Skip to content

Exclusiv: Radu Apostolescu, de la creatorul emag la producatorul unui film artistic care are toate sansele sa impresioneze mai multe generatii – Maria, Regina Romaniei.

Cand creatorul emag, Radu Apostolescu, a anuntat ca va investi in studioul de productie de filme si reclame Abis, toata lumea s-a intrebat cum vor arata produsele care il vor avea si pe el pe generic drept producator de film.

Cu experienta dezvoltarii business-urilor importante din online, Apostolescu are o intelegere mult mai in detaliu a ceea ce iubeste publicul decat ceilalti producatori de film, asa ca primul film cu el ca producator este unul istoric, de fictiune, film artistic, cu actori foate mari si o impresionanta desfasurare de forte: Maria, Regina Romaniei.

Filmul o are in rolul principal pe Roxana Lupu care a lucrat in Anglia pentru filme produse de BBC inspirate de istoria regala britanica, dar si pe Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Bratianu), Emil Mandanac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson) si e o perspectiva surprinzatoare sa vezi marii oameni de stat dintre cele doua razboaie mondiale luand chipul unor actori romani foarte cunoscuti, dar care au fost transformati conform fizionomiei epocii.

Cum ai ajuns sa faci investitii ca producator de film? Pentru ca e un drum lung de la medicina, la investitii in e-commerce si alte produse in online pana la film?

Asa cum am ajuns si de la medicina la comert online. Privind de departe este destul de simpla calea si urmeaza acelasi model – pasiune pentru un domeniu, implicare si multa munca. Pana acum mi-am urmat pasiunile, mi-a placut foarte mult medicina dar mi-am dat seama ca practicarea ei este cu totul altceva decat stiinta, mi-a placut online-ul si am investit 13 ani din viata si cred ca am realizat ceva. Acum am ajuns la film prin investitia in Abis Studio, casa de productie prin care au trecut multe reclame exceptionale pe care le-am vazut pe tv cu totii, dar si postproductia multor filme romanesti si chiar cateva productii proprii. 

Colegul tau de business, Gabi Antal, e unul dintre producatorii romani care a lucrat cel mai mult pentru productiile straine care s-au facut la noi… Ai vazut vreunul dintre filmele la care a lucrat? (Cold Mountain e cel mai mare, dar si Undeva la Palilula al domnului Silviu Purcarete sau O luna in Thailanda al lui Paul Negoescu)

Bineinteles ca am vazut multe dintre filmele care au trecut prin mana lui Gabi, care este unul dintre extrem de putinii producatori romani cu o experienta uriasa in cinematografie, mai mare chiar decat discretia cu care isi face treaba de 20 si ceva de ani.

 Ai fost genul de producator care a vrut sa stie totul despre filmul in care a investit? Ai citit scenariul, ai avut pareri despre distributie sau montaj, sau despre alti membri ai echipei – regizorul, operatorul?

Hai sa spunem ca sunt doar investitor pentru ca nu ma pot compara cu nimeni din echipa de productie ca background. Sigur ca am citit scenariul si am vrut sa stiu elementele esentiale, dar m-am limitat ca input in proiect la ce mi-a dictat bunul simt si flerul meu. Nu am fost implicat direct in productie, ci doar in momentele cheie cand au fost necesare niste decizii. Am participat la cateva zile de filmare, la dezbaterile pe montaj.

“Am fost socat citind scenariul (…) mi-am dat seama ca Regina Maria a fost poate cea mai importanta personalitate a istoriei noastre, cel putin cea recenta.”

Regina Maria (Roxana Lupu) si Ion Bratianu (Adrian Titieni), imagine din film

 Stiai dinainte povestea care sta la baza filmului Maria – Regina Romaniei, despre impactul Reginei Maria in recunoasterea Romaniei Mari, dupa Unirea de la 1918?

Stiam cateva franturi dar am invatat multe cu ocazia filmului. Am fost socat citind scenariul care stiu ca a fost documentat foarte riguros, la nivel de replica originala acolo unde s-a putut obtine informatia. Mi-am dat seama atunci ca Regina Maria a fost poate cea mai importanta personalitate a istoriei noastre, cel putin cea recenta.

 In acest context al interesului pentru istorie, si acest film si documentarele produse de John Florescu despre Regele Mihai si Regina Maria au avut super succes in primele lor proiectii. (Al vostru a avut super audienta la Films des Cannes, filmele lui John Florescu au fost si pe tv cu audienta de peste 2 mil). De unde crezi ca vine interesul romanilor acum pentru istorie, in special, regala?

