Skip to content

Cu copiii la festival – mic ghid de conduita pentru parinti

Mergeti tot timpul la concerte, festivaluri si tot felul de evenimente, iar de cand cel mic a mai crescut va ganditi sa il luati si pe el cu voi? O astfel de experienta poate fi interesanta atat pentru copii, cat si pentru parinti, dar asta atata vreme cat “va faceti temele” inainte si stiti ca un eveniment alaturi de cel mic nu e ca oricare altul.

Pentru a va distra si simti bine, el si voi, iata mai jos un mic ghid de conduita care sa va ajute in acest sens. Unele detalii sunt de bun simt, la altele poate nu v-ati fi gandit, dar tot e bine sa plecati la drum/concert pregatiti.

1). Studiati bine programul concertului, festivalului sau al evenimentului la care mergeti

Ideal ar fi ca festivalul sau concertul la care mergeti sa aiba si activitati dedicate copiilor sau macar de interes pentru cei mici. In plus, asigurati-va ca evenimentul nu este unul prea lung sau ca exista o zona mai libera unde mai puteti merge cu copiii din cand in cand. Daca aveti prieteni cu copii care v-ar putea insoti, cu atat mai bine.

2). Fiti siguri ca genul concertului/festivalului este unul potrivit copiilor

Chiar daca ar putea parea de la sine inteles, tot exista riscul sa va mai scape unele detalii legate de spectacolul din acea zi. Artistii concep tot felul de showuri, asa ca asigurati-va ca cel ales pentru a merge impreuna cu cel mic nu este unul nerecomandat copiilor.

3). Alegeti un festival “kid-family” friendly sau unul cunoscut atunci cand copilul este foarte mic

Si bebelusii merg la festivaluri, insa in acest caz trebuie si mai multa precautie. Tocmai de aceea, alegeti un festival cunoscut voua, la care ati mai fost sau unul mai mic, special pentru copii si familii, cu o zona de camping  sau alte facilitati pentru bebelusi si copii mici. Un astfel de eveniment ar trebui sa listeze toate informatiile acestea pe site, asa ca intrati si cititi sau, pentru daca mai aveti intrebari, dati-le un email organizatorilor.

4). Familiarizati-i pe copii cu muzica pe care o vor asculta la concert

Organizatorii festivalului La Petite Ecole Du Jazz din Montreal i-au sfatuit pe parintii care se gandeau sa vina la eveniment cu copiii sa puna in practica un mic truc. Inainte de orice concert sau festival, spun ei, este bine sa le puneti copiilor muzica pe care o vor asculta acolo. Astfel, ei vor fi familiarizati cu acel stil, iar voi veti sti si cum reactioneaza la auzul acelor ritmuri.

5). Nu uitati de accesoriile si jucariile preferate, in cazul in care se instaleaza plictiseala

Oricate activitati sau locuri interesante ar avea acel festival, este posibil ca, la un moment dat, cel mic sa se plictiseasca, sa devina agitat si sa inceapa sa planga. Pentru a evita astfel de momente, nu uitati sa luati jocuri si accesorii cu care cel mic este deja obisnuit. Astfel, ii veti atrage atentia, se va mai linisti si veti trece cu bine peste acest episod.

6). Faceti-va plinul cu apa, fructe si gustari sanatoase

Concert, festival sau alt eveniment – nu conteaza! Important e sa aveti la voi apa, fructe proaspete si tot felul de gustari sanatoase, dar si delicioase, cum sunt, de exemplu, batoanele cu nuci si fructe uscate. Setea si foamea duc la plans, iritabilitate si tot felul de reactii din partea copiilor, asa ca mai bine sa fiti pregatiti.

7). Achizitionati-i copilului casti colorate, haioase, cu ajutorul carora sa fie “in trend”, dar si protejat de muzica prea tare

Aproape sau mai departe de scena, muzica poate fi prea tare pentru un copil, in special pentru un copil mic. Cu toate astea, cu o pereche de casti moderne si “in trend” rezolvati si problema zgomotului. In carucior, dormind dus, cu castile colorate pe cap, iar voi dansand in jurul lui – suna bine scenariul asta, nu-i asa?

8). Luati-i celui mic o bratara separata pe care sa ii scrieti numele si numarul vostru de telefon

Sa fiti tot timpul atenti la copilul vostru, in timpul unui concert sau festival, cand e mare galagie si aglomeratie, nu e atat de simplu pe cat ar crede unii. Bineinteles, nu trebuie sa il scapi din ochi, dar ca masura suplimentara de precautie, scrieti-i pe bratara de festival sau pe o alta cumparata de acasa numele si numarul vostru de telefon.

9). Vorbiti-i mai mult despre ce se intampla la un festival si cum ar trebui sa procedeze in cazul in care se pierde de voi

Daca copilul este destul de mare, ii puteti explica mai multe despre ce este si ce se intampla in general la un concert sau festival. Acasa, dar si acolo, la fata locului, aratati-i care sunt persoanele din organizare (in general, au tricouri de o anumita culoare), care este punctul de informare sau spuneti-i ce sa faca in cazul in care se rataceste in multime.

10). Nu ratati distractia – nici voi, nici el!

Concertele si festivalurile sunt despre bucurie, muzica, conectare cu ceilalti si momente placute. Asadar, dati-va frau liber sentimentelor, dansati pe ritmurile preferate (si cu siguranta cel mic va dansa alaturi de voi), cumparati-va tot felul de obiecte simbolice care se comercializeaza la festival, faceti-va poze care sa marcheze momentul si explicati-i celui mic tot ce se intampla pe scena. Doar astfel veti petrece timp de calitate impreuna, bucurandu-va totodata si de eveniment.

fotografii Profimedia

Citește în continuare