Skip to content

Cursuri de step cu Adrian Nour, unul dintre ce mai cunoscuti actori de musical din Romania

Adrian Nour, unul dintre cei mai experimentați actori români în producțiile de musical și teatru-dans, a anuntat deschiderea unui nou sezon de cursuri de step la scoala pe care a infiintat-o in urma cu doi ani, sTAP Studio.

“E, cred, prima scoala de tap-dance din Romania (adica, mai pe romaneste, de step). Totul a inceput din dorinta mea egoista de a studia alaturi de altii. Pentru ca invatandu-i pe altii, inveti si tu. Am fost nevoit sa imi pun la punct o „programa”, un plan de lucru, sa imi explic mie, in primul rand, principiile de baza, sa gandesc cateva coregrafii originale pentru fiecare grupa de cursanti. M-a ajutat experienta de peste 10 ani care a inceput odata cu intrarea in compania de teatru condusa de Dan Puric.”, marturieste Adrian Nour.

Cursurile sunt deschie atat actorilor profesionisti cat si amatorilor care vor sa invete step ca o forma de sport si de relaxare a mintii. O sedinta de step dureaza 90 de minute, costa 50 de ron si e spectaculoasa prin exercitiul in sine pentru ca te invata sa te uiti la propriul corp ca la un instrument musical. Mai multe detalii puteti gasi aici.

Nour a invatat cu prima companie de step din Romania, Compania Dan Puric unde s-au format in anii 2000 o parte importanta din actorii care au jucat mai tarziu in musicaluri.

Adrian Nour a deținut roluri principale in musicalurile “We Will Rock you”, “Fantoma de la Opera”, ”My Fair Lady” si “Mamma Mia!”, dar si in producțiile de teatru dans “D’ale noastre” si ”Folia, Shakespeare & Co” in regia si coregrafia lui Gigi Caciuleanu, precum si in spectacolele lui Dan Puric, “Don Quijote” si “Royal Fashion”. A fost finalist la Vocea Romaniei (2013) si a facut parte din juriul emisiunii ”Canta acum cu mine”. Este masterand la catedra de Jazz la Conservatorul din București si a regizat si realizat coregrafia unui spectacol din compania Dan Puric, „Necuvinte”.

“In compania lui Dan  Puric m-am virusat pentru totdeauna cu pasiunea pentru step. De la el am invatat primii pasi, apoi am pierdut (sau castigat) sute de ore cu studiul si urmaritul maestrilor aia mari pe internet. Dupa Fred Astaire si Gene Kelly (pe care incercam sa-i imit inca de mic) au urmat negrii aia liberi, marii improvizatori, care m-au facut sa ascult si sa dansez altfel. Si, cumva, tap-ul m-a facut sa ma apropii si mai mult de jazz pentru ca, de fapt, au o istorie comuna. Tap-dance-ul care ma intereseaza pe mine este jazz. E in primul rand muzica.. si o faci dansand. Fiecare miscare se vede dar, ce e minunat, se si aude. Dansand canti. Si mai si slabesti..  Pentru ca e, mi-a spus o cursanta, si un fel de cardio„, spune Adrian Nour care viseasa sa creasca o comunitate activa de practicanti de step si sa faca in curand si un festival de profil, asa cum exista in multe alte tari.

Pe Adrian Nour il puteti vedea pe 13 si 14 noiembrie la Sala Palatului in musicalul „We Will Rock You”, bilete aici .

Step-ul isi are originile in dansul spaniol Flamenco si este o fuziune intre ritmul negrilor americani si bucuria spaniolilor emigranti

Flamenco apare in acte ca dans traditional inca de la sfarsitul anilor 1700, dar a fost nevoie de aparitia vodevilului pentru a se forma cupluri care sa foloseasca aceeasi tehnica de dans si sa o duca in alte ritmuri. Desi noi cunoastem acum step-ul gratie lui Fred Astaire sau Gene Kelly, Bill Bojangles Robinson e cel care a avut curajul sa aduca in show-urile de vodevil aceste miscari de dans, combinate cu o tehnica de percutie a dansului din Irlanda.

Mrs Bojangles a avut curajul sa faca un numar propriu de step in show-uri in 1904-1908, ceea ce era foarte neasteptat pentru o persoana de culoare. A devenit foarte faimos si a ramas in istoria cinematografiei gratie rolurilor in care a avut-o partenera pe Shirley Temple.

El e personajul principal din cantecul de mai jos.

Citește în continuare