Skip to content

The Sunset Limited, un spectacol despre fragilitatea unei intalniri

“The Sunset Limited” este un spectacol despre realitate, dupa un text de Cormac McCarthy, pus in scena de Andreea si Andrei Grosu la teatrul independent “unteatru”.

La inceputul stagiunii, Teatrul unteatru propune un spectacol minunat, un regal actoricesc, o bijuterie, care schimba perspectiva asupra realitatii. Montarea propusa de cei doi regizori respecta textul lui McCarthy, text facut cunoscut publicului din 2011 prin filmul cu acelasi nume, regizat de Tommy Lee Jones. In Romania, premiera a avut loc in 2015.

Este un spectacol in doua personaje care ne vorbeste despre singuratatea si incercarea acestora de a se apropia. Intalnirea se petrece pe peronul unei statii de metrou, pe unde trece din cand in cand trenul Sunset Limited. Spectacolul este construit din perspectiva viata – moarte si a ceea ce esti dispus sa sacrifici pentru un tel, aparent suprem.

Cand trece urmatorul Sunset Limited?

In textul lui McCarthy, regizat de Andrei si Andreea Grosu, personajele se afla in contratimp si fiecare pledeaza pentru credinta sa. Spectacolul dirijat cu multa inteligenta de acestia, tine publicul cu sufletul la gura.

Din cand in cand trece cate un posibil Sunset Limited, elementul cheie al intalnirii. De altfel, intrebarea “cand trece urmatorul Sunset Limited “devine obsesiva. Personajul credincios – un fost puscarias de altfel, cu multa credinta in Dumnezeu, interpretat de Richard Bovnoczki – trage de timp sperand ca ii va salva si schimba viata celuilalt, un profesor, interpretat de Serban Pavlu.

Fragilitate si emotie pe peronul unei statii de metrou

Fragilitatea dialogului si emotia intalnirii pe peron se simt de la prima scena pana in final. Spectatorii sunt martorii intalnirii celor doi si, in prima jumatate de ora, asteptarea pare ca nu se mai sfarseste: se va intampla sau nu nenorocirea? Reuseste fostul puscarias sa-l impiedice pe profesor sa se sinucida?  Emotia pe care o transmit protagonistii se simte prin toti porii. Intr-un decor minimalist – semnat Vladimir Turturica – doi oameni vor sa-si schimbe destinele. Sau sa si le asume.

Oamenii cred in propriul destin sau vor sa il schimbe?

Spectacolul propune cateva intrebari:  “poti sa iti faci un prieten in momentul in care iei o hotarare si celalalt – care intamplator apare in viata ta si te salveaza – iti poate deveni prieten? Cum il convingi?

“Intr-o lume a intunericului, a singuratatii, a tacerii si a pacii – toate la o bataie de inima distanta – , Profesorul isi spune propria versiune despre viata, isi accepta si isi doreste moartea fara sa vrea insa sa-si intalneasca apropiatii morti din viata lui. Vrea sa fie unul dintre acestia si crede cu tarie ca ce nu exista, nu poate forma o comunitate.

Renunta la viata cu pas cu pas si inchide o usa in fata lui, iar ceea ce ii mai ramane este o alta usa. Faptul ca el se roaga pentru moarte si faptul ca se va intalni cu oameni morti, fara perspectiva mortii, devine un fel de Kafka pe roti”.

Serban Pavlu si Richard Bovnoczki. Forta interpretarii ridicata la nivelul artei.

Cei doi actori isi sustin replicile, le completeaza si se metamorfozeaza, in final. Suntem pe un peron in asteptarea urmatorului Sunset Limited. Restul e arta.

“Nu renunt la renuntare. Vreau ca asta sa ma duca la capat. Lucrurile in care cred sunt foarte fragile. N-o sa mai reziste multa vreme. Si nici eu. Dar nu asta e motivul deciziei mele. Cred ca este mai profund decat aceasta. Poti sa te obisnuiesti cu pierderea”.

The Sunset Limited se joaca din nou pe 25 septembrie, ora 20.00, la unteatru.

The Sunset Limited de Cormac McCarthy

Distributie: Serban Pavlu si Richard Bovnoczki

Traducerea: Ioana Pelehatai
Scenografia Vladimir Turturica
Regia Andrei și Andreea Grosu

Foto credit: unteatru

Durata: 100 min

Bilete aici.

Citește în continuare