Skip to content

Cele mai scumpe bijuterii vandute in istorie. Steaua Roz este cea mai scumpa piatra pretioasa din lume cu un pret de 63 milioane de euro

Dupa 20 de luni in laboratorul de taiere, diamantul Steaua roz a fost adjudecat in Hong Kong pentru 63 de milioane de euro.

La 59.60 carate si 12 grame intr-o nuanta de roz aprins, Steaua Roz este cea mai scumpa piata pretioasa din lume cu un pret de 63 milioane de euro platit catre casa de licitatii Sotheby’s in 2017 de bijutierul din Hong Kong – Chow Tai Fook. 

Steaua Roz este considerata a fi una din cele mari bogatii ale naturii atat in dimensiune dar si prin faptul ca are o culoare foarte clara, pura si intensa, cum numai 2% din diamantele din lume mai au. 

Ea a primit cea mai mare nota a unui diamant roz din lume dupa analiza Institutului de Pietre Pretioase American. A fost descoperit in 1999 in minele din Africa de catre De Beers, liderii in exploatarea diamantelor inca din 1888 si a fost taiat meticulos vreme de doi ani pentru a ajunge la forma potrivita pentru vanzare si purtare.

Apollo si Artemis au stabilit un nou record pentru o pereche de cercei – 51,8 milioane de euro

Denumiti initial Apollo si Artemis, cea mai scumpa pereche de cercei de diamant din lume vine in culori diferite – unul este roz iar celelalt este albastru deschis. Numele lor au fost schimbate in „Amintirea frunzelor de toamna” si „Visul frunzelor de toamna” si au reusit sa obtina 51,8 milioane de euro in licitatia Sotheby’s din 2017. Cumparatorul a fost un colectionar privat.

Apollo Blue are 14,54 carate iar Artemis Pink are 16 carate si impreuna formeaza unul din cele mai clare si pure cupluri de diamante din lume. De precizat ca numai 0,1% din diamantele minate au acelasi grad de limpezime. Diamantele au fost taiate in forma de para si puse pe suport de cercei iar numele originale au fost inspirate de doi dintre cei mai admirati zei din Olimpul Antic.  Apollo si Artemis erau frati gemeni, zeii frumusetii si ai puterii – o idee de marketing care a ajutat la vanzarea acestora peste pretul asteptat. 

Luna Albastra a fost un cadou de 43 de milioane de euro de la un tata pentru fiica de 7 ani

Luna Albastra a fost cadoul pe care unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din Hong Kong i l-a facut fetitei de 7 ani. L-a costat 43,7 milioane de euro si a redenumit diamantul special in „Luna Albastra a lui Josephine” in onoarea fiicei lui. 

Licitatia a durat 8 minute si jumatate, a fost facuta prin telefon de catre Lau si a setat un nou record mondial la vremea respectiva pentru cel mai scump diamant vandut in lume. De atunci, Luna Albastra a fost depasit de Steaua Roz si de perechea Apollo cu Artemis.

Joseph Lau a facut un obicei din a cumpara de la Sotheby’s si Christie’s cele mai pretioase diamante din lume pentru a le darui fiicelor sale. Dupa darul facut lui Josephine, fiica Zoe a primit un diamant albastru in valoare de 30 de milioane de euro si o brosa Cartier de 7,5 milioane de euro – fiecare dintre ele a fost redenumit dupa numele fetei – „Rosu Zoe” pentru brosa sau „Diamantul Zoe” pentru piatra pretioasa albastra.

Miliardarul asiatic a castigat la licitatie un alt diamant pentru Josephine – o bijuterie roz in valoare de 25,5 milioane de euro pe care a redenumit-o Scumpa Josephine – Sweet Josephine.

Sweet Josephine are 16 carate si 3,200 de grame fiind estimat la licitatia din Geneva din 2015 la un pret aflat intre 23 si 28 de milioane de dolari. A depasit asteptarile si a ajuns la 28,5 milioane de dolari.

Unul din cele mai mari diamante din lume a fost vandut unui britanic cu origini romane pentru 41 de milioane de euro

Cu o istorie ambigua, diamantul roz fara nume a facut valuri in anii ’50 cand Harry Winston i l-a vandut unui colectionar privat care l-a detinut pana in anul 2010. Dupa licitatia Sotheby’s din Geneva, piatra pretioasa achizitionata cu 41 de milioane de euro a primit numele de Graff Pink, dupa numele sefului companiei.

