L`Om Gigi – Linii, Trasee, Semne, Sensuri”, sustinuta in 14 mai 2017.

Domnia sa spune ala vremea respective “De fapt ceea ce vă propun nu este o conferintă ci mai degrabă un PERFORMANCE.Un JOC dar nu o joaca. Pe tema limbajului, a vocabularului, a frazei si pana la urma a textului, fie el dans, poem sau desen.” 

E o conferinta care va va arata o alta perspectiva asupra limbajului, dansuui, matematicii si propriului ego.

Puteti urmari conferinta la ora 14.00 si ora 16.00 aici  

Teatru Odeon prezinta in aceasta seara pe pagina sa de facebook unul dintre spectacolele cele mai de succes ale sale din ultimii ani. Joi. Megajoy, in regia lui Radu Afrim cu Rodica Mandache si Constantin Cojocaru, premiati toti (Afrim, Mandache, Cojocaru) la gala UNITER 2006 pentru performanta din acest spectacol. In ditributie mai sunt: Dorina Lazar, Virginia Rogin, Tatiana Iekel, Ana Maria Moldovan, Alin Teglas. Inregistrarea e chiar de la premiera si va ramane disponibila pe pagina teatrului pana la miezul noptii.

Spectacolul poate fi urmarit aici de la ora 18.00

Adaptarea moderna si foarte apreciata la nivel international a romanului lui Charlotte Bronte, Jane Eyre, care in rama vietii unei tinere de la copilarie pana la casatorie da spatiu pentru analiza multor aspecte sociale. Spectacolul e regizat de Sally Cookson, o doamna care conduce Old Vic Bristol si care are un renume din a face accesibile publicului larg subiectele clasice. Cookson marturiseste de cate ori are ocazia ca una dintre marile ei bucurii este sa vada in sala public de toate varstele si toate categoriile sociale si ca pentru un public asa de variat  isi construiete spectacolele.

Spectacolul va fi disponibil de la ora 21.00 ora Romaniei, timp de o saptamana aici.

In zona muzicii clasice si a operei, Cristi Clita care face selectia, va propune de astazi un program special. Detalii mai jos.

Met Opera – ”Falstaff”

Dirijor: James Levine

Regie: Robert Carsen

Distributie: Lisette Oropesa, Angela Meade, Stephanie Blythe, Jennifer Johnson Cano, Paolo Fanale, Ambrogio Maestri, Franco Vassallo

Puteti urmari spectacolul aici.

Incepand de astazi voi recomanda mai multe montari ale operei – sau mai bine spus, a festivalului scenic religios – “Parsifal” de Richard Wagner.

“Parsifal” se regaseste des in programul marelor opere din Vest in perioada Pastelui (Catolic) datorita caracterului ei sacru chiar daca mitologia crestina este modificata drastic de Wagner pentru a produce imagini si un continut spiritual propriu contrazicand  dogma Crestina din multe puncte de vedere.

Indiferent daca sunteti de parere ca “Parsifal” este o lucrare care jigneste dogma crestina prin profanarea Sfintei Impartasanii pe o scena de opera si ecourile budiste ori o considerati mult prea crestina prin faptul ca, pe tot parcurul lucrarii, Wagner mentine constant cadrul de referinta crestin. “Parsifal” este, cu siguranta, una dintre cele mai importante lucrari ale teatru liric din istorie pentru ca “nu este o opera, este o ceremonie religioasa, o liturghie…” (Pierre-Jean Remy: Dictionnaire amoureux de l’opera)

Simon Rattle

Incepem seria, cu un “Parsifal” in concert: sir Simon Rattle dirijeaza exceptional orchestra filarmonicii din Berlin cu o distributie de exceptie: Stuart Skelton (Parsifal), Nina Stemme (Kundry), Franz-Josef Selig (Gurnemanz), Evgeny Nikitin (Klingsor), Reinhard Hagen (Titurel) si Gerald Finley (Amfortas).

Puteti urmari aici

Continuam cu “Parsifal” in regia lui François Girard de la Metropolitan Opera din New York care plaseaza actiunea intr-un spatiu ambiguu, dar contemporan, care elimina posibilitatea de a ne concentra la orice altceva in afara sunetului. Dirijor este Daniele Gatti, Gurnemanz – Rene Pape, Kundry – Katarina Dalayman, Amfortas – Peter Mattei, Parsifal – Jonas Kaufmann, Titurel – Runi Brattaberg si Klingsor – Evgeny Nikitin.

il puteti urmari aici

Citește în continuare