Skip to content

Destinatii europene mai putin cunoscute, perfecte pentru un Craciun traditional

Cum pregatirile pentru organizarea vacantei de Sarbatori dureaza, va invitam intr-un tur al destinatiilor mai putin cunoscute din Europa, potrivite pentru un Craciun traditional, cu targuri cu bunatati, colinde, brazi impodobiti si zapada.

Coburg, Germania

Farmecul targurilor de Craciun se simte parca cel mai bine in Germania, iar oraselul bavarez Coburg este unul dintre cele mai bune exemple. Cu aleile medievale, privelistile incantatoare ale vechiului castel Ehrenburg si casele “ca din turta dulce”, pe jumatate din lemn, care pastreaza inca multe dintre traditiile trecutului, o vacanta in Coburg se aseamana unei calatorii in timp. 

Casutele targului de Craciun sunt intotdeauna pline cu produse artizanale sau din ceramica, dar si cu preparate traditionale delicioase, de neratat fiind in special vinul fiert si carnatii Bratwurst. Dupa, schimbati un pic registrul si plecati intr-o plimbare romantica cu trasura prin orasul vechi, invaluiti fiind de aroma migdalelor prajite. 

Broadway, Anglia 

In Broadway, Anglia, va veti simti la inceput ca in “Colinda de Craciun” a lui Charles Dickens, dupa care veti extinde aceasta experienta pur si simplu la un vis de iarna din care nu veti mai dori sa va treziti. Orasul va cucereste mai intai prin casutele in nuantele mierii, puburile cu o atmosfera de sarbatoare, dupa care lucrurile devin inca si mai interesante odata cu galeriile de arta de talie internationala sau buticurile cu tot felul de lucruri chic. 

Broadway Late Night Christmas Shopping este varianta “targului lor traditional”, locul in care porniti intr-o vanatoare de chilipiruri contra cronometru, ascultati colinde live, asistati la tot felul de numere de divertisment stradal si va bucurati de plimbari cu trasura. Trebuie sa stiti ca acesta nu este singurul eveniment de Craciun, in zona organizandu-se anual concerte si alte festivitati cum ar fi Winchcombe Christmas Festival sau Moreton Christmas Market. 

Tallinn, Estonia 

Bine ati venit in primul oras care a avut brad impodobit de Craciun, locul din care a plecat, de altfel, aceasta traditie. Capitala Estoniei este un vis pentru toti pasionatii de vacante de iarna traditionale, cu surprize la tot pasul, dar si activitati care sa va faca sederea aici una cu adevarat inedita. Orasul vechi al Estoniei este parte a mostenirii UNESCO, asa ca bucurati-va din plin de cladirile in culori pastel, felinarele vechi, stradutele pietruite, casutele din lemn ale targului care nu doarme niciodata si, bineinteles, de bradul impodobit care straluceste feeric pe fundalul alb al acoperisurilor acoperite cu zapada. 

Piata de Craciun este una dintre cele mai autentice din toate cate ati putea vizita, nu doar cu bauturi si preparate estoniene, dar si cu dantelarii, lana sau ornamente din lemn sculptate manual. Pe langa acestea, dati o fuga si pana la patinoarul in aer liber, satul de Craciun de la Muzeul Estonian sau pana la Kalev Marzipan Museum Rom, locul in care va veti asamba singuri figurine delicioase din martipan, Talinul fiind patria acestui desert. Iar daca mai adaugati pe lista si traseele de schi, saunele si cafenelele cu un aer clasic-modern fermecator, e clar ca ati ajuns in orasul perfect pentru Sarbatorile de iarna! 

Zagreb, Croatia

Poate nu ati fi pus Croatia pe lista voastra, insa Zagreb, votat trei ani la rand “orasul cu cel mai frumos targ de Craciun”, cu siguranta merita o sansa. Anul acesta, din 30 noiembrie pana pe 7 ianuarie, tot orasul se transforma intr-o poveste de iarna, cu tot felul de surprize si evenimente specifice. Mirosul de turta dulce si vin fiert, colectiile de arta prezente in galerii sau in magazinele din centru, atmosfera speciala, dar si una dintre cele mai frumoase scene ale Nasterii lui Iisus sunt doar cateva dintre minunile acestui oras. 

Decembrie este luna in care turisti din toata lumea vin sa viziteze Zagrebul si sa vada de ce targul de aici a fost votat cel mai frumos din Europa. Multi spun ca secretul sta in atmosfera continua de sarbatoare (casutele sunt “imprastiate” peste tot in oras), altii sustin ca decoratiunile, bucuria oamenilor si programul zilnic de activitati ar face diferenta, insa cel mai bine ar fi sa va planificati o vacanta aici si sa va convingeti singuri. 

Basel, Elvetia 

Considerat cel mai frumos oras de Craciun al Elvetiei, Basel va intampina cu aproape o suta de pini inalti, luminati in perioada Sarbatorilor care formeaza parca o poarta catre o alta lume. Centrul vechi al orasului este bine pastrat, cu cladiri vechi, luminite, decoratiuni si tot felul de magazine de-o parte si de alta a stradutelor. 

Basel are de fapt doua piete de Craciun in doua zone centrale, in Barfüsserplatz si Münsterplatz, in cel din urma fiind amplasat un brad inalt, decorat cu ornamentele celebrului decorator Johann Wanner. Cabanele mici, din lemn ale targului adapostesc peste 160 de comercianti cu tot felul de produse, de la waffle, carnati la gratar si vin fiert pana la obiecte artizanale si tot felul de cadouri si suveniruri. 

Citește în continuare