Skip to content

Traseul expozitiilor pe care ar trebui sa mergi in Noaptea Alba a Galeriilor

In aceasta seara are loc Noaptea Alba a Galeriilor 2019 asa ca ti-am pregatit un traseu personalizat al expozitiilor pe care ar trebui sa le vezi intre 18:00 si 00:00.

Pentru al 13-lea an consecutiv se desfasoara Noaptea Alba a Galeriilor – NAG. In 13 orase din Romania vor fi deschise usile galeriilor de arta, ale muzeelor, institutele culturale, spatii alternative, huburi creative si atelierele unor artisti cunoscuti. Este o sansa unica de a explora arta contemporana din Bucuresti intr-o experienta nocturna pe care o poti face mergand pe jos intre Nordul si Centrul capitalei.

In total, sunt 69 de locuri incluse pe harta NAG 2019 – lista completa o gasesti aici.

Mai jos isi propunem un traseu recomandat de Urban.ro care merita incercat in aceasta noapte. Include numarul magic de SAPTE locuri din lista oficiala NAG pe care vi le prezentam mai jos cu detalii despre expozitiile deschise in urmatoarele ore.

Harta Urban.ro pentru Noaptea Galeriilor 2019

Galeria Nicodim si lumea fantastica a lui Simphiwe Ndzube

„In the Order of Elephants After the Rain” este un univers imaginat de artistul sud-african Simphiwe Ndzube in Galeria Nicodim din Nordul Bucurestiului unde va sugeram sa incepeti Noaptea Galeriilor 2019. Este o experienta imersiva care va transporta intr-o lume fantastica.

Construit prin pictura, sculptura si interventie spatiala, universul lui Simphiwe Ndzdube aduce peisaje teatrale cu personaje care emuleaza atribute din lumea reala in timp ce invata cum sa devina propria creatie. 

Este o fuziune a mai multor lumi trecute prin contextul social si imaginatia artistului.

Adresa: Strada Baiculesti, nr.29, in incinta Combinatul Fondului Plastic.

Expozitia este deschisa intre 19:00 si 00:00.

Galeria Sector 1 si „Frumusetea constienta” a lui Yvonne Hasan

Tot in cadrul Combinatului Fondului Plastic se afla si Galeria Sector 1 care prezinta prima expunere a patrimoniului lui Yvonne Hasan intr-o galerie privata. 

Intitulata „Frumusete constienta” dupa scrierile uneia dintre cele mai bune prietene ale artistei, Nina Cassian, expozitia include reliefuri colorate si colaje cu imagini din cultura pop a anilor ’60-’70. 

Curatorul expozitiei a fost Adrian Buga care a facut o incursiune in lumea lui Yvonne Hasan prin conversatii cu prietenii, familia (artista a fost mama regizorului Alexandru Solomon) sau cei care i-au fost elevi.

Va recomandam sa cautati tapiseria „Mica Dansatoare” si sa observati atent cum Yvonne Hasan a reusit sa creeze dinamism din tesaturile colorate.

Adresa: Galeria Sector 1, Bucuresti. Strada Baiculesti, nr.29 in cadrul combinatului Fondului Plastic.

Expozitia este deschisa de la orele 14:00 la 01:00.

Muzeul de Arta Recenta si noile practici artistice intr-o expozitie de grup

GPS – Geometrii Post Sistem este expozitia temporara de la MARe – Muzeul de Arta Recenta pe care il gasiti pe harta Urban.ro in zona Primaverii-Aviatorilor.

Expozitia de la MARe este dedicata noilor tehnici si practici artistice, de la graffiti la arta digitala veti gasi un contrast puternic intre zona materiala a strazii si cea virtuala a internetului. Va fi o calatorie prin arta prezentului si a viitorului de care s-au ocupat curatorii Erwin Kessler, Carola Chisiu si Dan Popescu.

Artistii din expozitie sunt: A.L.B (Andreea-Lorena Bojenoiu), Radu Comșa, Giulia Cretulescu, Roberta Curca, Lucian Hrisav, KITRA (Kitra), LostOptics, Florentina Otari, Pandele Pandele, Popa Laurian, Mircea Popescu, Constantin Rusu, Virginia Toma, Alexandru Wams.

Tot in Muzeul de Arta Recenta puteti explora si expozitia permanenta „Diversitate stilistica cu raspundere limitata”. Selectia se concentreaza pe arta romaneasca creata intre anii ’60 si prezent, din perioada in care a iesit de sub controlul stalinistilor si a intrat sub comunisti (1965), inclusiv eliberarea cenzurii din 1989.

MARe a pregatit si muzica pentru seara aceasta cu DJ Corvin care va mixa pana la miezul noptii, la parter.

Adresa Muzeului de Arta Recenta este Bulevardul Primaverii, nr.15.

Expozitia MARe din Noaptea Galeriilor 2019 este deschisa intre 19:30 si 00:00.