Detinatorul bijuteriei spectaculoase de 24,78 carate si aproape 5 grame este Laurence Graff, fondatorul faimoaselor magazine Graff Diamonds. Fiind un expert in domeniu, acesta a afirmat ca este unul dintre cele mai spectaculoase diamante pe care le-a vazut in cariera lui, care a inceput in 1953 cu un magazin in mijlocul Londrei. 

Graff s-a nascut intr-o familie de evrei: mama lui a fost Rebecca Segal, o romanca detinatoarea a unui business de tutun si ziare in Londra, iar tatal lui a fost Harry Graff, un croitor din Ucraina care facea costume pe care le vindea celor mai eleganti domni din societatea englezeasca.

Rebecca Segal s-a nascut la Botosani in 1910 si a parasit Romania 25 de ani mai tarziu alaturi de familia ei. S-a stabilit in Londra unde l-a cunoscut pe Harry Graff si au hotarat sa se casatoreasca cativa ani mai tarziu. In 1938, s-a nascut Laurence Graff care a dus o viata privilegiata. La 15 ani, Graff a fost dus de mama lui sa lucreze in atelierul unui bijutier din Londra iar 5 ani mai tarziu si-a aratat iubirea si recunostinta fata de mama lui prin numele primului sau magazin de reconditionat bijuterii vechi. L-a numit „Seagal’s”, dupa numele de familiei al mamei. 

De la Familia Regala a Indiei provine un diamant vandut cu 35 de milioane de euro

Descoperit in urma cu 300 de ani in pretioasele mine Golconda din India, diamantul roz de 34 de carate „The Princie Diamond” a fost vandut unui cumparator anonim in anul 2013 cu 35 de milioane de euro. 

Anterior, detinatorul diamantului a fost Familia Regala din Hyderabad – Nizam, una din cele mai importante familii regale ale Indiei. In 1960, l-au vandut catre Van Cleef & Arpels pentru 46 000 de lire sterline. In anii urmatori a fost expus in magazinul brandului din Paris primind numele „The Princie Diamond”. In 2013 a intrat in licitatia Christie’s din New York unde a fost vandut sub pretul asteptat de specialisti printr-un comparator aflat la telefon. 

Cel mai mare diamant portocaliu din lume are 14 carate si poarta numele The Orange. A fost vandut in 2013 cu 32 de milioane de euro unui colectionar privat.

Primul diamant alb din lista noastra este prins intr-un colier extraordinar cu smaralde si a fost creat de brandul elvetian De Grisogono. A fost descoperit in Angola in 2016 si a fost cumparat cu 30 de milioane de euro la licitatia Christie’s din 2017. Are 163 de carate si este cel mai mare diamant de acest gen care a fost scos la licitatie vreodata.

Oppenheimer Blue, unul dintre cele mai rare diamante din lume, si-a luat numele de la Sir Philip Oppeneheimer, seful cartelului mondial care controleaza si ajuta vanzarile de diamante. La „numai” 14.6 carate, diamantul de un albastru profund a fost vandut cu 52 de milioane de euro.

Exista cateva bijuterii raspandite in cele mai importante locuri din lume care sunt mult mai scumpe decat cele mentionate mai sus, dar care nu au fost vandute niciodata iar valoarea acestora, desi extraordinara, este pur estimativa.

Diamantul Speranta (HOPE) este una din cele mai valoroase pietre pretioase din lume – 225 de milioane de euro. La 45 de carate, a fost detinut de Harry Winston incepand cu anii ’50 pana cand acesta a hotarat sa il doneze Muzeului Smithsonian din Washington. HOPE este inconjurat de 16 diamante albe si atasat unui colier plin de diamante mici, stralucitoare.

La un pret estimativ de 180 de milioane de dolari, „A Heritage in Bloom” este creatia lui Wallace Chan, artistul chinez care a gandit o opera de arta unica cu lilieci si fluturi la care s-a muncit peste 47.000 de ore.

„A Heritage in Bloom” are nenumarate pietre pretioase care strang impreuna 383 de carate: 600 de diamante roz, 114 de jadeit, 72 de jad alb si 19 diamante transparente.

Brosa cu paun estimata la 100 de milioane de dolari a fost creata ca un exemplu de extravaganta si frumusete de Graff Diamonds si expusa in 2013. Desi mijlocul bijuteriei este marcat de un diamant destul de mare de culoare albastra de 20 de carate, spectacolul vizual este creat de amestecul de diamante de toate felurile – galben, portocaliu, roz si alb-transparent. Are 120 de carate in total si include 1305 de diamante.

Citește în continuare