Skip to content

Fetita soldat este povestea lui Ami care se joaca de-a v-ati ascunselea printre amintiri

 “Fetita soldat” in regia Silviei Roman, cu premiera in 2016, este o productie realizata in cadrul programului 9G (Noua Generatie) la TNB. Spectacolul, dupa textul Mihaelei Michailov, este in doua interpretari Silvana Mihai si Cristina Juncu, si se poate vedea in aceasta stagiune pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Un spectacol plin de candoare despre lumea unei fetite de 9 ani care incearca sa-si explice singura niste realitati dureroase

Dramaturgul Mihaela Michailov a creat un basm modern pentru toate varstele si toate timpurile. Povestea fetitei Ami, care isi doreste sa “devina soldata” pentru a putea sa-si apere bunica de orice rau i s-ar putea intampla, este povestea copiilor care au fost crescuti in siguranta, cu iubire si cu libertatea la visare, de o bunica.

La 5 ani Ami si-a pierdut mama. Tatal ei s-a recasatorit iar ea a ramas in grija bunicii. Patru ani mai tarziu, in casa in care a crescut, printre borcanele cu dulceata, acvariul cu pesti, scara interioara, papusile invechite si soldatetii de plumb, fetita isi face propriul joc – in decorul imaginat de cele doua scenografe (Bianca Vesteman si Sabina Vesteman ) -, in care eroii intotdeauna castiga.

Spectacolul este un joc de-a v-ati ascunselea printre amintiri si incepe iduiosator: Ami scoate toate papusile dintr-un cufar vechi, le asaza pe scaunele din fata publicului si le vorbeste despre ceea ce va urma. Fetita se piteste cand aude vocea bunicii (Mariana Mihut) in locurile care ii aduc aminte de caldura si simplitatea casei ei si isi construieste un adevarat univers, in care bunica are puterea absoluta si detine toate intrebarile si raspunsurile posibile.

Eu cand o sa fiu mare o sa ma fac “soldata”

Spectacolul pune accentul pe inocenta si candoarea fetitei de 9 ani, pe ambiguitatea actelor sale, pe durere si singuratate, dar pastreaza parfumul copilariei si al clipelor petrecute de cele doua, chiar daca totul pare o joaca de-a viata si de-a moartea.

La intrebarea clasica pe care adultii o adreseaza copiilor: “tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” Ami raspunde hotarat:” vreau sa ma fac soldata, pentru ca vreau sa o apar pe bunica bolnava”. Astfel, ea creeaza o intreaga strategie de aparare a bunicii cu ajutorul soldateilor de plumb. Pentru evidentierea substratului dramatic, regizoarea (Silvia Roman) gaseste o solutie prin ilustrarea fiecarei situatii cu grija si cu umor fin.  Ami imagineaza diferite strategii iluzorii de reparare a unei realitatii dureroase, pentru ca odata cu pierderea bunicii ea isi pierde si inocenta.

Silvana Mihai (varianta vazuta de urban.ro – n. red) este autentica si pastreaza, cu umor si sensibilitate, delictatetea fetitei de 9 ani. Actrita reuseste prin atitudine si forta interpretarii sa faca un spectacol care ridica intrebari serioase si necesare despre viata, moarte, societate, toleranta si educatie. In completare, regizoarea vine cu imaginea teatrala cu noi sensuri prin proiectii (filmare si montajul video ii apartin lui Adi Bulboaca), pentru sublinierea demersului metaforic al textului. Muzica originala datorata lui Bogdan Balea completeaza armonios atmosfera reprezentatiei.

Fetita Soldat

regia: Silvia Roman

Distributie: Silvana Mihai/ Cristina Juncu; cu participarea Marianei Mihut (inregistrare)

Durata: 1 h si 20 min

Bilete aici.

Citește în continuare