Skip to content

Unul dintre cele mai frumoase cadouri culturale de Craciun: Spargatorul de nuci. Acum la cinema!

Pentru bucuria, dar si educatia copiilor vostri, incercati sa vedeti in Ajunul Craciunului baletul „Spargatorul de nuci”. Il puteti vedea in cinematograf, la Happy Cinema pe 22 decembrie, intr-una dintre cele mai spectaculoase si mai emotionante interpretari: The Royal Ballet.

Puteti cumpara bilete de aici.

Spargatorul de nuci e cel mai frumos spectacol de balet de sarbatori, cu o poveste simpla pe care o pot intelege copiii fara nicio problema si cu o muzica minunata.

Muzica este compusa de Piotr Ilici Ceaikovski, iar actiunea se petrece in jurul micutei Clara care ajunge in Taramul Dulcurilor inainte de Craciun.

Ceaikovski a inceput lucrul la muzica pentru “Spargatorul de nuci” in 1891 dorindu-si ca noul lui balet sa se joaca la deschiderea Carnegie Hall catre sfarsitul anului cand urma sa ajunga in America. Nu s-a intamplat asta pentru ca o vizita la Paris l-a facut sa descopere un instrument pe care astazi il numim Celesta – un fel de pian cu sunete mult mai diafane, eterice. A cerut sa-i fie cumparat si si-a construit partitura pentru acest balet pe baza sunetelor acestui nou instrument.

celesta

Prima interpretare – doar cu orchestra – a acestui balet a fost prezentata in martie 1892, iar baletul a fost prezentat cateva luni mai tarziu, in decembrie la St Petersburg, cu echipa de balerini de la Mariinski Teatre.

Povestea este inspirata de un basm din acele vremuri, care – mai tarziu – a fost reinterpretat si de Alexandre Dumas tatal.

La vremea lansarii sale, “Spargatorul de nuci” nu s-a bucurat de foarte mare succes, chiar Ceaikovski mentionand intr-o scrisoare catre un prieten ca “baletul asta mi se pare mai prost decat Frumoasa din Padurea Adormita, care era teribil”.

Insa istoria l-a contrazis si 70 de ani mai tarziu, in 1960 “Spargatorul de nuci” a devenit un hit al Sarbatorilor: are muzica clasica, are costume spectaculoase, vorbeste despre valorile Craciunului, e pe intelesul intregii familii.

Astazi majoritatea companiilor de dans are acest balet in repertoriu, iar in America este atat de popular incat vanzarile de bilete pentru “Spargatorul de nuci” reprezinta aproape 40% din totalul incasarilor anuale pentru balet.

In Romania, puteti vedea chiar in Ajun de Craciun, pe 22 decembrie, pe un ecran urias, la Happy Cinema, interpretarea de la Royal Balet din London si va asiguram ca va fi o experienta minunata pentru intreaga familie.

Citește în continuare