Skip to content

Ce putem invata pentru viata din sistemul creat de compania de dans – IT Dansa

Acest articol este destinat in primul rand tinerilor care vor sa faca o cariera in dans (e bine sa stiti despre IT Dansa si auditiile lor), dar si pentru orice artist care intelege ca devine mai bun in meseria sa ajutandu-i pe colegii de breasla sa fie mai buni.  

Este, desigur, si un articol pentru fiecare dintre spectatori care poate lua ca model de educatie si metorat pentru propria viata sistemul creat de IT Dansa.

Compania spaniola de dans IT Dansa a fost invitata la Intalnirile JTI in aceasta saptamana cu un spectacol care a continut trei momente cu coregrafii care foloseau tehnici diferite de dans si apartineau unora dintre cei mai importanti coregrafi ai momentului: Alexander Ekman si Sidi Larbi Cherkaoui 

Spectacolul a fost exceptional si publicul a aplaudat cu urale minute in sir. Ce a fost diferit si emotionant la acest show, fata de oricare dintre marile Intalniri JTI, a fost faptul ca tot cei 16 dansatori erau studenti si aveau 20-22 de ani.

IT Dansa este compania de dans creata pe langa Institutul de Arte Dramatice din Barcelona si este gandita ca un intermediar in pregatirea dansatorilor pentru a trece de la elev la dansator parte dintr-o companie de dans.

Un dansator absolvent de conservator nu este foarte bine pregatit emotional si organizatoric/administrativ/ personal pentru viata pe care o va avea intr-o companie de dans.

Cand termina scoala, tanarul dansator are limbajul de balet neo clasic sau contemporan dobandit din multele ore de repetitii tehnice, dar nu a folosit in scoala vocabularul de miscari creat de multi dintre coregrafii moderni, cum nici nu a fost nevoit sa-si organizeze singur timpul si cariera.

IT Dansa e gandita ca o companie scoala – un fel de masterat, post conservator-, iar pe durata a doi ani iti ofera posibilitatea sa inveti coregrafii ale marilor coregrafi contemporani ca sa dobandesti limbaje noi de miscare, te invata cum sa deconstruiesti filosofia din spatele fiecarei coregrafii pentru ca apoi, prin propria gandire si emotie, sa dai miscarii dinainte stabilita de coregraf energia personalitatii tale.

In plus, ii expune pe fiecare dintre cursanti la public si la culturile din alta tari prin spectacole in turnee mondiale, in repertoriul companiei aflandu-se lucrari de Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato, Ramon Oller, Toni Mira.

IT Dansa Mafia sau cum au creat un sistem de mentorat prin care dansatorii se ajuta intre ei   

Ca sa devii membru al companiei IT Dansa mergi la auditiile organizate in fiecare an pentru cele 18 burse. Scoala este gandita sa preia dintre dansatorii spanioli ( e in aceeasi cladire cu scoala de balet din Barcelona si pe unii dintre elevi ii urmaresc de mici – de la 12-14 ani), dar are locuri si pentru dansatorii care au facut scoala oriunde in alta parte in lume.

Pentru ca programul e foarte aglomerat si include si studii individuale, tinerii din anul 2 mentoreaza juniorii care au intrat in program invatandu-i sa-si administreze eficient timpul. Relatia creata de la generatie la generatie intr-un mentorat in care fiecare elev se ia in serios a dus la legaturi de prietenie peste ani, astfel ca acum se vorbeste in lumea dansului de „IT Dansa Mafia”.

Tinerii se anunta intre ei de proiectele pentru care sunt auditii oriunde in lume; daca unul dintre cursanti da auditie pentru o companie de balet, multi intervin cu sfaturi despre specificul companiei si al preferintelor directorului artistic.

In Romania nu avem un asemenea sistem care sa faca legatura intre scoala si viata pe cont propriu, care sa te invete ca artist cum sa-ti administrezi cariera si cum sa-ti tii performantele la un nivel cat mai sus

Exista insa un pas mic in aceasta directie – pe o nisa a dansului: teatru dans – si anume compania creata de Gigi Caciuleanu din absolventi UNATC care doresc sa fie instruiti si pentru dans. Compania are un spectacol care se joaca la Teatrul National din Bucuresti, “On the Roof” (am scris despre el aici)

Insa sistemul pedagogic creat de IT Dansa poate fi replicat la noi si in actorie, si in dans. Poate ca profesorii facultatilor de profil iau in calcul exemplu IT Dansa.

Pentru participarea la auditiile IT Dansa, tinerii dansatori pot consulta site-ul companiei aici.

80% dintre absolventi danseaza acum in cele mai mari companii de balet din lume.

It Dansa au fost prezenti la Bucuresti gratie Intalnirilor JTI, cel mai coerent program de promovare a dansului in Romania, eveniment care se desfasoara de 20 de ani si care s-a bucurat de participarea unora dintre cei mai mari coregrafi si dansatori ai lumii.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Intalnirile JTI  au gazduit dansatori, coregrafi si trupe de balet celebre: Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke si Dominique Mercy, in 2017 „Noism”, cea mai importanta companie de dans contemporan din Japonia, in 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar anul acesta compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona.

Citește în continuare