Skip to content

Noiembrie – luna curajului pe urban.ro

Urban.ro isi alege in fiecare luna o tema – valoare in care redactia crede, tema care se regaseste apoi in articole in sectiunea “Special”, dar e ca un fir rosu si pentru alegerea unor subiecte la interviurile noastre.

Am vorbit despre regalitate in septembrie odata cu lansarea filmului Downton Abbey, in octombrie am vorbit despre bun simt si maniere pe care ar fi frumos sa le respectam la iesirile in spatiu public (si acasa, desigur), iar in noiembrie va propunem sa vorbim despre CURAJ.

E o luna in care ar trebui mai mult ca oricand sa avem curajul sa ne exprimam opinia mergand la vot. Noi, urban.ro, nu facem politica si nu vom scrie despre asemenea subiecte insa ne-am propus ca in noiembrie sa va aratam cateva exemple de artisti al caror destin profesional s-a schimbat fundamental pentru ca au avut curaj si au luat atitudine impotriva lucrurilor care-i deranjau.

Ar fi putut rata? Desigur, unii au si ratat de cateva ori pana au ajuns la succesul pe care si-l doreau. Altii inca sunt pe drumul catre acel succes. Toti ratam de multe ori si invatam din fiecare ratare lucruri care ne ajuta sa fim mai buni la urmatoarea provocare.

Curajul de a pleca in alta tara, sa o iei de la capat, sa creezi in alta limba cautand esenta si universalitatea fiecarei intamplari

 Tocmai am publicat un interviu cu o tanara regizoare care e si dramaturg, Alexandra Badea, care e noua senzatie in teatrul din Franta. A plecat la Paris sa studieze la Sorbona pentru ca voia sa scape de… fricile pe care i le formase scoala romaneasca – de la teama de esec, la teama ca nu poate conduce actorii sau nu poate avea o identitate care sa fie recunoscuta international. Sigur ca nu i-a fost usor, sigur ca munceste mult mai mult decat  ar fi facut-o in Romania, dar a avut luciditatea sa se priveasca “din afara” sa-si inteleaga adevaratele nevoi si curajul sa riste pe un drum nou. Detalii aici

Curajul de a te lupta pentru tara ta, sa le fie bine celor din jurul tau, nu doar tie sau familiei tale

Avem pe ecrane  din acest week end in toata tara, un film artistic – fictionalizarea unor fapte reale – despre Regina Maria si momentul in care s-a luptat cu curaj si multa diplomatie pentru ca Romania Mare ( cu Transilvania si Bucovina ataate) sa fie recunoscuta ca tara la nivel international.

N-am mai avut de multa vreme un film artistic istoric, construit sa placa maselor, ca o poveste usoara spusa de actori mari, in costume frumoase. Dar istoria noastra – de multe ori tinuta departe de public – cand a fost vorba de adevarate acte de curaj si de patriotism ofera material foarte bogat care ne-ai putea inspira pe fiecare dintre noi sa avem mai mult curaj in deciziile noastre.

Istoria – ca documentar nu fictionalizarea faptelor – e adusa pe marile ecrane in doua filme care recupereaza partea pana la sosirea comunistilor – “Maria, Inima Romanilor” si “Razboiul Regelui, filme care au inceput un turneu national, cu intrare libera. Detalii aici.

Nu exista curaj, unde nu exista si frica. Bucurati- va de orice moment de teama pentru ca el va poate conduce pe un drum nou de dezvoltare

Curajul in arta, ca si in viata, e o optiune pentru cei cu caractere puternice. Cei care au un vis mare si se lupta, facand sacrificii, ca sa si-l indeplineasca. Va veti intalni in aceasta luna cu multe alte exemple de romani sau straini care au schimbat prin crezul lor artistic nu doar propria viata, ci si lumea din jurul lor. Speram sa fie o inspiratie pentru fiecare dintre voi.

Curajul apare doar alaturi de frica, altfel orice intamplare e in marja de normalitate. Dar cand frica e din ce in ce mai mare si cand in interiorul nostru apar avalanse de ganduri despre ce ar putea fi rau, se creeaza o energie atat de puternica incat, daca avem incredere in noi, am putea muta muntii din loc.

Ceea ce va dorim fiecaruia dintre cei care ajungeti aici, pe urban.ro

Citește în continuare