AnnArt Gallery si drumul spre Las Palmas al lui Mircea Novac

Ne apropiem de Calea Victoriei cu o oprire la AnnArt Gallery, galeria deschisa in 2011 care a expus in trecut operele unor artisti precum Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu sau Paul Negu. 

La mijlocul strazii Paris, intr-o cladire neo-romaneasca din anii ’20 veti putea explora un alt univers plin de culoare prin cele 10 lucrari in ulei pe panza si 8 colaje create de Maurice Mircea Novac in expozitia ‘The Road to Las Palmas”.

Mircea Novac este unul dintre artistii reprezentativii ai anilor ’80 cu expozitii personale in Germania si Olanda, unde a si locuit cativa ani. Novac a expus si in Galeria Halcyon din Londra sau in New York in Galeria Jacob Atma.

Lucrarile din expozitia AnnArt Gallery aduc „ruinele romantismului si halucinatii hiperrealiste” asa cum le descrie istoricul de arta Pavel Susara.

Adresa AnnArt Gallery este strada Paris, nr.39.

Expozitia din NAG 2019 este deschisa intre orele 19:00 si 02:00.

DIPLOMA, expozitia care aduce in fata noile talente din Universitatile de Arte

Drumul continua prin centrul Bucurestiului, in Piata Revolutiei in fostul restaurant Cina. Acolo va avea loc seara de deschidere DIPLOMA, festivalul care aduce in fata noua generatie de creativi romani.

A sasea editie DIPLOMA reuneste peste 120 de momente din lucrarile de diploma ale tinerilor absolventi de facultati creativ-vocationale din Romania: arhitectura, grafica, moda, pictura, sculptura, arta murala, ceramica si foto-video. Pe langa acestea, veti vedea si expoziii dedicate celor mai influente Universitati de Arta si Design de la noi: Cluj, Timisoara si Bucuresti.

Fiind seara de deschidere, este posibil sa mai fie aglomerat asa ca daca nu reusiti sa va bucurati de ideile tinerelor talente, expozitia ramane deschisa pana pe 20 octombrie in acelasi loc. Detalii pe site-ul DiplomaFestival.ro.

Designul expozitiei a fost gandit de arhitectul Atilla Kim. Muzica va fi asigurata de DJ Vlad Dobrescu.

Adresa este strada C.A. Rosetti, nr.3, vizavi de Muzeul National de Arta al Romaniei.

Expozitia DIPLOMA este deschisa intre orele 19:00 si 01:00.

Galateca aduce 3 evenimente: o experienta multimedia, un live performance si o expozitie despre relatiile toxice in cuplu.

De la DIPLOMA puteti traversa strada la Galateca, Galeria de arta contemporana si design unde se vor desfasura trei evenimente.

Mircea Moroianu a pregatit o expozitie de autor. „Toxic Two” vine cu lucrari care abordeaza tipologiile de relatii toxice in cuplu: manipularea partenerului, masculinitatea toxica, intarzierea maturizarii si dependenta de parinti.

Stilul lui Mircea Moroianu este analitic si minimalist, ca un comentariu social despre viata de zi cu zi.

Al doilea proiect pe care il puteti vedea la Galateca in Noaptea Galeriilor 2019 este „Arta la intrare. Schimbare”, un pop-up cu lucrari inscrise in concursul care promoveaza folosirea realitatii augmentate pentru a crea experiente multisenzoriale. Va trebui sa descarcati aplicatia mARker pentru acest vernisaj.

Al treilea proiect este semnat de Diana Rosca: un live performance intitulat “Avem la vanzare perne pentru desteptare” care vorbeste despre granita insesizabila dintre marketing si arta.

Adresa este strada C.A. Rosetti, nr.2-4.

Expozitiile Galateca din aceasta seara sunt deschise de la 19:00 pana la 01:00.

Galeria Rotenberg – Uzunov ii dedica o noapte lui Piliuta

Incurcat in socoteli de Constantin Piliuta, 1964

In inima Bucurestiului, pe strada de langa Ateneu veti putea incheia Noaptea Galeriilor 2019 la Rotenberg – Uzunov.

Pentru ca are programul cel mai generos si e deschisa pana la 3 dimineata, puteti vizita expozitia de pictura si desen semnata de Constantin Piliuta si dupa miezul noptii.

„Piliuta 90” sarbatoreste 90 de ani de la nasterea artistului roman decedat in 2003. A fost cunoscut ca fiind unul dintre pictorii care a sustinut cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu semnand tabloul „Eroii neamului” cu liderul comunist si domnitorii romani Stefan cel Mare, A.I. Cuza si Mihai Viteazu in spatele sau.

In contrast cu aceasta imagine, una dintre cele mai valoroase lucrari ale lui Constantin Piliuta a fost „Balerine” vanduta la Artmark in 2011 cu 15.500 de euro. Multe dintre tablourile sale oscilau intre flori, strazi si siluetele dansatorilor ca subiecte principale.

Adresa: strada Constantin Esarcu, nr.1

Expozitia Rotenberg – Uzunov din Noaptea Galeriilor 2019 este deschisa intre 19:00 si 03:00.

Citește în continuare