Skip to content

Instalatia spectaculoasa Floating Earth, creata de artistul britanic Luke Jerram, expusa pe raul Bega din Timisoara pana pe 10 decembrie.

Ultima luna a programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii demareaza cu o instalatie spectaculoasa de arta care va fi cu siguranta fotografiata de zeci de mii de persoane.

Festivalul de instalatii de lumina Lights On transforma raul Bega cu impresionanta instalatie Floating Earth, creata de artistul britanic Luke Jerram, care va fi expusa in perioada 1-10 decembrie pe apa, in zona Parcului Alpinet.

Sculptura sferica a planetei Pamant va pluti pe suprafata apei, intinzandu-si diametrul masiv de 10 metri pentru a dezvolta imaginatia fiecarui privitor in parte. 

In mijlocul agitatiei vietii noastre de zi cu zi, artistul Luke Jerram ne invita sa ne oprim si sa privim un spectacol vizual care sfideaza atat gravitatea, cat si conventiile.

“Sunt extrem de incantati sa revenim in Timisoara cu un moment artistic deosebit! Chiar daca v-am tinut putin in suspans, va asiguram ca asteptarea va merita din plin. Prin Floating Earth aducem lumina si arta mai aproape de inimile voastre, transformand raul Bega intr-o scena plina de magie si constientizare. Suntem entuziasmati sa impartasim aceasta experienta unica si sa construim impreuna conexiuni luminoase in cadrul comunitatii”, spune Andi Daiszler, initiatorul Lights On Romania.

Creatia aduce si un prilej pentru discutii dificile, dar necesare, despre schimbarile climatice si ce putem face noi, ca indivizi si societate, pentru a ne face stilul de viata sustenabil. 

Lights On Romania aduce in Timisoara si trei momente muzicale in perioada 1-10 decembrie, tot in zona raului Bega. 

“Intr-o anumita masura, piesele de arta actioneaza ca oglinzi, cred eu. Oamenii isi vad propria reflexie. Daca sunteti in proiecte de mediu, s-ar putea sa vedeti si sa aveti o experienta diferita de cineva interesat de astronomie sau poate de unii copii care nu au vazut niciodata globul. Experienta depinde de ceea ce aduceti in fata operei de arta, in primul rand. Totodata sper ca lucrarea sa poata oferi o experienta inaltatoare, pozitiva, dar si sa ii faca pe oameni sa isi puna intrebari despre punctul in care ne aflam (in ceea ce priveste criza climatica) si, de ce nu, sa-i faca recunoscatori ca traiesc pe aceasta planeta uimitoare”, explica Luke Jerram. 

Lights On este un festival de instalatii de lumina lansat de Asociatia Daisler la Cluj-Napoca in 2018. 

Evenimentul a reusit rapid sa-si atraga fani din toate randurile pentru ca promoveaza o noua nisa a artelor vizuale in spatii publice, activari urbane dintre cele mai inedite, dar si colaborari fascinante intersectoriale.

Lights On este organizat si creat de Asociatia Daisler din Cluj-Napoca si face parte din reteaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind infratit cu evenimente majore de la nivel international, precum festivalurile de lumina Canary Wharf Winter Lights, Glow Eindhoven sau Oslo Fjord. 

Citește în continuare