Daca ne uitam la peisajul cinematografic aflam o parte din raspuns – filme istorice eu nu stiu sa se fi facut dupa Revolutie, iar cele dinainte sunt din alta epoca. Doar vidul asta creeaza o cerere latenta care se manifesta cand apare o astfel de oferta. Daca suprapunem personalitatea Reginei Maria despre care romanii cred ca au imagine foarte buna, dar blurata de lipsa concreta de informatii, daca mai punem fascinatia fireasca a oamenilor pentru familiile regale si viata lor, precum si frustrarea multora ca au avut parte in scoala sa invete doar o istorie denaturata si cenzurata, cred ca avem raspunsul complet: Avem nevoie de astfel de filme, chiar daca constientizam sau daca nu.  

Cand ai luat decizia sa investesti in acest film, acest val de interes pentru istoria regala a fost luat in calcul? Sau a fost mai degraba o dorinta de a ajuta la recuperarea unei parti de istorie?

Ideea filmului s-a nascut odata cu scenariul scris si documentat cu o pasiune incredibila de Brigitte si Denise. (n. redactiei – scenariul a fost scris de Brigitte Drodtoff, Maria – Denise Teodoru, alaturi de Ioana Manea si Alexis Cahill). Pe langa scenariu aveam si centenarul Unirii, centenarul european al sfarsitului primului razboi Mondial, deci toate elementele ca interesul pentru un personaj cheie al istoriei de acum 100 de ani sa fie maxim. Iar acest personaj, Regina Maria, mai este si nepoata Reginei Victoria supranumita si bunica Europei. Deci cum sa rezisti acestei liste de argumente? Si da, un beneficiu urias va fi recuperarea unei parti de istorie, asta daca filmul va avea o audienta mare. Iar beneficiul concret al recuperarii istoriei este puterea ei de a inspira, de a oferi modele, altele decat suntem obisnuiti.

 Ce iti place cel mai mult la acest film? Ce te face sa fii mandru ca ai fost parte din acest proiect? (banuiesc ca esti mandru pentru ca e o productie foarte reusita)

Mi-e greu sa-mi aleg un moment, poate cele de introspectie ale reginei, povestite ca un jurnal, mai multe pe parcursul filmului. Cred ca reusesc sa redea foarte uman drama si lupta prin care a trecut atat din postura publica cat si personala. Si discursul Regelui de la final mi se pare foarte bine realizat si inchide perfect atat intreaga poveste. cat si personajul destul de discret al acestuia.

 Esti cinefil de felul tau? Acum niste ani citeam pe blogul tau cateva recomandari de spectacole si am fost surprinsa ca mai ai timp si de spectacole.

Da, vad destul de multe filme si nu numai, am fost multe showuri de la cele de pe Broadway pana la Cirque du Soleil in Vegas. Mi se pare fascinanta lumea asta a spectacolului si tehnologia la care s-a ajuns. Recomand oricui sa mearga la marile showuri de afara, sunt o experienta incredibila.  

 Care sunt filmele tale preferate?

Lista scurta sau lunga? J Forest Gump, Interstellar, The greatest showman…asa primele 3 care imi vin in minte. Sunt multe altele.

Vei mai investi in cinematografie?

Probabil ca da, nu avem un alt proiect pe masa in momentul asta. Trebuie sa evaluam foarte bine ce se intampla cu acest film pentru ca pariul nostru este sa iesim din sintagma ‘film romanesc’ care nu este deloc una fericita. Ne dorim sa facem cinematografie pentru publicul larg, foarte larg, sa vina cat mai multi la cinema si sa fie inspirati de ceea ce vad. Este paradoxal, dar cei mai multi care fac cinematografie in Europa nu isi doresc asta. Si rezultatele se vad.

 Daca poti spune o valoare aproximativa a productiei… Sigur ca au fost mai multe surse financiare…

Au fost multe surse si le multumim tuturor celor care au inteles sa sprijine productia noastra. Sunt convins ca sunt multumiti de asocierea cu acest film, avem un feedback extraordinar din toate directiile. Productia a fost una mare direct prin specific, nu poti aborda biografia unei regine fara un buget consistent. Cred ca imaginea filmului spune multe despre buget.

 Familia ta a vazut filmul? Care au fost reactiile lor?

Intrebarea este de cate ori, nu daca. Am tot vazut filmul de cand avea aproape 2 ore si jumatate si am trecut prin multe etape pana la forma finala de 1 ora si 40 minute. Reactiile au fost foarte bune, pe cat de subiective or fi fost. (rade) Cel mai bun barometru cred ca sunt copiii si, din punctul asta de vedere, pot spune ca filmul este cel putin unul reusit.

Maria, Regina Romaniei intra pe ecranele din toata tara de maine, 8 noiembrie.

Citește în continuare