Skip to content

Vinul si vacanta – destinatii viticole spectaculoase, de peste tot din lume

“Nicio masa fara un vin bun”, insa ce ar fi ca asta sa se aplice si in cazul destinatiilor de vacanta? “Nicio vacanta fara o zona viticola de vizitat” ar fi cu adevarat o alegere inspirata si asta pentru ca orice loc in care podgoriile de vita de vie sunt celebre ofera multe alte atractii turistice care va pot face sederea si mai placuta. 

Iata un mic ghid al acestor destinatii viticole spectaculoase, de neratat in cazul in care va ganditi sa organizati astfel de vacante in perioada urmatoare. 

Valea Douro, Portugalia 

Douro Valley are o traditie de 2000 de ani in cultivarea vitei de vie si producerea unor vinuri de calitate superioara, cel mai cunoscut, simbolul regiunii, de altfel, fiind vinul de Porto. Valea Douro este parte a Patrimoniului UNESCO, ceea ce inseamna ca odata ce veti ajunge aici nu va veti bucura numai de savoarea deosebita a vinurilor, ci si de peisaje si locuri uimitoare. 

Tururile se organizeaza in general in partea centrala a vaii, existand optiunea si a unor tururi pe apa. Aveti grija sa nu ratati oraselul viticol Pinhao sau Lamego, “capitala culturala a regiunii”, un oras animat, aproape de toate celelalte atractii turistice. 

Daca veniti din Porto, opriti-va si si in Amarante, langa raul Tamega, acolo unde veti avea ocazia sa degustati cele mai bune dulciuri preparate traditional. 

Toscana, Italia

O escapada in Italia este intotdeauna binevenita, iar cand aceasta include si Toscana, garantat veti trai o experienta de neuitat. Chianti este una dintre cele mai frumoase zone ale regiunii, cu ale ei dealuri si podgorii nesfarsite, privelisti fermecatoare si, bineinteles, crame in care va puteti opri pentru a degusta faimosul vin Chianti. 

Daca la aceasta imagine mai adaugam si tururile cu ghiduri specializati care va vor arata cum se degusta corect vinul si cu ce preparate sa il asociati, dar si fermele traditionale, castelele si oraselele medievale, e clar ca urmatoarea pe lista de calatorii ar putea fi chiar Toscana. 

Cum zona este faimoasa nu doar pentru podgorii de vita de vie si vinuri, ci si pentru orasele medievale, pline de cultura si traditie, asigurati-va ca in drumul vostru treceti si prin Siena, Volterra, Talamone sau Monteriggioni. Un loc special pe lista ar trebui sa il aiba si Colle di Val d’Elsa, “orasul cristalului”, cum i se mai spune. 

Marlborough, Noua Zeelanda

Pe cat de indepartata, pe atat de frumoasa si spectaculoasa este Noua Zeelanda, mai ales daca alegeti sa vizitati zona viticola Marlborough. Regiunea a pus Noua Zeelanda pe “harta internationala a vinului” in anii ’80, asta datorita vinurilor Sauvignon Blanc de o calitate exceptionala. Marlborough s-a dezvoltat de atunci constant, pe toate planurile. 

Asadar,opriti-va mai intai in Blenheim, cel mai popular oras din Marlborough, dupa care alegeti-va un tur in Valea Wairau, cea mai insorita si uscata regiune din Noua Zeelanda, cea care, de altfel, adaposteste jumatate din cramele zonei.

Agentiile locale ofera tot felul de tururi cu masina, autocarul sau bicicleta, tururi in care veti descoperi cramele din zona, dar si restaurante si magazine artizanale cu tot felul de bunatati locale, de la miere si sofran pana la nuci de pin sau preparate din carne de vanat salbatic. 

Omaka Aviation Heritage Centre va va oferi o frantura de istorie prin numeroasele obiecte datand din timpul celor doua Razboaie Mondiale, iar plimbarile in Wither Hills Park va vor dezvalui cele mai spectaculoase peisaje ale zonei. Si, pentru ca experienta in Noua Zeelanda sa fie completa, mergeti si pana la plajele din Whites Bay sau Robin Hodd Bay. 

Bordeaux, Franta

Aflata de-a lungul raurilor Garonne si Dordogne, regiunea viticola Bordeaux este faimoasa peste tot in lume pentru vinurile produse aici. Peste 85% dintre acestea sunt vinuri rosii, insa zona  mai este cunoscuta si pentru vinul alb Sauternes si pentru Petrus, un vin rosu rar, foarte scump. Zona podgoriilor de vita de vie si a castelelor poate fi vizitata foarte usor printr-un tur facut cu taxiul, masinile avand inauntru inclusiv un bar pentru degustat vinuri. 

Daca ajungeti in Bordeaux, trebuie neaparat sa vizitati La Cite du Vin, un centru cultural modern, de fapt o celebrare a vinului prin tot felul de metode uimitoare. Cladirea muzeului este ea insasi spectaculoasa, forma evocand legatura dintre vin, rau si oras, amintind de forma pe care o are vinul atunci cand este turnat in pahar. 

Pe langa privelistile senzationale, podgoriile de vita de vie si vinurile exceptionale, in orasul Bordeaux veti descoperi la fiecare pas cate ceva, fiind recunoscut in special pentru cladirile cu arhitectura gotica. 

Valea Napa, Statele Unite ale Americii 

Cea mai cunoscuta zona viticola din California, Napa Valley atrage peste 3 milioane de vizitatori in fiecare an, fiind faimoasa pentru vinurile sale Cabernet Sauvignon, premiate in toata lumea. Valea Napa se afla la doar o ora si jumatate de San Francisco si adaposteste peste 400 de crame, cele mai multe fiind afaceri de familie. Datorita numarului mare de vizitatori, pentru a le vizita trebuie sa va faceti programare inainte de a ajunge aici. 

In Napa nu trebuie sa ratati orasul St. Helena, cu o multime de crame si cele mai bune vinuri din zona, dar si o filiala a Institutului Culinar American, ceea ce promite o experienta culinara unica. 

Citește în continuare